Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
↑ etak:
Zdravím,
upřesní prosím, co je "soustava normálních rovnic", děkuji.
Zavedeš substituci u=1/x^2 a převedeš na lineární závislost - dál dle postupu: http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=11736
Stačí tak?
↑ etak:
děkuji (nevědela jsem, že se tomu říká "normální") rozumím o co jde, ale nikdy jsem tento způsob nepoužíla - neovládám to, omluva, snad někdo z kolegů, děkuji.
V každém případě přepis na lineární závislost f(u)=a*u+b bude užitečný. Ať se vede.

Koukám v tématu O nás, že prý je tu něco nedořešeno ... Substituce
doporučena byla, odkaz do tématu, v němž se celá záležitost řeší dle Wikipedie také, mohu jen opsat soustavu z Wikipedie:

a dosadit:

Myslím, že toto je požadovaná soustava. Nebo je v tom nějaký trik?
↑ Kondr:
Zdravím a děkuji :-)
této soustavě rozumím a používám, ale asi nerozumím, co to je "přeurčená soustava rovnic" a jak to spolu souvisí. U Rektoryse se zřejmě desím všech těch indexů a hvězdiček, co ve výkladu používá (přímo v kapitole 35.7 Normální rovnice)
Zde třeba mi bylo všechno jasné a řešitelné, dokud kolega na závěr neřekl, že má jiný postup, ve kterém jsou matice.
Podstatné je, že kolegyně má vyřešeno, děkuji :-)

↑ jelena: Dosazení do přeurčené kuchařky není těžké (viz odkazované téma). Důkaz korektnosti metody, který by se neodvolával na metodu parciálních derivací, momentálně také nevidím.
↑ Kondr:
Děkuji, rozumím tomu dobře, že ↑ tato soustava: není soustavou normálních rovnic?
Nevím ovšem, zda bych měla odvahu sestavovat matici, jak je v 2. tématu (nejde o důkaz). V každém případě MNČ máme již zmapovanou podrobně, teď si ještě pamatovat vhodné kličové slovo pro odkaz. Ještě jednou děkuji :-)
Stránky: 1