Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý deň. Mám problém s nasledujúcou úlohou. Znie:
Je daná úsečka AB, priamka p rovnobežná s úsečkou AB. Nájdi množinu stredov kružnic vpísaných trojuholníku ABC, ak všetky body C ležia na priamke p.
Zdravím,
pokud se nepletu tak lze na přímce p zvolit nekonečný počet bodů C tak, aby byly body A, B a C vrcholy stejného trojúhelníka. Protože kružnici lze vepsat každému trojúhelníku, mělo by být těch středů nekonečno.
↑ BakyX:
Když jsem si zkoušel hýbat s bodem C v GeoGebře, tak vyšlo najevo, že asi nepůjde o nějakou jednoduchou množinu. Původní tip (půlelipsa) bohužel nevyšel.

Pro zjednodušení jsem úsečku AB určil body [0,0] a [1,0] a rovnoběžnou přímku jsem nechal procházet bodem [0,1].
Potom hledaná množina středů vypadá podle mne takto:
Z rovnice se mi to nezdá jako nějaká pěkná známá křivka.
Během večera bych sem zkusil hodit i můj postup hledání včetně rovnice té křivky.
↑ BakyX:
Počítal jsem to stejně jako ↑ teolog:.
Bod
,
a bod
na přímce
,
, 
Střed kružnice vepsané je v průsečíku os úhlů.
přímka 

Máme-li přímky
a
, osy úhlů jsou
(jsou dvě, správnou pro náš problém musíš vybrat vhodnou volbou znaménka)
Použitím tohodle vztahu dostaneme a správnou volbou znamének
(1)
(2) (tady je potěšující, že výrazy pod odmocninami jsou kladné)
z (1) vyjádříme parametr 
dosadíme do (2) a upravujeme a upravujeme.....
vyšlo mi 
úpravy ale nebyly vždy ekvivalentní, takže množina popsaná touto rovnicí je širší, než hledaná množina. Omezení: 
Výsledek je shodný s teologem.