Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 13. 05. 2010 01:54

zdeniatqo
Zelenáč
Reputace:   

Priebeh funkcie

Ahojte, :)

castou mojej bakalarskej prace bolo vytvorit stranku venujucu sa rieseniu priebehu funkcie... potrebujem zozbierat nejake udaje od riesitelov, aby som mohla pokracovat v bakalarke a chcem vas pekne poprosit o vyklikanie formulara na

http://zdenka.crossroad.sk/index.php .

Je tam aj zazracne tlacitko PRESKOCIT ak by bola nejaka otazka problematicka... dakujem vsetkym velmi pekne ;)

• (téma jako vyřešené označil(a) jelena)

#2 13. 05. 2010 06:48

kaja(z_hajovny)
Místo: Lážov
Reputace:   12 
Web

Re: Priebeh funkcie

Otázka 11: Určte hodnotu k pre zistenie asymtoty so smernicou funkcie f = x^3 - 12x:

no jo, co tam napsat?

#3 13. 05. 2010 07:37

Tychi
Škola: MFF UK
Reputace:   56 
Web

Otázka 17: ..konvexnost
sedí tam vůbec nějaká odpověď?

Vesmír má čas.

#4 13. 05. 2010 09:53

jarrro
Škola: UMB BB Matematická analýza
Reputace:   303 
Web

↑ kaja(z_hajovny):presne dal som nekonečno zle inf zle infinity zle

MATH IS THE BEST!!!

#5 13. 05. 2010 10:11 — Editoval jelena (13. 05. 2010 10:41)

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Zdravím vás,

já jsem se dokonce pokoušela v otazce ohledně asymptot vysvětlovat slovensky, také nic. Ale za přeskočení mi sebral body a jen tak jsem se udržela ve skupine, že "něco vím".

Ale v jednoho z pokusů jsem byla i "ze se snažím", jelikož při přechodu mezi otázkou 5 a 6 (vyšetření, že je lichá), jsem ztratila niť, co a proč jsem dělala v předchozím kroku.

EDIT: u otázky 17 mi jako dobry vzalo výsledek (-oo, -2)U(2, +oo) - zřejmě překlep.

Vážně - je za tím určitě velká práce autorky, ale nějak jsem nepochopila souvislosti a účel (možna by to chtělo více počíst jednotlivé komentáře a hodnocení).

V každém případě je pěkné, že jsme testovací prostředí pro diplomky. Jen by to chtělo takové otázky nějak vhodně umísťovat.

Kolegyňka Ivanka dnes má obhajobu, tak ať se podaří.

-------
OT: солнышко светит сегодня в окно... летит.... НЛО

#6 13. 05. 2010 11:41 — Editoval Pavel (13. 05. 2010 11:47)

Pavel
Místo: Ostrava/Rychvald
Škola: OU
Pozice: EkF VŠB-TUO
Reputace:   135 

↑ zdeniatqo:

Je tam spousta nepřesností: např. odůvodnění, že je funkce spojitá - "do definičního oboru patří množina reálných čísel" To ke spojitosti přece nestačí, např. funkce $\text{sgn} x$.

co se čeká, že napíšu do odpovědi na otázku  11: Určte hodnotu k pre zistenie asymtoty so smernicou funkcie f = x3 - 12x. "Neexistuje", "nekonečno" to nebere.

Otázka 14: Určte monotónnosť funkcie f = x3 - 12x na daných intervaloch... - sjednocení je špatně, na sjednocení není funkce rostoucí ani klesající.

Riešenie otázky č. 1
Dobre!
1 - funkcia neobsahuje zlomok
2 - funkcia neobsahuje odmocninu
3 - funkcia nie je logaritmická
4 - funkcia neobsahuje y = arcsin x a y=arccos x

těch případů, které je nutno vyšetřit při určování def. oboru, je samozřejmě víc - chybí funkce tangens a kotangens, bod 2) - podmínka je pouze pro odmocniny sudého řádu.

Backslash je v TeXu tak důležitý jako nekonečno při dělení nulou v tělesech charakteristiky 0.

