Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
zdravím
potřeboval bych helfnout, mám vypočítat obecnou rovnici tečny a normály ke grafu funkce
ale prosím s postupem, nemám žádný vzor a nějak mi to podle skript nejde spočítat
↑ plisna:
jo pardom T[?,0]
x-ovou souradnici dopocitame z rovnice , tedy mame dva body splnuji podminku: . pro vypocet pouzijeme smernicovy tvar primky, ktery na konec prevedeme na pozadovanou obecnou rci.
vezmeme nejdrive bod . uvazujme tedy tecnu ke grafu fce jakozto rovnici , kde k je smernice tecny a vypoctemeji pomoci derivace: . nyni zbyva vypocitat q, provedeme dosazenim bodu dotyku do rovnice, tedy do rovnice dosadime bod a vypocteme , tedy , obecna rce .
naprosto analogicky postupujeme pro druhy bod dotyku.
pro rovnici normaly musi platit, ze jeji normalovy vektor je kolmy na normalovy vektor tecny, tedy normalu hledame napriklad ve tvaru , pricemz konstantu c opet vypocteme dosazenim bodu dotyku do rovnice.
(trochu jsem to u te normaly zrychlil, ale mame , kolmy vektor muzeme zvolit tak, ze "prohodime" x-ovou a y-ovou souradnici a jedne navic zmenime znamenko, ja jsem tedy zvolil )
↑ plisna:
dík moc, už mi to došlo všecko
Stránky: 1