Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, potřeboval bych poradit s tímhle příkladem, asi to bude jednoduché, ale já na to ne a ne přijít:
Dřevěná tyč délky L = 40 cm a hmotnosti m = 1 kg se může otáčet kolem osy kolmé na tyč a procházející jejím středem. Na konec tyče narazí střela o hmotnosti m1 = 10 g a rychlost v1 = 200 m.s-1 ve směru kolmém na osu i na tyč. Určete úhlovou rychlost, kterou se tyč dá do pohybu, když v ní střela uvázne.
Má to vyjít takhle:
ω = 6 m1v1/L(m+3m1) = 29,1 s-1
mimochodem, ve výsledcích je opravdu jen s-1 ... což mi připadá víc jako frekvence. Nicméně jak to tedy je? Má to být v rad·s-1 nebo mají ve výsledcích ještě k tomu chybu?
Předem děkuji!
↑ Mrfiluta:
Platí zákon zachování momentu hybnosti (m. hybnosti před srážkou = m. hybnosti po srážce)
Máne k dispozici dva vztahy
a 
Před srážkou využijem 1. vztah. Střela má hybnost
a její vzdálenost od osy otáčení je 
Po srážce: využijeme 2. vztah. Moment setrvačnosti tyče je v tompto případě
, moment setrvačnosti střely (hmotný bod) 
Máme tak ![kopírovat do textarea $m_1v\frac L2=\left[\frac1{12}mL^2+m_1\left(\frac L2\right)^2\right]\omega$](/mathtex/05/050d75cf552ecd4f13d25096af465d3b.gif)
Po úpravách dostaneš vztah z výsledků.
Uvádět jednotku pro úhlovou rychlost jako
je naprosto v pořádku (i když mě osobně se to moc nelíbí právě proto, že to trochu mate). Zádrhel je totiž v tom, že radián je sice odvozená jednotka SI, ale její fyzikální rozměr je 1.
Je to úhel=délka oblouku na kružnici/poloměr kružnice, takže metr/metr=1.
↑ Mrfiluta: heeej, to je příklad ze skript doc. Štolla z FJFI :o)