Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj,
prosím Vás nevím si rady s tímto příkladem:
Určete souřadnice vrcholů trojúhelníku ABC, známe-li středy A = [1,6] , B = [4,5] , C = [0,3]
- vím je, že tam asi použiji vzoreček na výpočet středů úseček: S=a+b/2 (obecně),ale to je tak všechno :(
Já bych ho upravila, ale neznám další body, ani jeden, jen ty středy... Pomůžete mi?
↑ matahilis:
Nejsem si jistý, spíš tak přemýšlím "nahlas". Kdybyste ty tři body spojil, tak dostanete střední příčky hledaného trojúhelníka, které jsou rovnoběžné s protějšími stranami a poloviční vůči nim. Tak jestli by to nešlo nějak tudy...
Edit: předpokládám, že se jedná o středy stran.
To by se dalo spojit, bylo by to rovnoběžné, ale jak upřesním ty vrcholy? Nešlo by to ještě jinak? Nějak na základě toho vzorečku... Ale stějně mi tam něco chybí...
Jsou to středy stran BC, AC a AB. Prostě trojúhelník ABC...
↑ matahilis:
Tak abychom to upřesnili, jedná se o trojúhelník ABC a středy stran si označme KLM. Zkouším to, za chvilku napíšu víc.
takový nepovedený obrázek, jen pro představu, spojila jsem ty středy
↑ matahilis:
OK, takže středy jsou ABC a hledaný trojúhelník KLM :)
Tak zkuste sestavit vektor CB, tím zjistíte směrový vektor přímky procházející bodem A. Tento bod A dosaďte do rovnice přímky a dopočítáte koeficient c a tím dostanete rovnici přímky. To udělejte pro všechny tři přímky.
Pak stačí najít průsečíky přímek (tři soustavy dvou rovnic o dvou neznámých).
Teď se nesmát, jsem zelenáč:) Takže CB = B-C = (0-4, 3-5) = (-4,-2) a cože s tím bodem A?
↑ matahilis:
Umíte sestavit rovnici přímky, znáte-li její směrový vektor a bod ležící na přímce? Protože to teď musíte udělat. Tak jde o to, jak moc podrobně to mám vysvětlovat.
ax + bc + c = 0
-4x - 2y + c = 0 - takhle by mohla být ta rovnice přímky, že?
Teď dosadím to A: (-4).1 + (-2).6 + c = 0
-4 -12 = -c /.(-1)
16 = c je to tak?
Takže to bude vypadat tak, že: -4x - 2y + 16 = c ... co dál? Analytická geometrie není moje silná stránka...
↑ matahilis:
Postup máte dobře až na jednu podstatnou věc. Tvoříte obecnou rovnici přímky a v ní na místech koeficientů a, b je normálový vektor dané přímky, nikolic směrový. Takže vy z toho směrového (-4, -2) musíte udělat normálový. Stačí prohodit čísla a u jednoho změnit znaménko.
matahilis napsal(a):
ax + bc + c = 0
-4x - 2y + c = 0 - takhle by mohla být ta rovnice přímky, že?
Teď dosadím to A: (-4).1 + (-2).6 + c = 0
-4 -12 = -c /.(-1)
16 = c je to tak?
Takže to bude vypadat tak, že: -4x - 2y + 16 = c ... co dál? Analytická geometrie není moje silná stránka...
normálový tedy bude (-4,2), tím pádem -4x + 12y + 16 = 0 (předítm jsem tam měla chybku 2.6 = 12)
↑ matahilis:
Normálový vektor bude buďto (2, -4) nebo (-2, 4), obě varianty jsou správně. Ten koeficient c pak bude jiný (po dosazení bodu A do rovnice).
Takže ještě jednou: -2x + 4y + c = 0
dosadím A: (-2)1 + 4.6 + c = 0
-2 + 24 = - c
c = -22
rovnice: -2x + 4y - 22 = 0
takhle si udělám i ostatní a potom sečtu, odečtu? řeším jako soustavu rovnic?
↑ matahilis:
Teď je ta rovnice dobře. Jak píšete, udělejte to i pro další strany, takže získáte celkem tři rovnice tří přímek. A vždy si z těch tří rovnic vyberte dvě a řešte je jako soustavu dvou rovnic. Takové dvojice budou tři (tři průsečíky), což jso právě tři hledané body - vrcholy trojúhelníka KLM.
Už musím běžet, pro kontrolu tady napíšu výsledek. A pokud to bude jasné a bude to v pořádku, označte, prosím, téma jako vyřešené.
Hodně zdaru!
Jiný způsob.
Máme body K, L, M (středy stran trojúhelníka ABC) .
Trojúh. KLM (eventuálně až na permutaci bodů) je stejnolehlý s trojúh. ABC,
Středem stejnolehlosti je společné těžiště T obou těchto trojúhelníků, koeficientem -1/2 . Při tom T = (1/3)(K + L + M) .
Je-li A "protějškem" k bodu K (tak, aby AK byla těžnice v trojúh. ABC) , pak musí platit A - T = -2(K - T)
atd.
Stránky: 1