Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 03. 10. 2009 12:35

simonaj1
Místo: Chomutov
Reputace:   

látková bilance

Ahoj, vím, že tohle asi nebude příliš matiky, ale je to dotaz hlavně na Jelenu, která je machr přes chemii jak jsem pochopila...
máme spočítat :
Pro vytápění je k dispozici energoplyn, který obsahuje 50% vodíku, 25% metanu, 5% etanu, 15% oxidu uhelnatého, 3% propanu, 3% dusíku. Za předpokladu dokonalého spálení 1Nm^3 energoplynu s 5% přebytkem vzduchu proti stechiometrii (tohle nevím co znamená) bez tvorby CO a NO_x. Spočítejte jaká je teroeritcká spotřeba kyslíku a vzduchu, skutečná spotřeba, objem a složení vlhkých spalin.

Stačí nakopnout na rozjezd, hlavně to proti stechiometrii mi nějak nic neříká...  předem díky

#2 03. 10. 2009 13:59 — Editoval jelena (03. 10. 2009 22:39)

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: látková bilance

↑ simonaj1:

Zdravím, to jsou dnes oslovování :-) Matematiku bude jen trojčlenka :-)

Bilance: do reaktoru vstupuje směs plynů (energoplyn) + vzduch (v přebytku), vystupuje CO2, H2O, N2 (nereagoval) a přebýtek vzduchu. Jak se kreslí bilance, to asi umíš (šípky zleva vstupy, reaktor, šípky doprava výstupy)

Vzduch obsahuje cca 21 % objemových kyslíku, kyslík bude vstupovat do reakcí, ale zbytek ze vzduchu jak vstupuje, tak vystupuje.

Oproti stechiometrie: to znamená, že podle jednotlivých reakci vypočteme spotřebu kysliku pro každou reakci (teoretická spotřeba). Z této teoretické spotřeby kysliku vypočteme teoretickou spotřebu vzduchu. Množství vzduchu ještě navýšíme o 5 % (skutečná spotřeba vzduchu).

Ještě, než začneme počítat jednotlivé reakce, tak vypočteme objemy jednotlivých plynů v energosměsí (trojčlenka: 1 Nm^3 .... 100 %
x Nm^3 ....  50 % (vodík) atd.

(co to je to N u jednotek objemu? - EDIT - už mi to došlo - je to "normální metr krychlový" (vztaženo na normální podmínky, jinak bychom nemohli uvažovat, že molární objem plynu je 22,4 l)

energoplyn, který obsahuje... budeme spalovat takto:

50% vodíku: spalujeme dle reakce 2H2+O2=2H2O
25% metanu: spalujeme dle reakce CH4+2O2=CO2+2H2O
5% etanu: spalujeme dle reakce 2C2H6+7O2=4CO2+6H2O,
15% oxidu uhelnatého: spalujeme dle reakce 2CO+O2=2CO2
3% propanu: spalujeme dle reakce C3H8+5O2=3CO2+4H2O,
dál v zadání je 3 % (asi překlep, neboť do 100 % zbývá) 2% dusíku: nespalujeme (podle zadání).

U jednotlivých reakcí budeme počítat teoretickou spotřebu kysliku pomocí trojčlenky, například:

3% propanu: spalujeme dle reakce C3H8+5O2=3CO2+4H2O,

1 mol propanu reaguje s 5 mol O2 za vzniku 3 mol CO2 + 4 mol H2O

1 mol plynu zabírá molární objem 22,4 l = 0,0224 m^3, proto počítáme:

0,0224 m^3 propanu reaguje s 5*0,0224 m^3 02
0,03*1 Nm^3 propanu reaguje s x Nm^3 O2

odsud: x=.... kysliku na spalování propánu.

A tak spočíst všechno, co reаgovalo (určit spotřebu kyslíku) a co vznikalo (určit složení vystupující směsi)

Kolega O.o by mohl všechno zkontrolovat a zkritizovat, již teď děkuji :-) Stačí tak na úvod? (ještě nakouknu, ale budu mít dlouho real-doučování a pak se přesouvám k sousedovic stodole - tak asi až ve večerních hodinách, od stodoly)

------
в сад зеленый, в сад крыниченку копать

#3 09. 10. 2009 09:25

simonaj1
Místo: Chomutov
Reputace:   

Re: látková bilance

↑ jelena: ahojky... páni... doatala jsem se sem až dnes... zdá se to být vyčerpávající, ale u mě člověk nikdy neví... jdu to pokoukat a když tak se ozvu s voláním o pomoc:-)

Zápatí