Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Vše je uvedeno zde : http://cs.wikipedia.org/wiki/Fourierova_%C5%99ada
Vypočítáme koeficienty a_k, b_k podle integrálních vzorců
a získané výsledky pak dosadíme do vzorce pro trigonometricku řadu .
↑ Rumburak:STACILO BY MI NAPISAT VYPOCET KOEFICIENTOV AN A BN, NEVIEM AKO Z TYCH VZORCOV ICH MAM VYPOCITAT
↑ ico:
Zdravím,
vem si doporučení na teorii od kolegy Rumburaka , teorii, vzory (myslím, že vše, co potřebuješ je příklad 8.1.1) + vzory
můžeš sem případně umístit ke kontrole nebo pro kontrolu viz odkazy na wolfram, jak kontroloval kolega.
Ať se vede.
A0 som vypocital bez problemov ale neviem vypocitat koeficienty an a bn, a potom ich previest do vysledneho vztahu v nekonecnom rade podla vzorca. Ak som spravne pochopil tak po dosadeni dostanem vztahy:
Ak by bol niekto ochotny napisat mi postup a konecne riesenie bol by som velmi rad. Mam tento priklad ako opravny zapocet az na to ze sme fourierove rady na cviceniach nepocitali.
Zdá se, že ses v rozpisu těch vzorců poněkud upsal. Mělo tam být
,
obdobně
V každé z obou závorek je ten prvý integrál velmi jednoduchý (případně se substitucí nx = y, pokud bych to neuměl bez ní) ,
na ten druhý nutno použít jedenkrát per partes (a případně také výše uvedenou substutuci).
↑ Rumburak:
Takze moj vypocet An vyzera asi takto
Keby ste mi to skontrolovali pripadne nasli chyby, pridam aj vypocet Bn ak sa podari vypocitat:)
↑ ico:
Vyšlo mi to také tak, v souladu s výsledkem u zadání.
Ještě poznámka k formální stránce:
Po substituci n= 2k resp. n = 2k - 1 , kdy se funkční předpis pro A_n resp. B_n větví, je formální chybou používat ve smyslu nové proměnné "k"
nadále proměnnou "n", i když je mi jasné, že jsi to myslel dobře. :-)
Při závěrečném sestavení řady pak už mohu pro index použít kterovkoliv proměnnou.
↑ Rumburak:
Zdravím srdečně a děkuji za kontrolu (když jsem včera kontrolovala A, tak tu žádné B ještě nebylo, zřejmě edit - jinak to vypádá, že jsem velmi nedůsledná).