Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 26. 09. 2010 09:57 — Editoval BrozekP (26. 09. 2010 10:13)

delissa
Zelenáč
Reputace:   

Geometrická pravdepodobnosť

Ahojte som tu nova,tak snad som to uz pochopila ako zalozit novu temu. Prosim moze mi  niekto pomoct s učivom? V škole preberame geom.pravdepodobnosť a ja ju neviem sama pochopiť taktiež potrebujem pomoc s prikladom, som na marodke a v skole  dostali  ulohu, a ja ju zial sama naozaj neviem vyriesit, kedze som na hodine nebola.Mam zapal prieduciek a uz dva tyzdne trcim doma tak prosim potrebujem pomoc. Aby som toho vela nevymeskala tak si chcem ulohy riesit sama no neviem si s touto rady, a kym pojdem do skoly tak budu na dalsej latke. Prosim prosim pomozte mi látku pochopiť a vyriešiť priklad (Sm na strednej nie na vyske tak mi to prosim vysvetlite ako sedliakovi, aby som to pochopila, lebo uz som si toho vela vyhladala na nete ale zial nepochopila som, viem sa dostat len potialto no co dalej a graf uz nemam predstavu ako urobit dakujem za pochopenie). Ďakujem!

Tu je uloha:
Janko a Marienka sa dohodli, že sa stretnú na určitom mieste medzi 12 a 13 hodinou. Keď pride prvý Janko čaká na Marienku 20 minut potom odide. Keď pride prva Marienka čaka na Janka najviac 15 minut potom odide. Predpokladajme,že ich príchody sú navzájom nezávislé a rovnako možné.Vypočítajte pravdepodobnosť, že sa stretnu.

Janko:     x<y<x+1/30

Marienka:    y<x<y+1/4

p.s.: Jelena dakujem!Snad sa skoro vyliečim lebo už mi to doma ide na nervi :(

BrozekP: Přidávám sem příspěvky z témat, kde to promažu:

jelena napsal(a):

↑↑ delissa:

Zdravím,

úlohu máš na geometrickou pravděpodobnost. Ve vyřešeném tématu je geom. posloupnost. Proto si prosím založ téma vlastní.

Přidám řešení podobné úlohy od Lukáše, děkuji autorovi (nebo viz odkaz na pdf, také řešeno).

V tomto tématu se již nepokračuje. Děkuji.

Zde Jelena napsala:

jelena napsal(a):

↑↑ delissa:

Nové téma je takové téma, ve kterém bude Tvůj příspěvek jako první. Když si zvoliš příslušnou sekci (SŠ, VŠ), tak nahoře je nápis "Založit nové téma".

V tomto tématu je problém geometrické pravděpodobnosti řešen - viz příspěvky ↑↑ lukaszh:, ↑↑ Kondr:. Další odkaz je zde, při našem předchozím "setkání".

Podrobně i s grafem to bylo rozebráno zde. Jelikož nemáš stejné časy čekání, obrázek bude trošku jiný - viz Odkaz, ale idea stejná. Pokud to nebude stačit, tak si prosím založ své vlastní nové téma. Děkuji.

Hlavně - brzké uzdravení přeji.

---------------------------

...что ты не ту открыл бы дверь, другой бы улицей прошел, меня не встретил, не нашел....

• (téma jako vyřešené označil(a) jelena)

#2 26. 09. 2010 13:48

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Geometrická pravdepodobnosť

Děkuji za založení tématu.

Janko a Marienka sa dohodli, že sa stretnú na určitom mieste medzi 12 a 13 hodinou. Keď pride prvý Janko čaká na Marienku 20 minut potom odide. Keď pride prva Marienka čaka na Janka najviac 15 minut potom odide. Predpokladajme,že ich príchody sú navzájom nezávislé a rovnako možné.Vypočítajte pravdepodobnosť, že sa stretnu.

J čeká 20 minut=1/3 hodiny
M čeká 15 minut=1/4 hodiny

Pokud vyznačím na osu x čas možných příchodů J (což je od 0 do 60 minut nebo od 0 do 1), na osu y čas možných příchodů M, celý čtverec [0, 1]x[0, 1] udává všechny možné příchody J, M. Zaručeně se setkáji, pokud přidou ve stejnou dobu, tedy na diagonále y=x, k tomu ještě je časová "vůle", která vyplývá z ochoty počkat jeden na druhého.

Abych vyznačila tuto čásovou vůli, použijí hraniční přímky x-y=15 (minut), y-x=20 (minut) nebo v hodinách:
x-y=1/4, y-x=1/3. "Příznivé jevy=setkání" se nacházejí uprostřed tohoto pásu mezi přímkami (zkus si to zapsat jako nerovnice, aby bylo vidět pás mezi přimkámi).

Tedy pravděpodobnost setkání = "počet všech příznivých" / "počet všech možných". S využitím geometrické pravděpodobnosti přes obsahy vyznačených ploch:

P = "plocha čtverce - plocha horního trojúhelníku - plocha dolního trojuhelníku" / "plocha čtverce".

Obsahy trojúhelníků - podle Pythagor. věty.

Zkus ještě jednou odkazy. Už je to v pořádku? Z které učebnice se učite? Slovenskou SŠ literaturu vůběc neznám, snad něco doporučí někdo z kolegů. Děkuji.

------------------------
OT: pro váženého Admirátora Pavla B. Děkuji za seskupení všech témat do jednoho a za úklidy :-) Zatím ponechám své "hezké imaginární jednotky" v záloze...

#3 27. 09. 2010 14:51

delissa
Zelenáč
Reputace:   

↑ jelena: Dakuejm Jenlena si fakt zlata ,ze mi pomahas trosku mi s učenim pomaha aj mama,ale vela si toho už nepamata.My sa učíme  z knihy MatematikaIV pre Stredné odborné školy a učilištia. A priklady nám učiteľka dáva z nejakej jej knihy a zošitov tu knihu ma od nejakeho stuplika,stuchnika alebo stuchlika? fakt neviem ona nam iba povedala ze je to dobra kniha, ale zial len autora si pamatam vraj su to nejake jej stare knihy z vysky takze nam z nich dava priklady.Inak mame aj zbierky úloh z matematiky ale to je taka stara komunisticka kniha este 1984 rok vydania takze asi tak. Naozaj ďakujem este som si dohodla aj stretko z jednou spoluziackou,ze po skole pride k nam a vysvetli mi to len kym sem dojde tak to chvilu potrva :)

Ešte raz vďaka si mila,že si mi pomohla!

#4 28. 09. 2010 10:58

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ delissa:

Děkuji za "děkuji" a za informaci o knižkách. Přišlo mi totiž, že v SŠ učebnicích a sbirkách jsem na geometrickou pravděpodobnost nenarazila, ani v maturitních otázkách.

Ale kolega Peto1310 (v odkazech s grafem) to také řešil (myslím, jako přípravu na přijimačky).

-----------------------------------------------

"učebnice z roku 1984" - rok 1984 si pamatuji docela dobře, neboť právě bylo rozhodnuto, že čeština se mi stane druhou mateřskou řeči. Matematika už byla docela rozvinutá, polygrafie také, tedy knižky určitě byly. Jezdila auta a metro. Komunismus asi nebyl, ale to si zas tak dobře nepamatuji.

Věřím, že problém za pomoci maminky a kamarádky byl vyřešen, pozdrav všem a ať se daří :-)

-----------------------------------------------
...значит лето вспоминать не надо...

Zápatí