Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, prosím, mohl by někdo hodně polopatě vysvětlit, jak se počítá těžiště těles, jediné co o tom vím, tak že se to počítá přes souřasný systém, ale to je vše.
Prosím, mohli byste mi to ukázat na příkladě, kdy máme vypočítat těžiště bedny bez víka o hraně a.
↑ lenka0112358:Ahoj ..pozri aj tu a ked máš krychli bez vika, všetky plochy su stejneho obsahu, vysledok vyskladas (vektorovo) ako sučet ťažísk každej plochy bedny. pocet dielcich tazisk rovnakej hmotnosti = 5 ks
↑ pietro:
K tomu odkazu: co je teda výsledek? mám spočítané X_T a Y_T bude pak poloha těžiště R_T(X_T,Y_T) nebo to X_T a Y_T jsou konečné výsledky?
K příkladu s bednou: já nějak nevím jak to mám aplikovat na trojrozměrný prostor. Budu mít o osy x, y, z a těleso bude mít osu souměrnosti s osou x tedy X_T=a/2 

takže Y_T=a/5 Z_T=2*a^3
↑ pietro:
díky docela jsem to pochopila, ale jak bych vypočítala těžiště válce bez horní podstavy o poloměru r a výšce v? Tento postup mi na to aplikovat nejde.
↑ pietro:
a když budu mít kvádr, kde nebudu mít všechny obsahy stěn stejné, tak akorát vynásobím souřadnice obsahem příslušné stěny a všechno podělím součtem obsahů?
↑ lenka0112358:ano dobre ides na to...a treba mat na pamati, ze steny su z rovnakeho materialu