#7 13. 05. 2010 11:48 — Editoval jelena (13. 05. 2010 11:51)

jelena
Jelena

Teď jsem dotestovala otázku 11, bere to k=0, q=0, což není dobře.

test "Průběh funkce" napsal(a):

Riešenie otázky č. 11
Dobre!
k = limx-›+/-∞(f(x)/x)
k = limx-›+∞((x3-12x)/x) =
  = [∞/∞] =
  = limx-›+∞(3x2-12) = ∞

k = limx-›+/-∞(f(x)/x)
k = limx-›-∞((x3-12x)/x) =
  = [∞/∞] =
  = limx-›-∞(3x2-12) = ∞
  teda k = 0

#8 13. 05. 2010 11:52

zdeniatqo
Zelenáč
Reputace:   

ano bol tam preklep, ospravedlnujem sa za nho, uz je opraveny.... dakujem vsetkym ktori sa zucastnili, stale vsak potrebujem este aspon 20 ludi, tak vas este raz pekne poprosim.... teda tych co este neklikali aby mi pomohli ;)

Code:

http://zdenka.crossroad.sk/index.php

dakujeeeeeem ;)

#9 13. 05. 2010 12:03

jelena
Jelena

↑ zdeniatqo:

Asymptota (otázky 11, 12) je také opravena? Možna by to chtělo ještě trochu překontrolovat (ve smyslu správnosti řešení) a pak spustit znovu. Nebo co je účelem výzkumu? Děkuji.

#10 13. 05. 2010 12:26

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

otázka 9: body nespojitosti: "žiadne, lebo do D(f) patrí cele R" - to není dobrý zdůvodnění

#11 13. 05. 2010 12:28

zdeniatqo
Zelenáč
Reputace:   

otazka c17 - opravene intervaly
11tka a 12tka - tak isto opravena na nekonecno
14tka - co tam ma byt namiesto zjednotenia????
1tka - len tangens a cotantens chyba? alebo este nieco?

Jelena: ucelom vyskumu je klasifikacia riesitelov do mnou preddefinovanych predpokladanych skupin v porovnani s vysledkami ktore mi vyplynu z tohto testovania, teda oproti  skupinam ktore realne najdem...

#12 13. 05. 2010 12:32

Stýv
Vrchní cenzor
Web

otázka 14: "( - ∞ ; -2 ) ∪ ( 2 ; ∞)" jednak není intervalem, jednak funkce není na této množině rostoucí. je rostoucí jen na intervalech ( - ∞ ; -2 ) a ( 2 ; ∞) zvlášť

#13 13. 05. 2010 12:36

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

↑ zdeniatqo: Technicky
* v kódu jsou zakomentované odkazy na "poetry", "about me", předpokládám, že jde o staženou šablonu, stejně jako stylesheet je pod licencí Creative commons. Bylo by dobré (a dle Creative Commons snad i nutné) uvést zdroj spolu s "design by Zdenka Dziaková". Z tohoto pohledu mi připadá tvé "all rights reserved" v hlavičce poněkud odvážné.
* při výběru šablony bych volil něco míň tabulkového. U nás jsou oponenti takovýchto bakalářek posedlí přístupností a tabulkový design by člověku nejspíš omlátili o hlavu.
* když vyplním políčko a zmáčknu "enter", mělo by se to brát jako zodpovězení dotazu. Proto doporučuju buď změnit pořadí submitovacích tlačítek, nebo to vyřešit nějak jinak.
* barvy v grafu statistiky jsou tak podobné, že při nevhodném natočení LCD splývají.

Jinak to vypadá decentně a funkčně. Ať se daří :)

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

#14 13. 05. 2010 12:38

Stýv
Vrchní cenzor
Web

otázka 11 a 12: "určete hodnotu k (resp.q)" je nesmyslný zadání, musíš specifikovat, co tím k, q myslíš. dále když k=oo, pak už nemá smysl ptát se na q

#15 20. 05. 2010 00:03

jelena
Jelena

Zdravím vás,

kolegyňka ↑ zdeniatqo: už má materiálů dostatek, téma můžeme považovat za vyřešené a toto sdělení vám s potěšením předám

zdeniatqo napsal(a):

Dakujem matematickemu foru za ucast a ochotu ;)

Kolegyňce přejeme úspěšné obhajoby :-)

Zápatí