Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 18. 11. 2009 00:48

smonty
Zelenáč
Reputace:   

polynomy

Ahoj, mám tu pár otázek ohledně polynomů. Evidentně jsou to takové triviality u kterých se důkazy ani neuvádějí. Já bych o ně poprosil. :-)

1) Proč celočíselný kořen polynomu s celočíselnými koeficienty dělí a0. (kde 0 je index)
2) Nechť má polynom an = 1 jen reálné nebo po dvou komplexně sdružených kořenech. Proč pak má všechny koeficienty reálné?
3) Proč nemůže mít polynom stupně n více než n vzájemně různých kořenů?
4) Proč je polynom stupně n určen jednoznačně svými hodnotami v n+1 ruznych bodech?

Diky.

Houby s voctem!

#2 18. 11. 2009 22:02

Marian
Místo: Mosty u Jablunkova
Škola: OU
Pozice: OA, VSB-TUO
Reputace:   67 

Re: polynomy

↑ smonty:
(1) Předpokládejme, že polynom
$ P(x):=a_nx^n+a_{n-1}x^{n-1}+\cdots +a_1x+a_0\in\mathbb{Z}[x] $
má celočíselný kořen $c\in\mathbb{Z}$. Pak platí $P(c)=0$ a tudíž také
$ 0=a_nc^n+a_{n-1}c^{n-1}+\cdots +a_1c+a_0. $

Odtud ale
$ a_0=-c(a_nc^{n-1}+a_{n-1}c^{n-2}+\cdots +a_1)\qquad\Rightarrow\quad c|a_0, $
jak jsme chtěli dokázat.

(2) Má-li polynom (a_n=1) jen reálné nebo po dvou komlexně sdružené koeficienty, pak vynásobením dvou faktorů, jejichž kořeny jsou vzájemně komplexně sdružená čísla, pak součin těchto faktorů dostaneme polynom s reálnými koeficienty. Budu-li takto násobit příslušné dvojice a nakonec je vynásobím faktory, kt. mají reálné kořeny, pak musíme obdržet polynom s reálnými koeficienty.

(3) Dokaž sporem.

(4) Relativně snadné, pokus se to rozvést samostatně.

#3 19. 11. 2009 23:50

smonty
Zelenáč
Reputace:   

Re: polynomy

↑ Marian:
(1) Elegantní - smekám :-)
(2) Jde to do mě stuha. Nedalo by se to říct jinak? Pro hůře chápající?
(3) Pakliže se pletu, opravte mne prosím:
mám polynom p(x) = a_0 + a_1 x + ... + a_n x^n kde n = 2k - 1 kde k náleží N. tento polynom je tedy lichého stupně, který musí mít více jak 1 reálný kořen.
mám lichý polynom prvního stupně x = 0 který podle mého tvrzení musí mít více jak 1 reálný kořen, což je spor protože tento polynom má jeden kořen a to nulu.
(4) Netuším ve kterých bodech? Bod = kořen? (to asi ne), Bod = koeficient? (to asi taky ne)

Houby s voctem!

Zápatí