Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 13. 06. 2010 12:29

Pavel Brožek
Místo: Praha
Příspěvky: 5694
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 
 

Vlastní "Wiki" podruhé

Abych to uvedl na pravou míru, přidat wiki k matwebu není můj nápad - viz téma Vlastní "Wiki".

Jak bych si to představoval:

Účelem wiki by bylo zejména vytváření vzorových příkladů, přičemž by důraz byl kladen na kvalitu, nikoli kvantitu. Kvalitu bych si představoval asi v míře odpovídající rozebraným příkladům v běžných středoškolských učebnicích matematiky. Samozřejmě nepředpokládám, že každý je schopný okamžitě takový postup napsat. Měl by to však být cíl a společně bychom k němu měli každý řešený příklad směrovat. Příklady by měly být vždy řešeny standardními postupy, nestandardní postupy by ale mohly být také uvedeny. Přitom by mělo být využíváno odkazů v textu, především asi na českou wikipedii. Jako samozřejmost bych pak považoval používání TeXu, aby byl text přehledný. Každý příklad by byl zařazen do kategorií - hlavní kategorie by byly podle obvyklého členění matematiky.

Jak bychom wiki prakticky využívali? Uvedu typický příklad, jak si ho představuji: Uživatel fóra X založí nové téma s úlohou, jejíž mírné modifikace už byly mnohokrát na fóru vyřešeny. Téma si přečte uživatel fóra Y, který má dostatečné vědomosti, aby mu mohl odpovědět. Uživatel Y se podívá na wiki, jestli už podobný příklad byl řešen. Pokud ano, odkáže uživatele X na wiki na ten konkrétní příklad. Pokud ne, uživatel Y úlohu od X vyřeší a vytvoří na wiki vzorový příklad s podrobným řešením. Uživatele X pak odkáže na vytvořený vzorový příklad. Další diskuze při případných nejasnostech probíhá v tématu na fóru.

Testové úlohy by tvořily mírně oddělenou část wiki. Fakulty vysokých škol (případně celé vysoké školy, pokud jsou tam jednotné přijímací testy) by měly svou vlastní stránku, z které by vedly hlavně odkazy a třeba by tam byly i nějaké obecnější informace k testům. V části wiki patřící testům by mohly být i příklady nezpracované tak podrobně jako v hlavní části wiki (dále "testové příklady"), protože zpracovávat tak velké množství příkladů podrobně by se nikomu samozřejmě nechtělo a navíc by to bylo zbytečné. Měl by však ke každému takovému testovému příkladu existovat i příklad v hlavní části wiki, podle nějž by mělo být možné testový příklad vyřešit. Řešení testového příkladu by tak bylo spíše pro kontrolu vlastního postupu než pro pochopení látky.

S wiki systémy nemám velké zkušenosti. Wikipedie je pokud vím založena na MediaWiki, proto bych se k tomuto systému přikláněl, pokud nikdo nebudete mít lepší návrh. Zařídit, aby byl jednotný účet na fórum a wiki by bylo asi poměrně komplikované a nejspíš od toho upustím.

Uvítám zde vaše názory. Také by mě zajímalo, do jaké míry byste byli ochotni se zapojit do tvoření vzorových příkladů. A tím samozřejmě myslím i vyloženě nepravidelnou činnost - např. já bych se do nějakého systematického budování databáze vzorových příkladů určitě nepouštěl. Pokud však budu chtít někomu odpovědět a uvidím, že bych místo podrobné odpovědi mohl vytvořit užitečný vzorový příklad, nejspíš bych ho vytvořil.

Offline

 

#2 13. 06. 2010 14:54 — Editoval frank_horrigan (13. 06. 2010 14:58)

frank_horrigan
Příspěvky: 938
Reputace:   31 
 

Re: Vlastní "Wiki" podruhé

Trocha připomínek:

První odstavec souhlas v plném rozsahu.
Druhý odstavec:

Uživatel fóra X založí nové téma s úlohou, jejíž mírné modifikace už byly mnohokrát na fóru vyřešeny.

