Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zadání úlohy je......Polynom rozložte na součin ireducibilních reálných polynomů.
2x^5-x^4-2x^3-3x^2+6x-2
Nevím si s tím rady, protože jsme to ve škole pořádně neprobrali a dostal jsem to za DÚ......děkuji všem za pomoc
↑ Loudy:
Niektoré polynómy sú také, že ich vieme rozložiť na súčin niekoľkých. Napríklad
Rozložiť na súčin ireducibilných, znamená rozložiť na ďalej "nerozložiteľné". Horeuvedený rozklad je tvorený ireducibilnými polynómami (x-1) a (x+1), pretože tieto sa už ďalej rozložiť nedajú. Rozklad teraz chápeme nad reálnymi číslami. Nad reálnymi číslami je napríklad polynóm
ireducibilný, ale nad komplexnými číslami je reducibilný
A zadání rozumíš?
Pomůže věta o racionálních kořenech - pokud je nějaký kořen tohoto polynomu racionální číslo, pak jeho čitatel (v základním tvaru) musí být dělitelem absolutního členu (tedy 2) a jmenovatel musí být dělitelem koeficientu u členu s nejvyšší mocninou (opět 2). Když zjistíme, že nějaké číslo
je kořenem, tak polynom podělíme kořenovým činitelem
a dostaneme nový polynom, se kterým provádíme totéž.
Zrada, myslel jsem, že to vypočítám, ale nejde mi to, potřeboval bych to vidět na nějakém příkladu :-(
Dostal jsem se sem, je to ale pořád jenom začátek příkladu :-(
(x - 1)(x - 1)(2x^3+3x^2+2x-2).......tohle je pořád málo, nevim jak hnout s poslední závorkou, tam potřebuji dostat minimálně kvadratickou, ale nevim jak :-(
Helpne mi s tí ještě někdo? Děkuji
Stránky: 1