Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
zdravím, dostal jsem úkol a chtěl bych se poradit.
mám narýsovat TEČNY KE KRUŽNICI k Z NEDOSTUPNÉHO VRCHOLU s využítím STEJNOLEHLOSTI...
_____
jako nápad mě napadlo udělat rovnoběžky s p,q a kde se protnou, tak bude vrchol a mám tečky, ale moc se mi to nezdá, navíc tam chybí ta stejnolehlost
DÍKY za pomoc případnou
↑ radeek:Ty ale máš tečny z nějakého jiného vrcholu, ne toho nepřístupného!
Popíšu postup, kterým si ale nejsem úplně jistý, že může být
1) narýsuj libovolný trojúhelník ABS, kde S je střed té kružnice, A patří p a B patří q
2) veď rovnoběžku s AB blíže k nepřístupnému vrcholu. Průsečík s p označ A´,s q B´, veď rovnoběžku s AS procházející A´,veď rovnoběžku s BS procházející B´,kde se tyto rovnoběžky protnou, je bod S´. Trojúhelníky ABS A´B´S´ jsou stejnolehlé a spojnice SS´ prochází také nepřístupným vrcholem
3) pomocí čtvrté geometrické úměrné sestroj poloměr kružnice k´
4) máme dvě kružnice k a k´,které jsou stejnolehlé, takže musí mít společnou tečnu vycházející z nepřístupného bodu
5) bod který nevím jestli si mohu dovolit a to je přiložit pravítko tak, aby se dotýkalo obou kružnic - pokud by to šlo, tak by to byla ta tečna
Jde o to, že když chci zkonstruovat tečnu z bodu pomocí Thaletovy kružnice, tak ten bod musím znát - on je ale nepřístupný. Možná já neznám, jak sestrojit tečnu ke dvěma různým kružnicím, aniž bych právě mohl střed stejnolehlosti najít
Mě napadlo to udělat takto:
Úplně všechno zobrazím ve stejnolehlosti s dostatečně malým kladným koeficientem se středem S. Tím se nám přímky p, q docela dost přiblíží, takže jejich průsečík už je najednou přístupný. Tímto průsečíkem vedeme tečny k té malé kružnici, která je obrazem k ve stejnolehlosti a následně je zobrazíme v inverzní stejnolehlosti (opět se středem S, koeficient převrácená hodnota toho předchozího). Obrazy tečen k malé kružnici jsou tečny k původní kružnici k, které jsme hledali.
Mlčky předpokládám, že p, q jsou různoběžné. Ono to zadání úlohy je řekněme dost nematematické - není jasné, proč když neumíme určit průsečík dvou nějakých přímek, proč ho už umíme určit tehdy, když je nějak přiblížíme (argument, že pak se to vejde na papír, nemá s matematikou mnoho společného). Nicméně vždycky si můžu zvolit koeficient stejnolehlosti dostatečně malý na to, aby se průsečík přiblížil k S libovolně blízko. Z praktického hlediska tu bude jen ten problém, že když bude ten nedostupný průsečík fáááááákt daleko, tak musíme všechno fááááákt hodně zmenšit a k té fááááákt malé kružnici se nám budou tečny špatně rýsovat :-)