Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahojte mám opět prosbičku. Nechápu vektory. Může mi někdo vysvětlit tyhle 3 příklady ? Jak je mám spočítat?
1) zjisti zda je vektor z lineární kombinací vektorů x, y : z= (-4, 3, 5 )
x = (2, -3, 3 )
y = (-6, 0, 7)
2) zjisti zda jsou vektory lineárně závislé nebo nezávislé
x = (3, -2, 5 )
y = ( 1, 4, -3)
z = ( 4, 2, -1)
3) zjisti zda je soustava vektorů závislá nebo nezávislá
a = (3, 1, -2, 4)
b = ( 1, 1, -1, 1)
c = ( 5, 4, -2, 3)
d = ( 3, 4, -1, 0)
Ad 1:
Vektor
je lin. kombinací vektorů
, pokud existují
takové, že
. Jestli máš ve skriptech nějakou šílenější definic s nějakou hezkou sumičkou, tak si ji zkus rozepsat pro tenhle konkrétní příklad, ať tam vidíš, že to tak skutečně je.
Pak je to jednoduché, stačí si rozepsat vektory x, y, z a podívat se, jestli takové \alpha a \beta skutečně existují:
Teď máme soustavu tří rovnic o dvou neznámých, konkrétně rovnice

Soustavu se pokusíme vyřešit. Ze druhé rovnice je hned vidět, že
, dosadíme to do první rovnice:

A teď oboje do třetí
Poslední rovnost neplatí, tedy neexistují žádná taková požadovaná
-- to znamená, že z není lin. kombinací x, y.
Ad 2:
Prakticky totéž. Jsou takové dvě běžně používané definice lineární závislosti množiny vektorů -- jedna je, že množina je lineárně závislá, pokud v ní existuje vektor, který je lineární kombinací zbývajících. Tím si to můžeš převést na předchozí a ptát se, jestli třeba z je lineární kombinací x, y.
Druhá definice je, že množina { x, y, z } je lineárně závislá, pokud existují
taková, že
, přičemž aspoň jedno z
je nenulové. Můžeme zase řešit tohle jako soustavu rovnic a podívat se, jaká najdeme řešení. (Určitě najdeme řešení takové, že alpha = beta = gamma = 0 -- pokud je tohle ovšem řešení jediné, tak to znamená, že množina je lineárně nezávislá; pokud existuje i jiné řešení, pak je lineárně závislá.)
Tedy máme rovnice 

Můžeme to hezky řešit pomocí matice s algoritmem pana Gausse -- matici stačí převést do schodového tvaru -- pokud vyjde nějaký řádek plný samých nul, pak existuje řešení soustavy, kde buď alpha nebo beta nebo gamma je nenulová, a tím je odpověď „Jsou lineárně závislé“, v opačném případě je řešení jediné, a to samé nuly -- jak sem psal výše, to znamená, že vektory jsou nezávislé.
Ad 3:
To je vlastně tatáž otázka jako 2. Osobně bych si to napsal do matice a použil na ni Gaussovu eliminaci.
↑ Adrasiteia:
posílám návod k řešení úloh
1. 
Děkuju Vám oběma za vysvětlení. Bohužel já to nemůžu řešit maticemi, protože ty sme ještě nebrali.
Musim to řešit rovnicemi a třeba u tý otázky 3 - vůbec nevim jak mám z toho všeho udělat srozumitelnou rovnici :-)
↑ Adrasiteia:
2. příklad : vyšlo mi že vektory nejsou lineárně závislé . (počítáno stejnou metodou, jakou jsem poslala před tím. )
↑ Ivana:
podle výsledků to máš správně, ale nemůži to počítat stejně, protože to jsou rovnice o 3 neznámých , takže : x + y + z = 0
stejně tak je i 4) 4 neznámý a já z toho potřebuju sesmolit rovnici kterou spočítám :-D
↑ Adrasiteia:
2. příklad : 
Hele, mám spočítanej příklad, jinej než sem tady uvedla :
Zadání je :
b = (1, -4, 7)
a1 = ( 5, -2, 1)
a2 = ( 3, -3, 4)
udělala sem z toho lin. rovnici, spočítala sem první dvě rovnice a třetí dopočítala a výsledky jsou : ( -1, 2, 1) a jak z toho mám poznat jestli je to závislá nebo nezávislá ?
↑ Adrasiteia:
nalezeno při úklidu nevyřešených témat - asi už nění aktuální.
Zřejmě jsi počítala podle postupu od ↑ Ivany: (děkuji) - vektor b jako lineární kombinace vektorů a1, a2. Tedy z 1. a 2. rovnice vzniklo p=-1, q=2. Mělo být dosazeno do 3. rovnice: p+4q=7 (1*(-1)+4*2=7 platí), jsou lineárně závislé.
Nebo přes postup od kolegy ↑ Oxyd: (Ad 2) 2. definice) děkuji - viz strojový výpočet..
Jelikož se podařilo najit řešení soustavy a je nenulové (při řešení se zavedl parametr), vektory jsou lineárně závislé.
Označím za vyřešené.
Stránky: 1