V případě, že již stejný případně podobný příklad na wikisystému existuje, netřeba od usera zakládat nový thread v tom případě, že bude systém všeobecně znám - nutné k tomu udělat "marketing", to si představuju jako soustavu odkazů na rozumných místech ve fóru, zanesení do pravidel (asi formou doporučení + odkaz na hlavní stránku wikisystému, nikoli formou nařízení, to je nesmysl) - tím ztrácí teze o uzivateli Y pointu. Samozřejmě v případě, že tento druh odřešený není, tak není co o čem se bavit a pak má smysl výše řečené. Ovšem: není technicky možné řešit každou modifikaci stejného typu příkladu, při delším fungování by se systém stal nepřehledným podobně jako na tomto fóru, kdy se ptají na jedno a totéž, čemuž se nedivím, ony se kdysi řešené příklady hodně blbě hledají, a to i těm, kteří odpovídají - mluvím z vlastní zkušenosti, funguju zde dva měsíce a už nemám šanci si pamatovat, co jsem komu a jak řešil. Tedy můj návrh je takový, že by bylo dobré udělat hlavní kategorie (základní algebra, množiny, plani, stereo, gonio, funkce+rovnice, diferenciály, analytika, atd.), k těm rozmanité podkategorie (tam by třeba bylo dobré dát do nadpisu nebo podnadpisu třeba zadání jedné z úloh uvitř, to pro snažší orientaci (i když hlavní nadpis mluví dost jasně, takové podtéma "goniometrické rovnice" si asi každý představí co pod tím bude, ovšem ten subnadpis by nemusel být špatný nápad). a v každé této podkategorii odřešit dva nebo tři podobné příklady, tedy podobné v tom smyslu, že budou zadána pouze jiná čísla, třeba horší nebo "ošklivější")

Třetí odstavec: souhlasím v plném, jediná připomínka, v těchto testech obvykle bývána výběr z možných řešení, které jednoznačně vyplynou z početního postupu, ovšem v na těchto kontrétních příkladech existuje i druhý (někdy i třetí) způsob, při kterém není třeba toho moc počítat a jediné co je potřeba si pamatovat několik základních věcí,na jejichž základě buď pomocí dosazení z možností nebo načrtnutí obrázku lze řešení "kvalifikovaně odhadnout" - tyto rozdílnosti jsou dobře vidět ve vlákně, které jsem započal, versus počítání kolegu Krezz a zdenek1 :) Takže bych v této části nevrhoval zhruba toto: nic moc nevysvětlovat, prostě to odřešit početně, tam kde to jde tak též "odhadem" a na "omáčku proč, jak a kdy" dát pod každý příklad odkaz na příslušnou podsekci, kde je povídání proč to tak je nebo není, atd. Jak říkáš, tyto příklady jsou spíše pro kontrolu, "učící úlohu" má mít hlavní část systému.

Čtvrt odstavec: jsme na tom stejně, na klasické wikipedii funguju jenom jako "čtenář", o technickém pozadí nemám ani šajnu ani nevím, zda jsou dostupné zdrojáky enginu na kterém běhá - když jste s tím několik z vás přišlo, tak se domnívám, že ano. A jak píšeš vedle ve vlákně o výhodách tohoto enginu, bezesporu je to pravděpodobně to nejlepší co v danou chvíli potřebujeme. Opačné, upřesňující nebo doplňující názory jsou vítány :)

Poslední odstavec: Já osobně jsem pro, rozhodně jsem schopen a ochoten se tomu věnovat, i když je potřeba aby do toho šlo pár lidí se mnou - víc hlav víc ví, víc lidí - větší pravděpodobnost že zrovna alespoň někdo bude mít v danou chvíli čas - tedy daily updates. Za třetí - sám nevládnu celou gympláckou matematikou, díky tomu že jsem gymnázium nestudoval a poslednímu ročníku průmyslovky jsem taky moc nedal (nebavilo mně to a měl jsem spoustu jiné práce), takže existují obory kolem kterých jsem ani neběžel (diferenciály) a obory, které nemám rád, a které "jakž takž" dám dohromady nějaké řešení, za extrémního mozkového vypětí (například složitější goniometrie, kombinatorika a složitější analytická geometrie- elipsy, hyperboly....) - do těchto věci bych se asi ani moc nemíchal, tam bych nadělal víc škody než užitku (jak mně osočil kolega Stýv u logarimů, které jsem měl a mám po komplexních číslech nejradší, jen jsem hledal slova jak to vysvětlit v pár větách aby u toho nebylo třeba moc přemýšlet - ve výše zmíněných by však měl pravdu a neměl bych protiargument). Tedy asi tolik ode mně k tématu. Doufám a veřím, že se ještě pár lidí s kladným postojem ozve :)

EDIT: to propojení účtu z fóra a wiki: pokud je to náročné, tak na to z vysoka kašli, kdo bude tvořit wikinu tak se snadno udělá reg, kdo tvořit nechce a nebude, tak to snad půjde číst i bez registrace, předpokládám. Naopak, nemyslím si že je dobré dávat apriori všem R/W práva, to by mohlo vést k bordelu a nepříjemnostem - sice jak sleduji, tak většina uživatelů má rozum, v těch vzorových přikladech se neobjevil ani jediný dotaz nebo OT, což chválím, ale i tak. Takže proč si přidělávat práci tam, kde to není nutné? :)


The only thing worse than being wrong is staying wrong
Sun Tzu - The Art of War

Offline

 

#3 13. 06. 2010 16:06

Pavel Brožek
Místo: Praha
Příspěvky: 5694
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 
 

Re: Vlastní "Wiki" podruhé

↑ frank_horrigan:

K tvé reakci na můj "typický případ": předpokládám, že o wiki by se zde na fóru obecně vědělo. "Marketing" by měli dělat uživatelé wiki sami tím, že budou přidávat řešené úlohy a odkazovat na ně. Pokud uživatel X bude o wiki vědět a dokáže tam najít co potřebuje, pak není třeba nic řešit. Můj "typický případ" měl ilustrovat situaci, kdy X o wiki neví nebo tam zatím není to, co hledá. Dohledatelnost příkladů by měla být jednou z hlavních výhod wiki oproti fóru.

K tvé reakci na můj třetí odstavec o testech: Myslím si, že i u testových příkladů by měl být vždy standardní postup, který nijak nevyužívá znalosti nabízených možností. Ale to asi není věc, kterou bychom teď měli řešit.

Samozřejmě půjde číst bez registrace, bylo by to prakticky jako wikipedie. Změny by mohli dělat i nepřihlášení uživatelé, pokud to tak bude nastaveno. Jakékoliv změny se dají sledovat a vracet, takže není problém, že by někdo něco nevratně smazal.

Offline

 

#4 17. 06. 2010 02:15

Lukee
Administrátor
Místo: Opava
Příspěvky: 1850
Škola: UPOL, Informatika
Pozice: Roznašeč reklamních bannerů
Web
 

Re: Vlastní "Wiki" podruhé

Wikipedie opravdu jede na MediaWiki, viz … Wikipedie :-). Je to OpenSource a běží to na PHP, takže to jde nainstalovat prakticky kamkoliv. Tady na hostingu už mi to kdysi myslím běželo bez problémů. Můžu to znova někam pokusně nainstalovat (třeba wiki.matweb.cz), jestli chcete.


2+2=4

Offline

 

#5 17. 06. 2010 09:43

Pavel Brožek
Místo: Praha
Příspěvky: 5694
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 
 

Re: Vlastní "Wiki" podruhé

↑ Lukee:

Už jsem si to pokusně zkoušel nainstalovat k sobě, instalace byla opravdu jednoduchá. Ale už jsem se nedostal k žádným dalším pokusům. (Kdo chcete, můžete si u mě hrát jako na pískovišti, počítejte ale s tím, že to někdy smažu.)

Když je to tak jednoduchý, možná bys to sem mohl dát, uvidíme, jestli se toho někdo ujme.

Offline

 

#6 17. 06. 2010 11:17

Krezz
Příspěvky: 232
Škola: VŠE FFU
Pozice: student
Reputace:   
 

Re: Vlastní "Wiki" podruhé

Pokud sem date technicky podklad tak uz staci vytvorit sekce a ja se rad stanu kazdodenim prispevatelem :)

Offline

 

#7 17. 06. 2010 12:09 — Editoval BrozekP (17. 06. 2010 12:11)

Pavel Brožek
Místo: Praha
Příspěvky: 5694
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 
 

Re: Vlastní "Wiki" podruhé

↑ Lukee:

Ale problém možná bude s TeXem. Po instalaci nefunguje, musí se doinstalovat (http://www.mediawiki.org/wiki/Manual:Enable_TeX). Předpokládám, že máš sdílený hosting, takže asi zase skončíme na mimeTeXu.

Offline

 

#8 17. 06. 2010 12:16

halogan
Ondřej
Místo: UK
Příspěvky: 4528
Škola: IES FSV UK (09-12, Bc.)
Pozice: student
Reputace:   106 
 

Re: Vlastní "Wiki" podruhé

Dobré odpoledne,

nepročítal jsem pozorně všechny zprávy, mám jen jednu rychlou otázku:

Jak se bude lišití přístup na wiki od "sběrných" témat, které tu razí třeba kolegyně jelena?

Sběrná témata se rychle zařazují, je tam více názorů a postupů více lidí, jednoduše se hledají chyby (už jsou nalezeny) atd. Stačilo by vytvořit kategorii "Řešené úlohy" — možná jako náhrada nepoužívaných vzorových řešení.

Offline

 

#9 17. 06. 2010 13:13

Pavel Brožek
Místo: Praha
Příspěvky: 5694
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 
 

Re: Vlastní "Wiki" podruhé

↑ halogan:

Jak se bude lišití přístup na wiki od "sběrných" témat, které tu razí třeba kolegyně jelena?

Já vím o jednom takovém tématu (Konstrukční úlohy). Existuje jich víc?

Sběrná témata se rychle zařazují

Jak to myslíš, že se rychle zařazují? Zařazovat odkazy do seznamu může jen Jelena (+ moderátoři samozřejmě). Kdyby chtěl někdo jiný něco přidat, musí do tématu napsat a Jelena musí svůj příspěvek editovat. Nebo jak navrhuje Jelena, vložit svůj příspěvek a v něm si udržovat vlastní seznam. Jenže to už by ztrácelo na přehlednosti. Na wiki by mohl každý editovat rovnou (přitom by všechny tyhle změny byly vratné a byly by vidět v seznamu posledních změn).

je tam více názorů a postupů více lidí

Není problém, aby i na wiki bylo více postupů k jednomu příkladu. Navíc to tam bude přehledně, ne rozestrkané v mnoha příspěvcích.

jednoduše se hledají chyby (už jsou nalezeny) atd.

Spíš bych řekl, že když už se na fóru objeví u někoho chyba a někdo jiný na to upozorní, poměrně to diskusi znepřehlední. Na wiki by se chyba prostě opravila, bez zbytečných řečí okolo.

Stačilo by vytvořit kategorii "Řešené úlohy" — možná jako náhrada nepoužívaných vzorových řešení.

Řekl bych, že by se toto řešení od nefungujících "vzorových příkladů" lišilo jen minimálně. Hlavními nevýhodami ve srovnání s wiki by byla nemožnost opravy cizího příspěvku, nemožnost lepší strukturovanosti (punbb umožňuje pouze kategorii, fórum a ve fóru už mohou být pouze témata), nemožnost formátování (na fóru neuděláš nadpis, tabulku, ...). Na wiki by samozřejmě bylo možné k příkladu vést i diskuzi - buď přímo na wiki nebo zde na fóru. Ale ta by byla oddělena od vlastního řešení příkladu.

Offline

 

#10 17. 06. 2010 18:28

Lukee
Administrátor
Místo: Opava
Příspěvky: 1850
Škola: UPOL, Informatika
Pozice: Roznašeč reklamních bannerů
Web
 

Re: Vlastní "Wiki" podruhé

Tak už je i u mě: http://matwiki.havrlant.net/ Zatím tady, později bych to přesunul na to wiki.matweb.cz, ale to už potřebuji zásah hostingu. Zatím tam ještě nejde TeX a myslím, že nebude úplně jednoduché ho rozchodit, návod je tu: http://www.mediawiki.org/wiki/Manual:Enable_TeX Asi jednoduše napíši hostingu, jestli to půjde rozchodit nebo ne…

Pokud neprojde ten odkázaný postup, tak bych to asi zkusil napojit na náš stávající TeX.

Jo a můžete zkusit vymyslet nějaký lepší název než „Matpedie” :-).

A ještě jedno jo a:
Jo a kdo bude chtít klíče od celého systému? Pavel a ještě někdo?


