Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Jaký tepelný výkon má radiátor ústředního topení, jestliže při objemovém průtoku vody v radiátoru Q se voda ochladí z teploty t1 na t2. Graficky znázorni závislost výkonu na teplotě t2.
Řeš pro:
Q = 0,8m3/h
t1 = 90°C
t2 = 68°C
//prosim o co nejpodrobnejsi reseni vcerne vzorcu, prevodu atd., proste postup reseni pro blbecky...cim driv tim lip :/ mam malo casu na odevzdani...prosim

↑ Reprak:
To vypadalo jak požadavek ke klauzurám.
I tak moje stanovisko platí. Pokud se nepokusíš o nějaké řešení, nenavrhneš nějaký postup, tak tu nebudeme moc ochotní. A to nemyslím nijak zle.
nemuzu najit zadny vzorec nebo tak...jen s tim spojene jsem vygooglil ruzne tabulky napr. http://kamna.astranet.cz/shops/4848/info/k22---5vyk.htm, ale to mi moc nepomuze :(

Vězměme si nějaký časový interval. Co se v tomto intervalu stane? Do radiátoru přiteče určitý objem teplé vody, stejný objem chladnější vody z něj odteče a radiátor předá nějaké teplo svému okolí. Dokážeš z toho sestavit nějakou rovnici pro energie?
Provedl jsem sebereflexi a předchozí příspěvek jsem po sobě smazal :-)
Co to spočítat takhle?
EDIT: A předem se zříkám zodpovědnosti za případně zkaženou maturitu :-D.

↑ Reprak:
Průtok je konstantní (musí být už jenom proto, abychom měli ustálenou situaci), takže zde není problém si vzít nějaký časový interval.
dobre, takze kdyz se vykrati cas, musi byt nejaky vzorec...do ktereho po dosazeni: Q, t1, t2 (t1 - t2 bude vystupovat asi jako delta t) mi vyjde vykon...jaky vzorec me zachrani?
nasel jsem P = (m * c * delta t)/T
delta t = rozdil teplot, tedy 22°C
T bude urcite cas...
ale co je m,c...to netusim...
je hmotnost vody,
měrná tepelná kapacita, 

↑ KennyMcCormick:
BTW, vyjde lineární funkce 
i
jsou konstanty,
je proměnná.
Když tam dosadíš, dostaneš
Graf, na ose x teplota
, na ose y výkon P
http://www.wolframalpha.com/input/?i=pl … om+0+to+90
Výsledek použij výhradně na vlastní nebezpečí :-)