Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 20. 02. 2008 19:36

enclace.net
Zelenáč
Reputace:   

obecná rovnice tečny

zdravím
potřeboval bych helfnout, mám vypočítat obecnou rovnici tečny a normály ke grafu funkce

ale prosím s postupem, nemám žádný vzor a nějak mi to podle skript nejde spočítat

#2 20. 02. 2008 19:56

plisna
Místo: Brno
Reputace:   

Re: obecná rovnice tečny

funkce je $y = x^2+3x+2$. otazkou zustava, v jakem bode ma byt sestrojena tecna. a nebo je bod obecny?

#3 20. 02. 2008 20:04

enclace.net
Zelenáč
Reputace:   

↑ plisna:
jo pardom T[?,0]

#4 20. 02. 2008 20:19

plisna
Místo: Brno
Reputace:   

x-ovou souradnici dopocitame z rovnice $0=x^2+3x+2 \qquad \Rightarrow \qquad x_1 = -1, \quad x_2 = -2$, tedy mame dva body splnuji podminku: $T_1 = [-1,0], \quad T_2 = [-2,0]$. pro vypocet pouzijeme smernicovy tvar primky, ktery na konec prevedeme na pozadovanou obecnou rci.

vezmeme nejdrive bod $T_1 = [-1,0]$. uvazujme tedy tecnu ke grafu fce jakozto rovnici $y=kx+q$, kde k je smernice tecny a vypoctemeji pomoci derivace: $k = y'(-1) = 2x+3|_{x=-1} = 1$. nyni zbyva vypocitat q, provedeme dosazenim bodu dotyku do rovnice, tedy do rovnice $y=x+q$ dosadime bod $T_1 = [-1,0]$ a vypocteme $q=1$, tedy $y=x+1$, obecna rce $x-y+1=0$.

naprosto analogicky postupujeme pro druhy bod dotyku.

pro rovnici normaly musi platit, ze jeji normalovy vektor je kolmy na normalovy vektor tecny, tedy normalu hledame napriklad ve tvaru $x+y+c=0$, pricemz konstantu c opet vypocteme dosazenim bodu dotyku do rovnice.

(trochu jsem to u te normaly zrychlil, ale mame $\vec{n_t}=(1,-1)$, kolmy vektor muzeme zvolit tak, ze "prohodime" x-ovou a y-ovou souradnici a jedne navic zmenime znamenko, ja jsem tedy zvolil $\vec{n_n}=(1,1)$)

#5 20. 02. 2008 20:24

enclace.net
Zelenáč
Reputace:   

↑ plisna:
dík moc, už mi to došlo všecko

Zápatí