2+2=4

Offline

 

#11 17. 06. 2010 18:48 — Editoval jarrro (17. 06. 2010 18:52)

jarrro
Příspěvky: 5465
Škola: UMB BB Matematická analýza
Reputace:   303 
Web
 

Re: Vlastní "Wiki" podruhé

čo sa TEXU týka tak môžeš tam daťmathtex aspoň kým nerozchodíš riadny tex využíva to tiež latex a dajú sa tam robiť aj obrázky


MATH IS THE BEST!!!

Offline

 

#12 17. 06. 2010 19:03

Krezz
Příspěvky: 232
Škola: VŠE FFU
Pozice: student
Reputace:   
 

Re: Vlastní "Wiki" podruhé

↑ Lukee:nevim jak wiki presne funguje, v podstate budu potrebovat jen psat clanky a zbytek me jaksi nezajima:D

Offline

 

#13 17. 06. 2010 19:07 — Editoval jarrro (17. 06. 2010 19:11)

jarrro
Příspěvky: 5465
Škola: UMB BB Matematická analýza
Reputace:   303 
Web
 

Re: Vlastní "Wiki" podruhé


MATH IS THE BEST!!!

Offline

 

#14 17. 06. 2010 19:44

Pavel Brožek
Místo: Praha
Příspěvky: 5694
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 
 

Re: Vlastní "Wiki" podruhé

↑ Lukee:

Super :-) Tak snad se ti ještě nějak podaří ten TeX.

Už existuje Mathpedie, takže by bylo dobrý vymyslet něco jinýho. Co "MatWiki" nebo prostě "MatWeb"?

Offline

 

#15 17. 06. 2010 21:57

Lukee
Administrátor
Místo: Opava
Příspěvky: 1850
Škola: UPOL, Informatika
Pozice: Roznašeč reklamních bannerů
Web
 

Re: Vlastní "Wiki" podruhé

Protože už to začal indexovat Google, tak jsem tam vložil robots.txt, ať to neindexuje nikdo, alespoň prozatím.


2+2=4

Offline

 

#16 17. 06. 2010 22:24

Pavel Brožek
Místo: Praha
Příspěvky: 5694
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 
 

Re: Vlastní "Wiki" podruhé

↑ Lukee:

Díky za práva.

Offline

 

#17 19. 06. 2010 16:30

Lukee
Administrátor
Místo: Opava
Příspěvky: 1850
Škola: UPOL, Informatika
Pozice: Roznašeč reklamních bannerů
Web
 

Re: Vlastní "Wiki" podruhé

Takže TeX který tam má být nebude, hosting mi odpověděl, že by to šlo jedině s virtuálním serverem, přičemž ceny začínají někde na 600 Kč / měsíc bez DPH, což je trochu mimo mou ligu :-). Ještě se zkusím přeptat, jestli by náhodou neměli nějaké levnější řešení, předpokládám totiž, že bychom nevyužili výkon toho serveru.

Jako řešení bych tak viděl napojení na stávající LaTeX, který tady máme, chce se to „jen” prohrábnout zdrojáky a přepsat pár řádků.


2+2=4

Offline

 

#18 19. 06. 2010 16:35

Pavel Brožek
Místo: Praha
Příspěvky: 5694
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 
 

Re: Vlastní "Wiki" podruhé

↑ Lukee:

Kámoš má virtuální server, ke kterému mám prakticky plný přístup, a myslím, že není plně využitý. Takže možná by se dalo uvažovat o přesunu tam, kdybys měl zájem. Ale nic neslibuji zkusím si o tom s ním v nejbližší době promluvit, jestli by to vůbec bylo možné.

Offline

 

#19 19. 06. 2010 16:56

Lukee
Administrátor
Místo: Opava
Příspěvky: 1850
Škola: UPOL, Informatika
Pozice: Roznašeč reklamních bannerů
Web
 

Re: Vlastní "Wiki" podruhé

↑ BrozekP:
To je zajímavý nápad, já bych byl určitě pro. Ideálně by se tam mohlo přesunout celé fórum, pokud by to šlo — uploadnuté obrázky totiž začínají pomalu ale jistě zaplňovat prostor, který mám k dispozici, takže to bude chtít i nějaké řešení pro tento problém. Zvyšovat kapacitu u hostingu spíš nechci, protože to není moc systémové řešení. Prozatím mě napadlo oslovit nějakou službu typu twio.cz a nějak se s nimi domluvit na spolupráci.

Pokud by ten virtuální server, tak jsem všemi deseti pro.


