Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ plisna:
Srdecne zdravim :-)
http://matematika.havrlant.net/forum/vi … php?id=228 ciste pro zajimavost, kam muze dojit debata o metodice reseni tohoto typu prikladu, a presto ja zustavam u postupu s logaritmovanim, Marian mi to bude muset odpustit :-(
Spise by me zajimalo, zda tuto metodu (pomoci logaritmovani) pouziva nekdo jiny (nebo je zcela zatracovana) - u Rektorysa jsem ji nasla, ve studijnich materialech (pro dalkare) jsem ji nasla.
Mam tomu tak rozumet, ze u techniku by to jinak nepochopili, nez logaritmovanim, ale u matematiku to chapou? Fakticky u techniku se to uci pomoci logaritmovani.
Zdravim Jeleno.
Na MZLU se to ucilo taky logaritmovanim, přes logaritmickou derivaci. Ta logaritmicka derivace se hodi i treba na derivaci soucinu peti funkci. Ale behem VS studia jsem o logaritmicke derivaci neslysel, slysel jsem o tom poprve kdyz jsem to tak mel ucit na MZLU :)
to jelena:
taky te zdravim!
v tvem odkazu v prispevku #5 je skutecne zajimava a bourliva diskuze na tema reseni derivaci techto typu funkci. abych se priznal, tak jsem tvoji metodu, tedy metodu logaritmovani v zivote nevidel, ale pripada-li ti logicka svym postupem, proc ji nepouzivat, i kdyz samozrejme ma sva uskali, ktera se snazil vypichnout marian. taky si myslim, ze ani u techniku se to logaritmovanim neuci, tedy co jsem takhle slysel.