Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Prosím, proradíte mi s tímto příkladem? Vůbec nevim co s tim mám dělat... v podstatě si to ani nedokážu představit, takže netušim....
Vlak jede po vodorovné trati rychlostí 20m.s-1. Na okna vlaku dopadají svisle dolů dešťpvé kapky rychlostí 9m.s-1. Jaká je rychlost kapek vzhledem k oknům vlaku? Jaký úhel svírají stopy dešťových kapek na okne vlaku se svislým směrem?
Mám tady ještě jeden příklad:
Po otevření padáku klesá výsadkář k zemi se stálou rychlostí 2m.s-1, přičemž ho unáší boční vítr stálou rychlostí 1,5 m.s-1. určete a) velikost jeho výsledné rychlosti vzhledem k zemi b) vzdálenost místa jeho dopadu od osamělého stromu, nad nímž se nacházel ve výšce 800m nad povrchem země.
a) je jednoduché...vyšlo 2,5m.s-1
b) ...tady vůbec nevím, protože mě nenapadá, jak využít tu výšku 800m... je jasné, že to není dráha-ta bude větší.
Poradíte, prosím?
↑ mp3jj:
Zdravím,
vzdálenost se dopočte z podobnosti pravoúhlých trojuhelníku:
V jednom: vertikální odvěsna délky 800 m, horizontální odvěsná délky x (vzdálenost od stromu, kterou hledáme)
V druhém: vertikální odvěsná délky 2 m, horizontální odvěsna 1,5 m
800/2=x/1,5
(nebo také přes tg úhlu, který svírá výsledná rýchlost se směrem rychlosti větru).
Stačí takto?
EDIT: ve výpočtu Ivany (pozdrav :-) je rýchlost v_0, což je počáteční rychlost, se kterou byl "poslan k padu", což je rychlost letadla - tuto rychlost v zadání nemáme (jinak by postup byl použitelný bez problému)
↑ jelena:
myslim, že to máme stejně. :) ...až dneska ráno mě napadlo "rozložit" ten pohyb ... nj, ráno moudřejší večera ;)
Edit: tak přecejen tě musim opravit ( i když mi to připadá divné, TEBE opravovat :D)
mělo by být 800/2=x.1,5
↑ mp3jj:
Nemusíš, ale chceš, to je zásadní pozitvní rozdíl :-) - ale...zkusíš si to opravit sam?
EDIT: já teď odcházím sem, neb si potřebuji zvýšit kvalifikaci.