Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 06. 03. 2019 22:49

dom324
Zelenáč
Příspěvky: 3
Reputace:   
 

Stáří vesmíru x šířka vesmíru

Ahoj,
zarazil jsem se u pro mě poněkud zapeklitého problému - jak je možné, že poloměr viditelného vesmíru je zhruba 46 miliard světelných let, když stáří vesmíru je pouze nějakých 14 miliard let?
Pokud nedělám nějakou základní chybu, tak mi vychází, že aby se hmota dostala tak daleko, musela by cestovat rychlostí víc jak 3c - což z toho co vím není možné.

Na internetu jsem našel nějakou zmínku o inflaci, která probíhala "chvilku" po velkém třesku, a měla za následek exponenciální rozpínání.

Jsou tedy rychlosti vyšší než c možné, nebo mi něco uniká?

Předem díky za odpověď.

Offline

 

#2 07. 03. 2019 11:22

pietro
Příspěvky: 4762
Reputace:   187 
 

Re: Stáří vesmíru x šířka vesmíru

↑ dom324:Ahoj,

na Wiki

https://cs.wikipedia.org/wiki/Vesm%C3%ADr

je aj táto vysvetľujúca veta:

Podle obecné teorie relativity se prostor může rozšiřovat rychlostí větší než je rychlost světla,...

Offline

 

#3 07. 03. 2019 12:51

MichalAld
Moderátor
Příspěvky: 4891
Reputace:   125 
 

Re: Stáří vesmíru x šířka vesmíru

No, ono je třeba mít správnou přestavu o tom, co to přesně je ta rychlost, a jak se musí měřit. V teorii relativity (i v té speciální) zdaleka není pravda, že každá podíl vzdálenosti a časového úseku dává rychlost.

Hodiny, které používáme pro měření rychlosti musí být v tom místě, kde se předmět pohybuje. A element vzdálenosti musí být také dostatečně malý, abychom mohli použít ty samé hodiny na jeho začátku i konci.

Takže například měření rychlosti, jakou se od sebe vzdaluje Země a Galaxie v Andromedě už je chybná představa. To už není možné provést s jedněmi hodinami. I kdyby se prostor mezi těmi dvěma věcmi nijak nerozpínal, stejně už je to špatně.

Další věc jsou neinerciální soustavy. Když se posadím na kolotoč, a nechám se roztočit jednou otáčkou za sekundu - a vezmu kolotoč za vztažnou soustavu - tak Slunce jej bude obíhat vysoce nadsvětelnou rychlostí a není to nic proti ničemu. Protože zase - k měření času používám hodiny, co mám u sebe, a né ty, co jsou u toho slunce.



Pokud jde o to rozpínání prostoru - dva body v prostoru se budou vzdalovat tím rychleji, čím větší je mezi nimi vzdálenost. Při dostatečné vzdálenosti se vždy budou vzdalovat vyšší rychlostí, nežli je ta světelná. Z toho také plyne ta představa obzoru pozorovatelnosti vesmíru. Z větší vzdálenosti už k nám žádné světlo nikdy nedorazí. Prostor se prostě bude rozpínat rychleji.

Na rychlost rozpínání prostoru není myslím žádné omezení, aspoň né žádné jednoduché.


Pak ještě jedna věc - to, že se náš vesmír rozpíná, nemusí nutně znamenat, že v době svého vzniku měl nějakou (omezenou) velikost. Existuje i možnost, že byl už  v době svého vzniku nekonečně velký, a je nekonečně velký pořád - jen se pořád zvětšují vzdálenosti mezi jednotlivými "předměty" ve vesmíru.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson