Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 22. 11. 2010 17:13

Lukee
Administrátor
Místo: Opava
Příspěvky: 1850
Škola: UPOL, Informatika
Pozice: Roznašeč reklamních bannerů
Web
 

Přesun na virtuální server

Co se stalo? V poslední době jsem začal zaznamenávat celkem hodně výpadků, takže jsem se přeptal u poskytovatele co se děje. Tam se zjistilo (a celkem se divím, že se na to nepřišlo dříve…), že matweb.cz a přilehlé domény způsobují nadměrnou zátěž na sdílený hosting. Doslova mi bylo řečeno: „Jen pro srovnání je návštěvnost unikátních IP adres na Vašem webu stejná, jako součet návštěvností ostatních stránek na serveru. Počet zobrazených stránek je dokonce mírně vyšší než součet ostatních stránek na serveru.“ Takže na jedné straně velký úspěch, na druhé straně „To již nejsou hodnoty reálné pro běžný hosting.“

Hosting tak učinil rázný krok, buď se přesunu na virtuální server, nebo budou nuceni mou doménu blokovat. Cena virtuálního serveru je trochu někde jinde než cena běžného hostingu, ale díky vstřícnosti poskytovatele (mujhost.cz) se podařilo domluvit nějakou přiměřenou cenu, kterou jsem ochotný platit, částečně výměnou za to, že na svých stránkách budu uvádět, kde hostuji. Přesná podoba ještě není úplně dojednaná.

Během následujících dnů bychom se tak měli přestěhovat na vlastní server, kde budeme jenom my. Mělo by to znamenat větší dostupnost a vyšší rychlost načítání stránek. Zároveň se tím pravděpodobně vytvořila možnost nainstalovat zde nějaké lepší vykreslování matematiky, které právě vyžadovaly vlastní server. Teoreticky bychom se mohli vrátit k nahrávání obrázků přímo na tento web, ale pokud se sdilej.eu není problém, tak bych zůstal u něj.

V době přesunu webu na jiný server asi dojde k nějakým výpadkům, tak s tím prosím počítejte. Možná i něco nebude nějaký čas fungovat jak má, při posledním stěhování dělal problém právě mimetex. Ale zatím ještě ani nevím, kdy bude přesun probíhat. Až budu vědět více, dám zase vědět.

Odpovědi na otázky položené vedle:
Jelena:
> Však nejsme prostředí pro "běžný hosting" - co znamená "pěkně prohnu“?
Já si nejsem úplně jistý, jestli bych měl zveřejňovat cenu, na které jsme se domluvili, takže jen tak zhruba: na začátku to bylo něco málo pod 10 000 za rok, nakonec je to méně.

> 1) už jsem něco nabízela - 3 roky zpět, trvá.
Mně je dost blbé chtít od vás peníze za to, abyste tady mohli jiným lidem radit :-). Dokud to budu zvládat, tak to opravdu nebude potřeba. Reklama přímo na matweb.cz to určitě pokryje, jen budu mít o trochu menší „kapesné“ → aspoň budu mít víc motivace k psaní článků.

> 2) nevím, jak kolegům, ale nějaká neobtěžující reklama by se snesla (pokud k tomu budu mít "oznamovací nástěnku“).
Zde přímo na fóru jsem reklamu nechtěl, uvidíme, co řekne poskytovatel, záleží to na něm. Snad bude stačit nějaké oznámení přímo na hlavním webu.

Kondr:
> A některá z fakult (MFF/ PřF Upolu / ...) by nechtěla hostovat? Přece jen na školách je plně nevyužitého železa dost a provoz studentského projektu tohoto typu by škole mohl přivést pár studentů. A dotace na jediného studenta roční provoz v klidu pokryjí.
To je dobrý nápad, to mě ani nenapadlo. Ale zase bych to asi neměl úplně pod kontrolou, nevím jestli bych nemusel odstranit reklamu, kterou tam mám apod. Přece jen než hosting zdarma a žádná reklama, tak je lepší možnost ten virtuál s reklamou :-). Navíc nevím jak weby ostatních škol, ale ty upolácké servery nepatří k nejdostupnějším. Pokud z nějakého důvodu ještě neklapne ten současný virtuál, tak tohle budu brát jako druhou možnost.


