Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím všechny. Obraz derivace je ve Fourierově transformaci (spojité) definován jako
Existuje nějaký podobný vzorec i pro obraz integrálu?
No jde mi o to, že Diracova delta se tam projeví prakticky až potom, co bychom ten výraz zintegrovali, ne? Nebo ji asi nechápu správně…
Zkusil jsem na to jít přes per partesku.![kopírovat do textarea $\int_{-\infty}^{\infty} \left( \int_{-\infty}^t f(\tau) \mathrm{d} \tau \right) \mathrm{e}^{-\mathrm{i} \omega t} \mathrm{d} t = \left [ \frac{1}{-\mathrm{i} \omega} \left( \int_{-\infty}^t f(\tau) \mathrm{d} \tau \right) \mathrm{e}^{-\mathrm{i} \omega t} \right]_{-\infty}^{\infty} + \frac{1}{\mathrm{i} \omega} \int_{-\infty}^{\infty} f(t) \mathrm{e}^{-\mathrm{i} \omega t} \mathrm{d} t$](/mathtex/bd/bddaa740de19a7d7838c3fec622003cc.gif)
Zbývá jen upravit tu hrůzu se složenými závorkami… Moc mi není jasné, jak z toho vznikne Diracova delta.
Díky… škoda, tak se zdá, že pro opakovanou integraci nebude ve Fourierce žádný tak jednoduchý vztah jako pro derivaci.
No, pokud vím, tak požadavek na předmět Fourierovy transformace je, že
musí mít konečnou hodnotu, a takových "rozumných" funkcí opravdu moc není…
Stránky: 1