Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Prosím o radu jakým směrem se ubírat, jaké vzorečky použít a k jakému výsledku by jsem měl dojít, díky moooc :).
Zadání:
Zjistětě střední hodnotu, kolik jogurtů musíme koupit aby jsme měli všechny 4 obrázky, které jsou u nich přibaleny a to u každého právě jeden.
a zjistětte Var téhož.
Spočítat pravděpodobnost, že když koupím k jogurtů, tak budu mít všechny 4 obrázky (některé eventuelně vícekrát) - tento počet označme P(k). Střední hodnota bude součet k.P(k) pro k od 1 do nekonečna.
↑ Marvv: zdravím, obdobný problém se řeší zde - úloha 7..
Stejná úloha už zde na foru byla (čokoladová zvířatka), ale kolega Fin všechno smazal (hodně toho smazal, není nad pořadkumilovnost), ale neformuloval, že se jedná o střední hodnotu (ovšem kolega Kondr tuto variantu zadání navrhoval) - teď je zadání jednoznačné.
↑ Marvv:
to už jen opakuji, co se povídalo: ↑ check_drummer: a kolega Kondr v příspěvku, který Fin smazal.
1) střední hodnota se bude počítat jako součet středních hodnot jednotlivých jevů - dle vlastností střední hodnoty součtu:
X_1 - hned v prvním nákupu mám jeden obrazek (pravděpodobnost takového jevu je 1, E(X_1=1/p=1/1)
X_2... X_4 - v dalších nákupech se pravděpodobnost, že dostanu požadovaný obrazek je menší a dle vzoru ve cvičení v odkazu a dle Wikipedie
, , k=1, 2, 3
souhlasi?
Ona "ta variace" je v českých poměrech "ten rozptyl" (vy se učite z anglických materiálů? - alespoň orientačně, kde jsou takové vymoženosti?)
A teď uvažuji - pokud je střední hodnota součtu, tak i rozptyl by se měl počítat pro součet - nebo jak? Pokud douvažuji, tak to zedituji (ale nevzpomínám si, že jsem kdy douvažovala k něčemu kloudnému)
---------------------------------
Pro vážené Moderatorstvo - jelikož jsem pouze opsala postupy a návody od vás a z odkazu (tak prosím překontrolovat a zpřipomínkovat nebo schvalit, pokud je to v pořádku a není nutné přesouvat) a děkuji za zastání- snahu jsem měla, dnes ovšem nemám náladu něco diskutovat. Zdravím.
↑ jelena:Taky se přikláním k tomu, že variace bude to samé, co rozptyl (viz anglický ekvivalent), takže je to také aditivní veličina a
. Pro variace jednotlivých jevů stačí dosadit rozptyl geometrického rozdělení z odkazu.
----
A samozřejmě pozdrav :o) ...
Jelena - dekuiji moc, jsem asi ale natvrdly, porad nevim co do te variace dosadit - do jakeho vzorce - pro stredni hodnotu jsme meli 1-p/p ale tady se to pritom pocita pouze 1/p. Tak nevim jestli u te var vychazet z 1-p/p^2 nebo z ceho :-(
↑ Marvv:
zdravím, podívej se na odkaz z anglické wikipedie - vzorec pro Var je stejný (jen jeden), tak jak uvádiš. Jinak zkus pohledat podle slov Collector problem (nebo podobně) - třeba něco takového, str. 10
V zadání máš, že je potřeba najit 4 obrazky - proto jednotlivé střední hodnoty (vypočtené dle vzorce pro E ještě navzájem sčítáme). Bohužel, mám omezené časové možnosti na něco rozsahlejšího.
pro kolegu Kondra: děkuji :-)
Stránky: 1