Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 02. 10. 2010 00:28

BakyX
Cat Lover & S.O.A.D. Lover
Příspěvky: 3416
Škola: UPJŠ
Pozice: Študent
Reputace:   158 
 

Konštrukcia tetivového deltoidu

Zostroj tetivový deltoid ABCD, ak poznáš jeho obvod a polomer kružnice vpísanej.


1^6 - 2^6 + 3^6 = 666

Offline

  • (téma jako vyřešené označil(a) BakyX)

#2 24. 10. 2010 23:07

Anonymystik
Příspěvky: 585
Reputace:   45 
 

Re: Konštrukcia tetivového deltoidu

Deltoid je symetrický obrazec, jedna z jeho úhlopříček je součástí osy souměrnosti. Má-li být tento deltoid tětitový, pak existuje kružnice opsaná tumuto deltoidu. Jedna z úhlopříček je osou symetrie, proto zřejmě je i průměrem naší kružnice opsané. Řekněme, že na hraniční bodu tohoto průměru budou bez újmy na obecnosti body A, C. Body B, D musí také ležet na oné kružnici opsané (jinak by se nejednalo o TĚTIVOVÝ deltoid). Protože bod B tedy bude ležet na Thaletově kružnici sestrojené nad průměrem AC, pak trojúhelník ABC je pravoúhlý s přeponou AC.
Označme délku AB=x, dále BC=y. Známe-li obvod o, pak vlastně známe délku 2x + 2y, takže o/2 = x+y. Nyní uvažme střed kružnice vepsané deltoidu ABCD. Evidentně musí ležet na úhlopříčce AC. Na stranách AB, BC uvažme postupně body dotyku K, L této kružnice vepsané (jejiž střed označme S). Poloměr SK musí být kolmý na tečnu AB (jinak by se nejednalo o kružnici vepsanou), obdobně poloměr SL je kolmý na tečnu BC. Lze dále snadno dokázat, že trojúhelníky AKS, ABC, SLC jsou si podobné.
Označíme-li poloměr kružnice vepsané deltoidu ABCD jako r, pak musí platit pro zmíněné podobné trojúhelníky následující poměry stran: (x-r)/r = r/(y-r), což po úpravě vede na rovnost xy = r(x+y). Nicméně já vím, že x+y = o/2, takže znám i součin xy=r*(o/2). Znám-li součin xy a součet x+y, dostávám soustavu dvou rovnic o dvou neznámých, která vede na jednoduchou kvadratickou rovnici, odkud získám postupně délky x, y. Kvadratické rovnice jsou řešitelné i pomocí pravítka a kružítka, takže mám jistotu, že existuje i konstukční cesta k nalezení délek x, y.
Délka x je délkou strany AB, zatímco délka y je délkou strany BC a tyto strany svírají pravý úhel. Takže stačí sestrojit pravoúhlý trojúhelník ABC a bod D sestrojit třeba ze symetrie bodu B podle osy AC.


"Do you love your math more than me?"   "Of course not, dear - I love you much more."   "Then prove it!"   "OK... Let R be the set of all lovable objects..."

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson