Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 06. 01. 2010 21:21

Andres
Reputace:   

Poměrná chyba délky strany 7-úhelníka

Zdravím,

u zápočtu na mě koukal smutně z papíru příklad viz. níže a já na něj ještě smutněji..... víte někdo co tím básník chtěl říci?
A hlavně co chtěl abych mu řekl já? :-D

Příklad: Jaká je poměrná chyba geometrické konstrukce délky strany pravidelného sedmiúhelníka. Vjádřete v procentech.

• (téma jako vyřešené označil(a) Andres)

#2 06. 01. 2010 21:34

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

Re: Poměrná chyba délky strany 7-úhelníka

Že je příklad na papíře -- nepodstatné. Smutný pohled -- nepodstatné. Relevantní by bylo říci, o jakou konstrukci se jedná. Nejspíš půjde o nějakou metodu jak do kružnice o poloměru $r$ vepsat "přibližně pravidelný" sedmiúhelník. Jedna ze stran sedmiúhelníka touto metodou vyjde $x$, mělo by přitom vyjít $y=2r\sin{\frac\pi7}$. Po nás se chce určit poměr $\frac{|x-y|}{y}$. Pokud ale neuvedeš, o jakou konstrukci jde, není to jak dopočítat.

EDIT: koukám, že asi běžná je aproximace výškou trojúhelníka -- pak stačí za $x$ dosadit $\frac{\sqrt{3}}{2}r$.

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

#3 06. 01. 2010 21:57

Andres
Reputace:   

↑ Kondr:

Jako příklad jsem uvedl celé znění tak jak bylo uvedeno v testu....z tohoto důvodu jsem netušil o jakou konstrukci se jedná a pokud do tvých výpočtů dosadím za r=1 bude chyba vycházet 0,002%...

#4 06. 01. 2010 22:55

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

↑ Andres: Není potřeba dosazovat, r se pokrátí ;) A zápis 0,002% je chybný: buď jen 0,2% nebo jen 0,0002.

Předpokládám, že test se vztahuje k nějaké látce -- skripta/slajdy/přednáška/cvičení -- zkrátka něco, podle čeho to lze spočítat :) Jen rychlé prohledání internetu mi dá různých aproximací nejméně šest: http://hptgn.tripod.com/heptagon.htm.

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

Zápatí