2+2=4

Offline

 

#20 19. 06. 2010 17:03

Lukee
Administrátor
Místo: Opava
Příspěvky: 1850
Škola: UPOL, Informatika
Pozice: Roznašeč reklamních bannerů
Web
 

Re: Vlastní "Wiki" podruhé

Ještě pro upřesnění — já si na tohle fórum nedělám žádné zvláštní nároky, vzhledem k tomu, že jsem zde napsal tak 0,0008 % obsahu a za posledních pár měsíců jsem zodpovědný za 0,42 % administrátorských úprav, tak pokud bude někdo mít lepší hostingové předpoklady, tak mu to může klidně celé předat :-).


2+2=4

Offline

 

#21 19. 06. 2010 17:30 — Editoval jarrro (19. 06. 2010 17:31)

jarrro
Příspěvky: 5465
Škola: UMB BB Matematická analýza
Reputace:   303 
Web
 

Re: Vlastní "Wiki" podruhé

↑ Lukee:prečo tam vlastne nedáš ten forkoshovmathtex?rozbehať je ho to isté ako mimetex a krajšie vyzerá nemusí byť na tvojom hostingu stačí na forkoshovom


MATH IS THE BEST!!!

Offline

 

#22 19. 06. 2010 17:37

Pavel Brožek
Místo: Praha
Příspěvky: 5694
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 
 

Re: Vlastní "Wiki" podruhé

↑ jarrro:

Nemyslím si, že využívat třetí stranu je nejlepší řešení. (Nebylo to tu už v minulosti takhle s mimetexem?)

Offline

 

#23 19. 06. 2010 17:45 — Editoval jarrro (19. 06. 2010 17:46)

jarrro
Příspěvky: 5465
Škola: UMB BB Matematická analýza
Reputace:   303 
Web
 

Re: Vlastní "Wiki" podruhé

↑ BrozekP:tak naprogramujte aj redakčný systém a nevyužívajte mediawiki čo je tretia strana alebo punBB na fórum,ale spravte vlastné


MATH IS THE BEST!!!

Offline

 

#24 19. 06. 2010 17:49

Stýv
Vrchní cenzor
Příspěvky: 5692
Reputace:   215 
Web
 

Re: Vlastní "Wiki" podruhé

↑ jarrro: nevidíš rozdíl mezi tím stáhnout si svobodný software a neustále zatěžovat cizí server, dokud ti nezakážou přístup?

Offline

 

#25 19. 06. 2010 17:52

Lukee
Administrátor
Místo: Opava
Příspěvky: 1850
Škola: UPOL, Informatika
Pozice: Roznašeč reklamních bannerů
Web
 

Re: Vlastní "Wiki" podruhé

↑ jarrro:
Třetí stranu využívat nechci, to už se nám jednou vymstilo. Ale hlavně jsem to špatně pochopil, nestudoval jsem ten odkaz, myslel jsem, že jde o mimetex, který máme nainstalovaný tady, moje chyba :-).

Každopádně jiné řešení, než které popisuje wiki jsem nechtěl proto, že bych musel upravovat kód MediaWiki, takhle by se mi o všechno postarali kluci z hostingu… Navíc mi ten výstup z wiki přišel hezčí (než současný mimetex). Pro srovnání:

Wiki:
http://upload.wikimedia.org/math/9/f/9/9f968b09ed139cf91c8ab22768486c60.png


Mathtex:
http://www.forkosh.dreamhost.com/mathtex.cgi?\large\mbox{erfc}(x)=\frac{2}{\sqrt{\pi}}\int_x^\infty%20e^{-t^2}%20dt=\frac{e^{-x^2}}{x\sqrt{\pi}}\sum_{n=0}^\infty(-1)^n\frac{(2n)!}{n!(2x)^{2n}}


Mimetex:
http://www.matweb.cz/cgi-bin/mimetex.cgi?\Large\mbox{erfc}(x)=\frac{2}{\sqrt{\pi}}\int_x^\infty%20e^{-t^2}%20dt=\frac{e^{-x^2}}{x\sqrt{\pi}}\sum_{n=0}^\infty(-1)^n\frac{(2n)!}{n!(2x)^{2n}}

Takže jestli je MathTex na instalaci stejně náročný jako MimeTex, tak bych to mohl zkusit uhádat a nainstalovat.


2+2=4

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson