Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
mám hrozný problémy s počítáním příkladů na šikmý vrhy, jsem z VUT FAST a máme doc. Schauera, máme k dispozici jeho materiály k učivu místo skript, tady jsou k vrhům, má to tam docela přehledně popsaný ale pořád tomu nerozumím:
http://fyzika.fce.vutbr.cz/doc/vyuka_sc … m_poli.pdf
Pan Schauer zde uvádí 2 příklady: pro maximální výšku a vzdálenost. U toho druhého jsem nepochopila že si z y-lonové rovnice vyjádřil t a pak to dosadil do x-ové. Tady jsou příklady který jsem se pokusila nějak vypočítat ale myslím že jsem na to nešla dobře:
1) Pod jakým úhlem od vodorovné roviny musíme vrhnout těleso počáteční rychlostí 28 m.s-1, aby těleso doletělo do vzdálenosti 30 m? [11°]
- zkusila jsem upravit vzorec příkladu 2 pana Schauera ale myslím že to nebude to pravé
2) Pod jakým elevačním úhlem se musí vrhnout těleso, aby výška výstupu byla dvakrát větší než vzdálenost dopadu? [83°]
- tento příklad už jsem řešila zde Odkaz tak předpokládám že tam k výškové rovnici dám .2 a bude to
3) Z děla umístěného na pobřeží 30 m nad hladinou moře je vystřelena střela pod úhlem 45° od vodorovné roviny s počáteční rychlostí 1000 m.s-1. Jaká je vodorovná vzdálenost místa na hladině moře, kde střela zasáhne svůj cíl? Odpor vzduchu zanedbejte. [101,8 km]
- zde jsem opět použila vzorec příkladu č. 2 pana Schauera a výsledek se mě liší jenom o desetinu tak snad to bude dobře, jenom bych potřebovala ujistit
4) Kámen vržený rychlostí v0 = 12 m/s pod úhlem 45° od vodorovné roviny, dopadl na zem ve vzdálenosti x od místa vrhu. Z jaké výšky by bylo nutno tentýž kámen hodit ve vodorovném směru stejnou rychlostí v0 = 12 m/s, aby dopadl na totéž místo. [7,4 m]
5) Kámen vržený vodorovně z výšky h = 6 m počáteční rychlostí v0 = 12 m/s dopadl na zem ve vzdálenosti x od místa vrhu. Pod jakým úhlem od vodorovné roviny bychom museli vrhnout kámen stejnou rychlostí v0 = 12 m/s ze země, aby dopadl na totéž místo. [32,4°]
- s těmito 2 příklady si nevím rady vůbec, prostě mě není jasný co si odkud vyjádřit a kam dosadit, mám v tom chaos, tak jestli by na to mohl někdo kouknout budu moc ráda!!
↑ zdenek1:
1) Opravdu jsou možný 2 řešení? To nejdřív pro a pak ?? Nemělo by to být ve výsledcích?
↑ gsdv:
Ne kosínus. Já mluvím o řešení rovnice (dosadil jsem )
sinus má v jedné periodě dvě rešení
a
Ve výsledcích by to pochopitelně být mělo.
Můžeš ho na to (taktně) upozornit. Třeba dostaneš malé bezvýznamné +. Nebo taky získáš pověst otravného šťourala. :-)
↑ zdenek1:
Áha, no myslím že bych byla za velkýho šťourala. A nevím jestli by mě malé bezvýznamné plus vytáhlo z případnýho průšvihu u zkoušky :)
Ještě mám trochu problémy s 5)-tkou. Spočítala jsem si vodorovný vrh vyšlo mi xm=13,272 ale trošku bádám nad tím jak upravit ten vzorec pro šikmý vrh skončila jsem na tomto:
↑ zdenek1:
k 1) díky, hned si to líp představím
k 5) to moc nechápu, nepočítám ten šikmý vrh z vodorovné plochy? tam by to h být nemělo ne?
↑ zdenek1:
Díky moc za všechno!! Ještě si to musím všechno pořádně rozmyslet, když se to počítá jednou tak podruhý jinak. Prostě fyzik nejsem a nebudu :)