Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 07. 05. 2021 09:55 — Editoval Prvočíslo (07. 05. 2021 09:56)

Prvočíslo
Příspěvky: 418
Pozice: Student
Reputace:   
 

Magnetické kvantové číslo

Dobrý den,

vím, že magnetické kvantové číslo udává orientaci orbitalu v prostoru a že nabývá určitých hodnot. Pro orbital typu p nabývá hodnot [mathjax]-1, \,0 [/mathjax] a [mathjax]1[/mathjax]. Co ta čísla ale konkrétně znamenají? Co nám říkají?

Offline

  • (téma jako vyřešené označil(a) Prvočíslo)

#2 07. 05. 2021 11:21

Ferdish
Zablokovaný
Příspěvky: 4173
Škola: PF UPJŠ (2013), ÚEF SAV (2017)
Pozice: vedecký pracovník
Reputace:   81 
 

Re: Magnetické kvantové číslo

Zdravím,

magnetické kvantové číslo má svoj pôvod v kvantovej mechanike. Zjednodušene povedané slúži na opis orientácie vektoru momentu hybnosti elektrónu v atóme vzhľadom k nejakej vybranej osi, ktorú nazývame os kvantovania.

Môžem ísť aj do podrobnejších detailov, ale nie som si istý či tomu budeš rozumieť, nakoľko i vysvetlenie na úrovni strednej školy je solídna vyšší dívčí (a preto sa o tom učí až vo vyšších ročníkoch, ak vôbec).
Väčšinou sa to nezaobíde bez poriadneho pochopenia pojmov, ktoré magnetickému kvantovému číslu v tejto téme predchádzajú. To, čo sa učíte v rámci chémie (súvislosť s atómovými orbitálmi a pod.) je naozaj len špička ľadovca.

Offline

 

#3 07. 05. 2021 11:45

Prvočíslo
Příspěvky: 418
Pozice: Student
Reputace:   
 

Re: Magnetické kvantové číslo

↑ Ferdish: A ta čísla tedy jsou nějaké body na té ose nebo co to tedy vlastně nějak stručně je? Pro mě jsou to takto jenom nějaká čísla, o kterých netuším, co říkají.

Offline

 

#4 07. 05. 2021 12:40 — Editoval Ferdish (07. 05. 2021 12:52)

Ferdish
Zablokovaný
Příspěvky: 4173
Škola: PF UPJŠ (2013), ÚEF SAV (2017)
Pozice: vedecký pracovník
Reputace:   81 
 

Re: Magnetické kvantové číslo

↑ Prvočíslo:
Je to veľkosť priemetu vektora momentu hybnosti elektrónu do už spomínanej osi kvantovania.

Veľkosť vektora (orbitálneho) momentu hybnosti [mathjax]\vec{L}[/mathjax] elektrónu je totiž kvantovaná, tj. môže nadobúdať iba určité dovolené hodnoty. Výpočtami bolo zistené, že pre dovolené hodnoty momentu hybnosti platí vzťah [mathjax]|\vec{L}|=\sqrt{l(l+1)}\hbar[/mathjax] kde [mathjax]l[/mathjax] je vedľajšie kvantové číslo a [mathjax]\hbar[/mathjax] je redukovaná Planckova konštanta.

Vzhľadom na orientáciu vektora [mathjax]\vec{L}[/mathjax] v priestore vzhľadom na našu os kvantovania (označím ju ako os [mathjax]z[/mathjax]), aj táto orientácia je kvantovaná, takže daný vektor [mathjax]\vec{L}[/mathjax] môže s osou kvantovania [mathjax]z[/mathjax] zvierať iba určitý uhol.
Keď sa potom vektor [mathjax]\vec{L}[/mathjax] premietne do osi [mathjax]z[/mathjax] (získame tak vektorovú zložku [mathjax]\vec{L}_z[/mathjax] orbitálneho momentu hybnosti [mathjax]\vec{L}[/mathjax]), tak v dôsledku vyššie spomínaného kvantovania polohy pre veľkosť vektora [mathjax]\vec{L}_z[/mathjax] platí [mathjax]|\vec{L}_z|=m\hbar[/mathjax], kde [mathjax]m[/mathjax] je naše magnetické kvantové číslo.

Nápomocný v tomto môže byť aj nasledujúci obrázok (teba v tomto prípade bude zaujímať len os [mathjax]z[/mathjax] a zložka [mathjax]L_z[/mathjax]):

Offline

 

#5 12. 05. 2021 18:02

MichalAld
Moderátor
Příspěvky: 4882
Reputace:   125 
 

Re: Magnetické kvantové číslo

Prvočíslo napsal(a):

↑ Ferdish: A ta čísla tedy jsou nějaké body na té ose nebo co to tedy vlastně nějak stručně je? Pro mě jsou to takto jenom nějaká čísla, o kterých netuším, co říkají.

A obávám se, že to tak asi i zůstane. Tyhle věci jsou z kvantové mechaniky, a to je svět sám pro sebe. I to co píše Ferdish je v podstatě pravda jenom napůl, protože je to taková snaha vyjádřit jazykem klasické fyziky co to znamená. Ale ve skutečnosti to nejsou možné hodnoty momentu hybnosti, ale jen možné "ostré" hodnoty, tak říkajíc.

Protože on může kvantový moment hybnosti nabývat i "smíchaných" hodnot, takže třeba 50% ve směru osy z, a 50% v tom opačném. Na to má kvantová fyzika svůj vlastní "jazyk" a matematický aparát. Úplně odlišný od běžné fyziky.

Tohle se nedá jednoduše vysvětlit tady na pár řádcích.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson