Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím, protože jsem prolezl snad všechno co se dalo a stejně to nepochopil, tak píšu...
Potřeboval bych spočítat chybu ve výpočtu sin x = x − x^3 / 6 pro -1/2 <= x <= 1/2
Tayloruv polynom chápu.
Druhá věc je:
Pro jaka x je absolutnı hodnota chyby priblizneho vyjadrenı cos x =~ 1− x^2/2 mensi nez 10^-4 ?
Předem díky
O odhadu chyby při aproximaci funkce Taylorovým polynomem pojednává Taylorova věta, odstavec o ní lze najít třeba zde .
V praxi půjde o to zvolit vzorec (Lagrangeův, Cauchyův, ...) pro tvar zbytku a použít ho k výpočtu odhadu.
↑ Rumburak:
Tohle jsem prošel asi 3x, ale stále nevím jak to spočítat. jde o Langrandeův tvar
Použití zbytku si ukážeme na té první úloze
(1) f(x) = sin x ~ x − x^3 / 6 pro -1/2 <= x <= 1/2 :
Vzhledem k tomu, že v Maclaurenově rozvoji sinu jsou členy se sudými exponenty u x rovny nule, lze na rozvoj (1) pohlížet tak, že člen s x^4
je v něm ještě přítomen, a proto můžeme vzít n = 4 (což je výhodnější, než by bylo n= 3) .
Číslo c figurující v Lagr. tvaru leží mezi x a středem rozvoje (což je 0) , proto |x-c| < 1/2 . Takže dostaneme
.
Chyba v rozvoji (1) je tedy menší než
.
EDIT: Teď vidím, že jsem smíchal Lagrangeův a Cauchyův tvar zbytku. Správný výpočet pro Lagr. tvar měl být
.
Za tuto svoji roztržitost se omlouvám.
Stránky: 1