Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, nevím si rady s příklady, potřeboval bych poradit jak mám postupovat. děkuji předem.
1)
Kabina výtahu se rozjíždí po dobu 1,5 s se zrychlením o velikosti 2,5 . Při zastavování brzdí stejně dlouho a se stejně velkým zpožděním. Jak dlouho jede výtah z přízemí do 9. podlaží bez zastavení, je-li výška jednoho podlaží 2,85 m?
výsledek= 8,34 s
2)
Kámen volně padající do propasti naráží na dno. Od okamžiku, kdy kámen začal padat, až do chvíle, kdy uslyšíme náraz, uplyne 8s. Jaká je hloubka propasti? (rychlost zvuku c=333 m/s)
výsledek=256 m
3)
Z jaké výšky volně padalo těleso, jestliže v posledních dvou sekundách svého pohybu urazilo dráhu 30 m? odpor vzduchu neuvažujte.
výsledek=31,37m
4)
Letadlo letící ve výšce 320m rychlostí 75m/s dohání člun pohybující se rychlostí 25m/s ve stejném směru jako letadlo. V jaké vzdálenosti za lodí musí být vypuštěna bomba, aby zasáhla člun? odpor vzduchu zanedbejte.
výsledek=403,8m
↑ Vergil:
Zdravím,
úplně nejlépe je začit tak, že budeš dávat jednotlivé úlohy do samostatných témat.
Každé zadání je třeba přečíst a udělat zápis vstupních veličin a hodnot (některé je třeba dopočíst - například v úlože (1) z údaje o výšce pater a o počtu pater se vypočte celková dráha výtahu s) + jednotky SI. A co se má vypočíst.
Rozborem textu dojdeme k závěru, že výtah jede pohybem zrychleným s počateční rychlosti v_0=0, po rozjetí pokračuje pohybem rovnoměrným s rychlosti v, kterou dosahl na závěr zrychlování a pohybem zpomaleným s počateční rychlosti v_0=v(rovnoměrného pohybu). Pro pořádek můžeme překontrolovat, že za dobu rozjezdu a dojezdu výtah nepřekoná celou dráhu, tedy zda máme i rovnoměrný pohyb v mezidobí.
Ve 2) - pohyb tělesa je zrychlený, šíření zvuku je rovnoměrný pohyb.
A podobně i v ostatních zadaních (tedy podrobně popsat kinematiku pohybu).
↑ Vergil:
1. příklad :
Na počátku se kabina výtahu rozjede rovnoměrně zrychleným pohybem a ujede dráhu
( 2,8125m)
Tuto dráhu musíme vynásobit dvakrát , protože na konci pohybu kabina brzdí ( )
Celková dráha rovnoměrného pohybu bez zrychlení a zpomalení je
Tuto dráhu vydělíš rychlostí ( ) a dostaneš čas
K tomuto času musíš přičíst čas při zpomalení a zrychlení a ten je
čas musíš vynásobit dvakrát ,
což jsou
Celkový čas pohybu kabiny výtahu je
↑ Vergil:
3.
Z rovnice :
vyjádři , vyjde kvadr.rovnice pro neznámou t ( kde t^2 zmizí )
dosad´ za a dostaneš čas
nakonec dosad´ vypočítaný čas do rovnice :
..... vyjde
↑ Vergil:
2) Kámen padá dolů volným pádem po dobu
zvuk se vrací rovnoměrným pohybem po dobu , kde je rychlost zvuku.
celková doba
upravíme
Dosadíš čísla a vypočítáš kvadratickou rovnici
↑ Ivana:, ↑ zdenek1:
Zdravím vás, kolegové, srdečně :-)
Moje slohovky nejsou proto, že bych neuměla takové úlohy počítat, ale důvody:
1) jsem velmi LINÁ vypisovat vzorce, proto velmi děkuji,
2) kolega je na VŠ, tedy bych neviděla problém v nalezení vzorců, vyjádření a dosazování, ale v úvodním rozboru úlohy,
3) jsou to tak klasické úlohy, že se najdou snad ve všech sbírkách a zde na fóru opakovaně.
4) nemám příliš zájem podporovat nedodržení pravidel.
Aby to nebylo úplně OT, zeptám se kolegy Vergila - proč je v zadání (4) snad trochu překvapivě, že bomba má být vypuštěna Za lodi? Když provede rozbor pohybů jednotlivých "účastníků", to až tak překvapivé nebude.
-----------------
OT: jsem taková mirumilovná a zůstane mi k rozboru tá nejvíce bojová úloha. Za úpozornění na chyby ve slohovce děkuji.
↑ Vergil:
zdravím, asi jen nedorozumění v označení - Ivana počítá nejdřív t "část času" pro úsek stejnoměrného pohybu (to je 5,34 sekundy po dráze 20,025 m. K tomuto času je třeba přičíst 2*1,5 (časy rozjezdu a dojezdu ze zadání).
asi by bylo vhodné zapsat
K této části:
Ivana napsal(a):
K tomuto času musíš přičíst čas při zpomalení a zrychlení a ten je
čas musíš vynásobit dvakrát, což jsou
Celkový čas pohybu kabiny výtahu je
tento výpočet nejen, že není potřeba, ale, myslím, že ani není v pořádku - neboť pro úsek zrychlený a zpomalený nemůžeme používat vzorec pro stejnoměrný pohyb. Nebo je možné, že jsem tomu kousku výpočtu nerozuměla.
↑ Vergil:
Pravděpodobně jsi zapomněla na vzorec ,
http://www.sdilej.eu/pics/d69bf9c8ec4d5 … 149051.jpg
Stránky: 1