Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Potřebovala bych najít chybu v těchto příkladech:
imaginární část komplexního čísla z=1-i+i^2-i^3-i^4-i^5 je rovna číslu má to vyjít -1, ale mně to tak nevychází, můj postup:
z=1-i-1-(-i)-1-i=1-i-1+i-i=vyjde mi -i
2. příklad: imaginární část komplexního čísla z=1+i+i^2+i^3+i^4+i^5+i^6 je rovna číslu výsledek má být 1,
můj postup:
z=1+i-1-i+1+i-1=mně vychází i
3. příklad: imaginární část komplexního čísla z=1-i^3-i^5-i^7-i^9 je rovna číslu jejich výsledek 0
můj postup:
z=1-(-i)-i-(-i)-i=1+i-i+i-i=mně vychází 1
Děkuju
↑ Mr.Pinker:
děkuju už to vidím =)
podívate se mi prosím i na ty ostatní příklady, víc očí víc vidí
↑ lucik.kicul:
jistě ale imaginární část je jen to co je před i to že tam je to i určuje že je to ta imaginární část např.
tak imaginární část je rovna jedné
jinak postup u příkladů máš dobře
děkuju moc a u toho třetího příkladu? když mi vyšla 1, tak z=1 je nula?
Opravdu děkuju moc za pomoc =), dneska to asi nebude naposled =)
Mám dotaz.
mám příklad: reálná část komplexního čísla (-2+2i)^6 je rovna číslu:
vím, jak to vypočítat, ale závěry mi nejdou,
dopočetla jsem se k moivreově větě:(\sprt8)^6*(cos3\sprt2+isin3\sprt2)=8^3.... výsledek má vyjít 0, to mám snad cos odečíst od sinusu, aby mi vyšla nula? Můžu to tak udělat?
Děkuju
špatně si to pochopila
ty části sou právě skvěle vidět na goniometickém tvaru
sin*abolutní hodnota je imaginarní část a cos*absolutní hodnota je reálná část tudíž ti stačí vynásobit aboslutní hodnotu s velikostí toho cosinu a máš reálnou část
↑ Mr.Pinker:
takto: cos3\sprt 2*\sprt8 ? Jak mi z toho vyjde nula? Ty konce mi moc nejdou. Prosím trpělivost
Jinak ten postup mám dobře?
↑ Mr.Pinker:
zkusila jsem to, ale nevim jak se dostalo pí do jmenovatele, neurčuje se to pomocí kvadrantů?
↑ Mr.Pinker:
\sprt8)*(cos\sprt2/2+isin\sprt2/2), potom mám použít moiverovu větu, že ano?
↑ lucik.kicul:
(\sprt8)*(cospí/4+isinpí/4)
vím takto:(\sprt8)^6*(cos3pí/2*6+isin3pí/2*8) zbyde mi 8^3*(9pí+9pí)
když už jste mi poradil (děkuju =)), jak dostanu to 9pí, tak jak budu postupovat dál?
o promin já sem myslel moc dopředu a udělal sem tam chybu:-D sou tam čtvrtiny místo polovin
a těch děvet polovin sou prakticky jedna polovina jelikož cos má periodu 2pi a jelikož cos jedné poloviny je nula
tak reálná část bude rovna nule