Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
poprosila bych Vás prosím u úplné řešení tohoto příkladu i s komentářem... nevím si s ním rady .. Děkuji moc za pomoc
↑ FabulousDeniska:
V zadání je chyba. Má být ".... stupně nejvýše
"
a) Nechť
, pro
. Pak
. Nyní stačí odečíst obě sumy,
a navíc
.
Když dáme obě rovnosti dohromady, dostaneme
pro
.
Pak ovšem platí také
.
Odečtením posledních dvou rovností dostaneme
a tedy
.
Dosazením do jedné z předchozích rovností získáme
.
.
Koeficient
získáme dosazením
do
. Platí
.
.
případy b) a c) se řeší obdobně.

Koeficienty polynomu S(n) stupně k+1 můžeme zjistit tak, že zjistíme jeho hodnotu v k+2 bodech (spočteme k+2 součtů - to je jednoduché) a vyřešíme soustavu lineárních rovnic pro k+2 neznámých. Pro k=2 bychom tak měli soustavu
↑ Pavel:
řešení se mi zdá jasné, u b a c mám začít jak?
další dotaz: píšeš , že dosazuješ do nerovností, nemají to spíše být rovnosti?
↑ BrozekP:
todle by se ale už řešilo maticí ne? mohl bys mi to ukázat jak se tadle soustava pořeší?

↑ FabulousDeniska:
Ano, asi bych to řešil Gauss-Jordanovou eliminační metodou. Ukazovat to ale nebudu, protože to je standardní postup. Jak ho provést (pokud to neumíš) najdeš určitě někde na fóru nebo přes google.
↑ FabulousDeniska:
Máš pravdu, jedná se o rovnosti. Už jsem to opravil. Nějak jsem nerovnostmi násakl :-)
b)
Nechť
, pro
. Pak
. Postupujeme obdobně jako v případě a). Obě rovnosti odečteme
.
Z poslední rovnosti dostáváme
pro
.
Pak ovšem platí také
.
Odečtením posledních dvou rovností dostaneme
Místo
uvažujme
.
Znovu odečtěme rovnice označené *,
. Takže
. Dosazením do rovnice
dostaneme
a dosazením do rovnice
získáme
. Stejně jako v případě a) vychází
.
Takže
.
↑ Pavel:
ukázal bys mi ještě to c čko prosím?:) děkuju moc, podívala jsem se na tvůj postup a je to opravdu jednodušší, existuje i postup pomocí výpočtu matice? Když tak kdybys mi ukázal alternativní řešení v podání řešení v c) byla bych ráda:)
↑ FabulousDeniska:
Polož si
.
a kopíruj postup z případů a) a b). Princip je stále stejný. Kdyby byl problém, napiš.
Měl bych k danému tématu několik věcných poznámek.
(1) Obecně se lze s těmito skutečnostmi seznámit při studiu pojmu Faulhaberovy formule (viz třeba wiki nebo wolfram).
(2) Existuje zajímavý postup, jak takovéto součty určovat bez předchozích úvah. Zde je myšlenka ...
====================================================
(a) Platí binomická věta, tj. 
(b) Odtud proto postupně
(c) Budeme-li nyní aplikovat sčítání v předchozím schematu ve sloupcích (kterých je jistě
), dostaneme po snadné úpravě
To je ovšem ekvivalentní s tvarem (těžko bojuji se silným pokušením zápisu pomocí dvou sumačních znaků :-)
(d) Faktorizace levé strany poslední identity pak sadno dává
(e) To je ovšem zcela zásadní identita, kt. mi umožní spočítat postupně všechny součty mocnin přirozených čísel od jedné do n. Uvědomme si, že na pravé straně této identity je (k-1) sčítanců.
Pojďme aplikovat ...
Suma
.
Zvolíme v předchozí identitě
. Potom
Suma
.
. Potom
Suma
.
. Potom
Protože však poslední dvě sumy známe z předchozího, máme tak po lehké úpravě
U této formule lze pak vysledovat identitu
Je zajímavé, že podobných identit pro součet vyšších mocnin přirozených čísel se dá nalézt více (bohužel už nevím, kde jsem to četl).
Od předchozího se mnou prezentovaná úvaha liší tím, že není třeba v žádném případě používat řešení soustav rovnic. Dokonce by se i algoritmus programu pro výpočet požadovaných součtů lépe koncipoval právě předvedeným způsobem.
Ale to je jen můj návrh.

↑ Marian:
Také nepředpokládáš, že součet bude polynom v n, jak jsme to předpokládali s Pavlem v našich řešeních. To je další výhoda tvého postupu.
↑ Marian:
moc pěkný řešení děkuju za něj a ostatním také za jejich obětavou pomoc..