Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Všechny body na dané parabole mají tvar
. Vzdálenost takovýchto bodů od bodu P je
.
Nyní hledáme takové x, aby tato vzdálenost byla nejmenší. Můžeme buď:
1) derivovat
2) uvědomit si, že odmocnina je monotónní (tj. vzdálenost je nejmenší, když je její druhá mocnina nejmenší) a derivovat jen výraz pod odmocninou
3) výraz pod odmocninou doplnit na čtverec.

4) Spolu s 3) a 2) zavést substituci
, což ale na výpočtu nic moc nemění. Jen ti to pomůže lépe si uvědomit, kde se pohybuješ.
Třeba u 1) nevím, kam bys došel. Dostaneš totiž kubickou rovnici. (ale co já vím, zas tolik jsem to nepočítal)
↑ halogan:
Právěže tady je poměrně zábavnou skutečností, že 1) vede k témuž jako 2) (odmocnina zaleze do jmenovatele a zajímat nás bude opět jen derivace vnitřku). Vznikne sice kubická rovnice, ale velmi jednoduchá, bez absolutního a kvadratického členu. Jinak samozřejmě máš pravdu, že substituce situaci ještě více zjednoduší, po derivování vnitřku dostaneme lineární výraz.

↑ Olin:
Jo, já si nevšiml, že ve dvojce derivuješ. Já dělal "průběh" vnitřku odmocniny. A taky už jsem fakt blbej, že koukám na bikvadratickou funkci a neuvědomuju si, že její derivace bude velice příjemná na hledání kořenů.
Já teda u svého řešení ani jednou nederivoval.
Chjo už. Nechám tě to dodělat raději.
Stránky: 1