Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ jendula11:
Dá se použít limitní podílové srovnávací kriterium na řady
(1)
,
(2)
.
Spočítáme limitu
,
výsledek je konečný a zároveň nenulový, což znamená, že řady (1), (2) buďto obě konvergují nebo obě divergují.
O řadě (2) je notoricky známo, že diverguje (důkaz integrálním kriteriem), proto musí divrgovat i řada (1).
↑ Rumburak:↑ jendula11:
Lza také postupovat tak, že se použije nerovnost 
Potom
Odtud taktéž divergence předložené nekonečné řady.
Připomínám, že pro důkaz divergence nekonečné harmonické řady je možné použít výrazně snažší techniku, než je integrální kritérium. Napadají mě hned dvě snadnější možnosti.
↑ Marian:
Děkuji za doplnění. Dotazy většinou řeším způsobem, který mne napadne nejdříve, a může se potom stát, že nabízené řešení
není elementární, což se stalo i zde - zároveň mi ovšem připadalo didakticky vhodné na obě kriteria upozornit (u prvního si teď
ale nejsem jist jeho přesným názvem).
↑ jendula11:
Před chvílí na ceste tramvají do zaměstnání mne napadl další způsob důkazu divergence harmonické řady. Jde o důkaz sporem.
Po zajímavost ho sem ještě přidám.
Označme
(1)
,
(2)
,
(3)
.
Takové označení si můžeme dovolit, protože každá z těchto řad má pouze kladné členy a proto existuje i její kladný součet ať již
konečný či nekonečný. V případě konečného součtu by pak šlo o řadu konvergující absolutně s možností apllikovat na ni věty o
absolutně konvergentních řadách.
Budeme předpokládat, že
(*)
.
Potom jsou konvergení též řady (2), (3) , jejichž tovořící posloupnosti jsou vybrané z posloupnosti tvořící řadu (1) a zřejmě platí
,
,
odtud
(4)
.
Zaroveň však pro každé přirozené číslo
je
, takže
a tedy
,
což je ale ve sporu s (4). Předpoklad (*) tudíž vede ke sporu , takže nezbývá, než že
.
↑ Rumburak: Ano, myšlenka je velmi hezká. Takových důkazů lze nalézt více. Dovolím si uvést jeden velmi známý.
Předpokládejme sporem, že harmonická řada konverguje, tj. existuje kladné reálné číslo
takové, že
Ovšem, podle definice nekonečné řady musí být
Z algebry vlastních limit posloupností by ovšem z předchozího plynula taktéž identita
Proto jistě
Na druhou stranu platí pro libovolné přirozené číslo
nerovnost
Tedy je zároveň
Protože předpokládáme, že limita existuje, musela by nabývat celkem dvou různých hodnot. Podle věty o unicitě existující limity polsounosti je to však nemožné. Náš předpoklad byl špatný, a proto harmonická řada diverguje.
Přidávám ještě odkaz, kde lze nalézt více důkazů, jedná se o tento dokument (PDF).