Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

(Červený text neplatí, zeleně je oprava - díky Lukášovi.)
Na stránkách www.odpovedi.cz jsem narazil na otázku:
Většina z nás snad zná onu záludnou otázku: co je těžší, tuna dřeva nebo tuna železa? Jaká je pravda?
Většina odpovídajících se shodla, že tuna dřeva, odkazují se na http://www.quido.cz/fyzika/27fyzika.htm. Proč si myslím, že nemají pravdu:
Nejdříve se musíme shodnout, co znamená "těžší" a co znamená "tuna něčeho", aby zadání vůbec bylo jednoznačné. Odpovídající zřejmě předpokládají, že "těžší" znamená "má větší hmotnost" a "tuna něčeho" znamená takové množství, které když postavíme na běžnou váhu na vzduchu, tak váha ukáže jednu tunu. S tím bych nesouhlasil.
Když přijmeme (podle mého názoru rozumnou a obecně přijímanou) definici tíhy podle wikipedie
tíha je fyzikální veličina, vyjadřující sílu, kterou působí těleso v gravitačním poli na podložku nebo závěs,
tak "těžší" bychom spíš měli chápat jako "mít větší tíhu".
Když se řekne "tuna něčeho" a neupřesní se, že se myslí tuna naměřená pomocí nějakých vah, tak si myslím, že bychom měli dát přednost významu tuna ve smyslu hmotnosti (pro představu - tím je myšlen údaj, který zjistíte vážením ve vakuu v inerciální vztažné soustavě, nebo také údaj zjištěný ze setrvačných vlastností tělesa).
S těmito definicemi by pak řešení vypadalo následovně:
Dřevo i železo mají stejnou hmotnost, tj. gravitační účinky (případně i účinky spojené s neinerciálním systémem, ve kterém vážíme) budou na dřevo i železo stejné. Proto bude dřevo i železo stejně těžké. Vztlakovou sílu bychom museli započítat, pokud by nás zajímal výsledek vážení na vzduchu. Dřevo by bylo nadlehčováno vztlakovou silou a proto by váha ukázala více u železa. (Pouze vztlaková síla bude u dřeva větší, proto vážením zjistíme, že dřevo je lehčí. Odpověď tedy zní: Těžší je tuna železa.)
Budu rád, když mě upozorníte na chybu, pokud se nějaké dopouštím.
↑ BrozekP:
Ahoj. Tak souhlasím s tím, že autor toho článku to popletl. Byl nejspíš natolik nadšen z objevu Archimedova zákona, že tam nakonec napsal opačné znaménko. I tak je zvláštní jak tam operuje třeba s pojmem "skutečná hmotnost" (co to je?) Že to pak všichni ostatní jen opsali a buď nečetli, nebo absolutně nepochopili je zarážející.
Jinak když už nějakej chytrák přijde s tím, že do toho bude počítat vztlak vzduchu, tak by se měl logicky zajímat taky o to, co znamená že dostal "tunu železa/dřeva". Jakou tunu? Třeba byla už na vzduchu odvážená... To spíš jen tak pro pobavení.
Nicméně moc nesouhlasím ani s tebou:) Dejme tomu, že "těžší" opravdu znamená "mít větší tíhu". Dejme tomu, že ty tuny v zadání jsou opravdu ve významu hmotnosti. V zadání sice není řeč ani o gravitačním poli, ale dejme tomu, že se to v gravitačním poli opravdu odehrává (jinak nemáme o čem rozumovat, protože jediné co bychom mohli porovnávat by byla hmotnost, a ta je zadaná a stejná u obou-to je mimochodem prapůvodní smysl úlohy). To jsou přesně ty tvoje předpoklady. Proč do toho proboha tahat vzduch? Vždyť otázka co si klademe je co má větší TíHU - a to je součet gravitační síly a setrvačných sil. Takže i když budeme uvažovat grav. pole otáčející se Země (klidně s atmosférou), bude dřevo a železo stejné hmotnosti mít stejnou tíhu (ve smyslu naší definice). Vzduch s tím nemá co dělat - že díky němu bude působit menší síla na váhu je pravda, ale těžší sis definoval přes tíhu.
Zkrátka se tu ukazuje známá věc, že když se jeden baví o koze a druhej o voze, nebudou nikdy říkat to samé. Zatáhnout si do jakékoli úlohy nějaké svoje předpoklady (tady autor definoval "těžší" pomocí váhy-přístroje, a předpokládal grav. pole a vzduch) může každej a nakonec dostane přesně ten výsledek jakej potřebuje:) To je mimochodem hodně cenný postřeh, a je potřeba na to myslet vždy když v televizi slyšíme výsledky libovolné statistiky.
I já budu rád, když mně upozorníte na chybu, dopouštím-li se pak jaké:)

↑ LukasM:
Souhlasím, máš pravdu, neměl jsem do tíhy počítat vztlakovou sílu. Doplním svůj příspěvek, ať je to tam správně. Díky za připomínku.
Bohužel, zadání úlohy "Co je těžší? Tuna dřeva nebo tuna železa?" má větší potenciál k šíření mezi lidmi než "Co váží víc, jestliže vážení provádíme na povrchu Země ve vzduchu? Dřevo o hmotnosti jedné tuny nebo železo o hmotnosti jedné tuny?". (Tohle zadání už by snad mělo být jednoznačné a jeho řešení by bylo to, co jsem uvedl původně.)
Stránky: 1