Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím,
u zápočtu na mě koukal smutně z papíru příklad viz. níže a já na něj ještě smutněji..... víte někdo co tím básník chtěl říci?
A hlavně co chtěl abych mu řekl já? :-D
Příklad: Jaká je poměrná chyba geometrické konstrukce délky strany pravidelného sedmiúhelníka. Vjádřete v procentech.

Že je příklad na papíře -- nepodstatné. Smutný pohled -- nepodstatné. Relevantní by bylo říci, o jakou konstrukci se jedná. Nejspíš půjde o nějakou metodu jak do kružnice o poloměru
vepsat "přibližně pravidelný" sedmiúhelník. Jedna ze stran sedmiúhelníka touto metodou vyjde
, mělo by přitom vyjít
. Po nás se chce určit poměr
. Pokud ale neuvedeš, o jakou konstrukci jde, není to jak dopočítat.
EDIT: koukám, že asi běžná je aproximace výškou trojúhelníka -- pak stačí za
dosadit
.

↑ Andres: Není potřeba dosazovat, r se pokrátí ;) A zápis 0,002% je chybný: buď jen 0,2% nebo jen 0,0002.
Předpokládám, že test se vztahuje k nějaké látce -- skripta/slajdy/přednáška/cvičení -- zkrátka něco, podle čeho to lze spočítat :) Jen rychlé prohledání internetu mi dá různých aproximací nejméně šest: http://hptgn.tripod.com/heptagon.htm.
Stránky: 1