Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, mám tu pár otázek ohledně polynomů. Evidentně jsou to takové triviality u kterých se důkazy ani neuvádějí. Já bych o ně poprosil. :-)
1) Proč celočíselný kořen polynomu s celočíselnými koeficienty dělí a0. (kde 0 je index)
2) Nechť má polynom an = 1 jen reálné nebo po dvou komplexně sdružených kořenech. Proč pak má všechny koeficienty reálné?
3) Proč nemůže mít polynom stupně n více než n vzájemně různých kořenů?
4) Proč je polynom stupně n určen jednoznačně svými hodnotami v n+1 ruznych bodech?
Diky.
↑ smonty:
(1) Předpokládejme, že polynom
má celočíselný kořen . Pak platí a tudíž také
Odtud ale
jak jsme chtěli dokázat.
(2) Má-li polynom (a_n=1) jen reálné nebo po dvou komlexně sdružené koeficienty, pak vynásobením dvou faktorů, jejichž kořeny jsou vzájemně komplexně sdružená čísla, pak součin těchto faktorů dostaneme polynom s reálnými koeficienty. Budu-li takto násobit příslušné dvojice a nakonec je vynásobím faktory, kt. mají reálné kořeny, pak musíme obdržet polynom s reálnými koeficienty.
(3) Dokaž sporem.
(4) Relativně snadné, pokus se to rozvést samostatně.
↑ Marian:
(1) Elegantní - smekám :-)
(2) Jde to do mě stuha. Nedalo by se to říct jinak? Pro hůře chápající?
(3) Pakliže se pletu, opravte mne prosím:
mám polynom p(x) = a_0 + a_1 x + ... + a_n x^n kde n = 2k - 1 kde k náleží N. tento polynom je tedy lichého stupně, který musí mít více jak 1 reálný kořen.
mám lichý polynom prvního stupně x = 0 který podle mého tvrzení musí mít více jak 1 reálný kořen, což je spor protože tento polynom má jeden kořen a to nulu.
(4) Netuším ve kterých bodech? Bod = kořen? (to asi ne), Bod = koeficient? (to asi taky ne)