Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 18. 02. 2008 20:27

vencis
Zelenáč
Reputace:   

Derivace funkce

dobrý den obracím se na vás s prozbou i vysvětlení derivace y=(x^(x^1/2))
předem děkuji ....

#2 18. 02. 2008 20:43 — Editoval Paulman (18. 02. 2008 20:43)

Paulman
Místo: Brno
Reputace:   

Re: Derivace funkce

Převeď si to naásledovně:
$x^{\sqrt{x}}=e^{\sqrt{x}\ln\sqrt{x}}$
Pak derivuj jako složenou funkci.

#3 18. 02. 2008 20:47

plisna
Reputace:   

nejdrive si funkci trosku upravime: $y=x^{x^{1/2}} = x^{\sqrt{x}} = \mathrm{e}^{\sqrt{x} \ln x}$, pricemz jsme vyuzili vztahu $a^b = \mathrm{e}^{b \ln a}$. dale pak jiz derivujeme jakozto slozenou funkci:

$y' = \textrm{e}^{\sqrt{x} \ln x} \left( \frac{1}{2 \sqrt{x}} \ln x + \frac{\sqrt{x}}{x} \right) = x^{\sqrt{x}} \left( \frac{\ln x}{2 \sqrt{x}} + \frac{1}{\sqrt{x}} \right)$

#4 18. 02. 2008 20:51

plisna
Reputace:   

to paulman: mas tam drobnou chybicku u argumentu logaritmu!

#5 19. 02. 2008 00:32

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ plisna:

Srdecne zdravim :-)

http://matematika.havrlant.net/forum/vi … php?id=228   ciste pro zajimavost, kam muze dojit debata o metodice reseni tohoto typu prikladu, a presto ja zustavam u postupu s logaritmovanim, Marian mi to bude muset odpustit :-(

Spise by me zajimalo, zda tuto metodu (pomoci logaritmovani) pouziva nekdo jiny (nebo je zcela zatracovana) - u Rektorysa jsem ji nasla, ve studijnich materialech (pro dalkare) jsem ji nasla.

Mam tomu tak rozumet, ze u techniku by to jinak nepochopili, nez logaritmovanim, ale u matematiku to chapou? Fakticky u techniku se to uci pomoci logaritmovani.

#6 19. 02. 2008 07:52

robert.marik
Einstein
Reputace:   

Zdravim Jeleno.

Na MZLU se to ucilo taky logaritmovanim, přes logaritmickou derivaci. Ta logaritmicka derivace se hodi i treba na derivaci soucinu peti funkci. Ale behem VS studia jsem o logaritmicke derivaci neslysel, slysel jsem o tom poprve kdyz jsem to tak mel ucit na MZLU :)

#7 19. 02. 2008 09:25

plisna
Reputace:   

to jelena:

taky te zdravim!

v tvem odkazu v prispevku #5 je skutecne zajimava a bourliva diskuze na tema reseni derivaci techto typu funkci. abych se priznal, tak jsem tvoji metodu, tedy metodu logaritmovani v zivote nevidel, ale pripada-li ti logicka svym postupem, proc ji nepouzivat, i kdyz samozrejme ma sva uskali, ktera se snazil vypichnout marian. taky si myslim, ze ani u techniku se to logaritmovanim neuci, tedy co jsem takhle slysel.

Zápatí