Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 01. 08. 2009 13:35

martik
Zelenáč
Reputace:   

Přímočarý pohyb

Ahoj,
nevím si s jednim jednoduchým příkladem. Můžete mi podrobně vysvětlit, jak na něj?

Motocykl předjíždí náklaďák.
Motocykl: v = 20 m/s
Náklaďák: v = 18.3 m/s
Náklaďák je dlouhý 6 metrů.
Motocykl začne předjíždět 16m před autem a 18m po autě.

? Jak dlouho předjíždění trvá ?
? Jaká je při tom dráha motocyklu ?

Řešil jsem to rozdělením na tři dráhy.
První dráha - kdy motocykl potká zadek auta. (vyšlo mi 160m)
Druhá dráha - předjíždení 6 metrů dlouhého auta.
Třetí dráha - kdy motocykl dorazí 18 metrů od čumáku auta. (vyšlo mi 180m).

Výsledek má být 480m a 24s.

Díky za pomoc.

#2 01. 08. 2009 14:32 — Editoval jelena (01. 08. 2009 17:33)

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Přímočarý pohyb

↑ martik:

Zdravím,

ano, pro motocykl to jsou 3 dráhy - je potřeba ale brat ohled, že při předjiždění délky naklaďáku naklaďák se také pohybuje, proto motocykl nepředjiždí 6 metrů dlouhé auto, ale více.

Já bych zafixovala jako počáteční polohu vzdálenost mezi motocyklem a nosem naklaďáku - počáteční okamžík je tedy stav, kdy je motocykl 16 m za naklaďákem (tj. 16+6=22 metrů za nosem naklaďáku) a v tomto okamžíku začneme odpočet času t.

Nos nakladního auta za dobu t se přesune na určitou vzdálenost. A zároveň po uplynutí tohoto času t bude motocykl 18 m před nosem nakladního auta.

Motocykl musí překonat celou vzdálenost do "nosu", k tomu délku, kterou za stejnou dobu urazí "nos" naklaďáku a ještě od tohoto místa stihnout ujet 18 m. Motocykl se pohybuje s rychlosti 20 m/s.

OK?

------------
Ich halte die Geschwindigkeit .... naaaa-na-na...

#3 01. 08. 2009 15:27

Pavel Brožek
Místo: Praha
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 

Re: Přímočarý pohyb

Tahle úloha je poměrně jednoduchá, pokud se na situaci díváme z inerciální vztažné soustavy náklaďáku. V této soustavě náklaďák stojí, motocykl jede rychlostí 1.7 m/s. V této soustavě musí motocykl překonat vzdálenost 16+6+18=40m. Použitím vzorečku pro rychlost při rovnoměrném pohybu $v=\frac{s}{t}$ zjistíme dobu trvání děje. Pokud známe dobu trvání děje, snadno už určíme uraženou dráhu ve vztažné soustavě spojené se zemí, protože známe rychlost motocyklu v soustavě spojené se zemí.

Zápatí