↑ bulii:
Zdravím,
neřešíš tuto (nebo podobnou) úlohu? Pokud ano, tak jeden součinitel je délkový, druhý plošný.
Nebo konkrétně napiš celé zadání, co řešiš. Děkuji.
no konkretne som si chcel porovnat niekolko teplovodivich past na procesor , u niektorich sa uvadza sucinitel tepelnej vodivosti - w/mk celkom chapem o co sa jedna, ale stim w/m2k , plosni ak sa nemilim, mam trochu problem , jednak mi neni presne jasne o co pritom ide a jednak netusim ako to dostat na w/mk lebo naopak abi som ich mohol porovnavat, teda sa mi ani velmi nezda ze bi sa to dalo kedze nic ine nepoznam okrem hodnoti w/m2k
↑ bulii:
Děkuji za doplnění, nijak podrobně jsem tento problém neřešila, doma mám pastu MX-2, u tohoto typu výrobce neudává tepelnou vodivost, zřejmě je to nějaký levnější, nepříliš náročný typ. Další typ - dražší, od stejného výrobce už údaji o součiniteli tepelné vodivosti obsahuje a je to v jednotkách: W/mK, což mi z hlediska použití přide logické, jelikož se těstuje vodivost tepla přes vrstvu pasty, ale ne odvod tepla z plochy. A je to úměrně tloušťce vrstvy.
Kolik tepla pasta odebere z plochy se udává u druhého způsobu označení vlastnosti. Zda se to dá přepočítat z jednoho na druhý parametr - nevím, připouštím, že je to možné, nějaký vztah by tam mohl být, ale netvrdím to, jelikož momentálně žádný v ruce nemám.
Uved, pokud můžeš, odkazy na technické parametry, co jsi našel a snad někdo z kolegů doplní i k problému, co řešiš. Děkuji a pozdrav.
tiez uvazujem nad MX-2 a tim ze neuvadzaju tepelnu vodivost ma sklamali, neviem ci sa za nu hambia alebo sa hu boja uviest,ale mislim ze to je asi ten najdvolezitejsi udaj, vibornu vodivost ma MX-3, az 8.2W/mK co je oproti niektorim 2x viac a pritom je len o dakich 20 percent draksia ale cital som ze sa zle rozotiera a to potom straca viznam,pasta bi mala bit v co najtensej vrstve abi len virovnala nerovnosti chladica a procesora a ked je husta tak to velmi nepojde, okrej nej sa mi este zapacila Prolimatech PK-1 Nano Compound a ta ma vodivost az 10.2 W/mK , zatial asi najviac co som videl ale dat vise 400sk za 5gramov pasti , fu no to je uz vazne trochu vela , a ani som sa nedocital ci je nevodiva takze si asi kupim MX-2 a bude
↑ bulii:
Děkuji za doplnění - podlé mého, hlavní poslání termovodivé pasty je zaplnit možné defekty povrchu a zamezit vzniku vzduchových bublin, veškerou další práci v chlazení už odvede chladič. Pokud se špatně roztírá, ale je dostatečně jemná, to je jedině plus - nemaže se mi všude, když nějakou dobu pojezdím povrch po povrchu, tak zajistím, že se dostane do všech možných mezer.
Řekla bych, že hlavní rozdíl je ve skladbě tepelněvodivého agentu (očekavala jsem kovy - a u Prolimatech PK-1 Nano Compound je skutečně jemně mletý Al http://www.prolimatech.com/products/the … /pk-1.html ), ale u MX 3 uvadí uhlikové mikročástice. Tak bych zdůvodnila, proč je MX více těkutá, ale zároveň levnější. Tady bych se mohla rozpovídat, ale raděj toho nechám. Jen to, že podíl vodivosti 8/10 nepovažuji za nějak významny a řekla bych, že co do vodivosti to bude srovnatelné.
Možna bych při čtení srovnávání se zaměřila i na skladby tepelných vodičů v jednotlivých pastech - pěkný referát by se z toho dal udělat :-)
Osobně bych pro běžné použití (v práci a doma) - kde nemám příliš vysoké nároky na tepelnou zátěž procesoru a zároveň stroje čistím relativně často, tak bych měla po ruce levnější variantu a při údržbě případě zkontroluji, očistim starou a dám novou vrstvu (což je můj případ, proto jsem neuvažovala nad typem pasty, ale jen nad problémem - zda nějakou mám nebo nemám).
Jinak z těch par technických specifikaci, co jsem teď prohlédla, všude bylo v jednotkách W/mK.
Zkus podobnou otázku položit třeba v Ostatním s názvem tématu, že porovnáváš termovodivé pasty (obávám se, že toto téma o převádění jednotek nikdo z místních hardwarových odborníků nečetl).
no ja som tie parametre kukal priamo na stranke obchodu abi som si mohol hned vibrat ale pozeral som to tam podrobnejsie a maju to tam dost nezodpovedne popisane , ale tak podarilo sa mi to zredukovat na MX-2 alebo MX-3 co vizera zatial asi na najlepsi pomer cena-kvalita ale neviem sa rozhodnut , na tu MX-3 som videl video ked hu aplikovali a bola to vazne bieda , vizeralo to ako daka hlina a nie pasta vobec sa to neplilepilo a bolo to strasne huste, nerad bi som za nieco vihodil vela penazi a pritom som virobcovi zaplatil visoke nakladi na reklamu a pasta sama bi nestala zavela, rad bi som totiz trochu stisil PC a nato je treba dobru pastu abi sa nestalo ze bude chladic studeni a procesor bude horiet. nieco som uz precital na par forach ale vedsinov tam ludia vichadzaju s testov nejakich casopisov co je dost pochibne ci si tie testi nezaplatil virobca vitaznej pasti, asi si predsa kupim tu MX-2 , ma celkom dobru cenu a viem ze sa da dobre rozotierat len kebii som este niekde zohnal udaj o tepelnej vodivosti
↑ bulii:
MX-2 je druhý typ pasty, co mám, co bylo to první - už si nevybavím, ale určitě také něco běžného (ale opakuji, nemám žádné vysoké nároky).
Výrobce má na strankách různá porovnání: http://www.arctic-cooling.com/catalog/p … age=awards a třeba toto je dost podrobně: http://www.pc-experience.de/wbb2/thread … adid=29387 Nemyslím, že by pokud opravdu vycházelo špatně, že by napsali "TOP ..." Myslím, že MX 2 poměr cena-kvalita splňuje.
Co se tyče nanášení MX-2, žádný problém není, je to dobře mazlavé (řekla bych možna trochu až moc dobře). Ale všechno jen můj názor.
Tak přeji, abys dobře vybral a všechno fungovalo, jak má.