2+2=4

Offline

  • (téma jako vyřešené označil(a) Lukee)

#2 22. 11. 2010 18:58

halogan
Ondřej
Místo: UK
Příspěvky: 4528
Škola: IES FSV UK (09-12, Bc.)
Pozice: student
Reputace:   106 
 

Re: Přesun na virtuální server

Můj hlas dostává virtuální server a reklamy v současném rozsahu. Líbí se mi nezávislost na nějaké instituci (škole) a obecně volnost.

Offline

 

#3 22. 11. 2010 19:08

medvidek
Moderátor
Místo: Praha
Příspěvky: 860
Reputace:   53 
 

Re: Přesun na virtuální server

↑ halogan:
To se ti nedivím, ale pokud tomu rozumím, je s tím spojeno ...trochu menší „kapesné“... našeho hodného admina.

Offline

 

#4 22. 11. 2010 19:22

halogan
Ondřej
Místo: UK
Příspěvky: 4528
Škola: IES FSV UK (09-12, Bc.)
Pozice: student
Reputace:   106 
 

Re: Přesun na virtuální server

↑ medvidek:

Ta volnost a nezávislost není něco, z čeho budu benefitovat já, ale admin (např. menší pravděpodobnost budoucího přesunu).

Navíc možnost školního hostingu by mohla zrušit kapesné úplně.

---

Já ani nevím, zda se tu hlasuje. Jen vyjadřuju svůj názor.

Offline

 

#5 22. 11. 2010 19:32

Pavel Brožek
Místo: Praha
Příspěvky: 5694
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 
 

Re: Přesun na virtuální server

Virtuální server zní hodně lákavě :-).

Nejlepší by podle mě bylo financovat chod z dobrovolných darů těch, kterým se tu dostane pomoci. Nad tím, jak to zavést tak, aby alespoň někdo přispěl, jsem se ale podrobněji nezamýšlel.

Offline

 

#6 22. 11. 2010 21:19

petrkovar
Veterán
Místo: Ostrava/Krmelín
Příspěvky: 1012
Pozice: VŠB - TU Ostrava
Reputace:   23 
Web
 

Re: Přesun na virtuální server

Mám pocit, že VŠB nějaké hostingové služby poskytuje.
Mohu se *nezávazně* zeptat administrátorů (příležitostně) za jakých podmínek by bylo možné využít servery u nás (nic neslibuji). Jaké jsou parametry matwebu? Počet přístupů, databáze objem dat, ...? Zkrátka to, co hraje roli při diskuzi s poskytovatelem? Pokud se jedná o citlivá data, lze zaslat mailem.

Offline

 

#7 22. 11. 2010 22:15

Lukee
Administrátor
Místo: Opava
Příspěvky: 1850
Škola: UPOL, Informatika
Pozice: Roznašeč reklamních bannerů
Web
 

Re: Přesun na virtuální server

↑ halogan:
> Já ani nevím, zda se tu hlasuje. Jen vyjadřuju svůj názor.
Nehlasuje :-). Pokud se už nic nepokazí a vše půjde podle plánu, tak bude ten virtuální server. Až jestli se něco pokazí, tak se budu ohlížet po jiných možnostech.

↑ BrozekP:
To bohužel naráží na obtížnou technickou realizaci. Poslání peněz přes účet je otravné, PayPal skoro nikdo nemá, PaySec taky ne, placení přes SMS je zase pro nás dost nevýhodné — průměrně přes 50 % z ceny SMS spolkne operátor. Přesná čísla jsou ke stažení třeba tu. Ale pořád to asi bude nejlepší možnost.

↑ petrkovar:
Díky, ale zatím opravdu nemusíš. Já předpokládám, že ten virtuál už klapne, ty peníze nejsou strašné.


2+2=4

Offline

 

#8 22. 11. 2010 22:23

jelena
Jelena
Místo: Opava
Příspěvky: 30020
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 
 

Re: Přesun na virtuální server

↑ Lukee: myslím, že to není nereálné, pošlu nějaký návrh přes jiné komunikační prostředky.

Mně je dost blbé chtít od vás peníze za to, abyste tady mohli jiným lidem radit :-).

od kolegů, co skutečně radí, to asi chtít nemůžeš, ale od takových, co se tady poflakuji, relaxují a sbírají své lingvistické nálezy, to by se mohlo :-)

Vážený Admirátor Pavel B. v jiném tématu napsal(a):

šel jsem na fórum a celkem jsem se vylekal, že tě už úplně zablokovali. Asi minutu se mi vůbec nešlo dostat na fórum ani na matweb. Radši bych to teda nechal vypnutý.

To nám už nepíš, prosím. Má tam být "šel jsem na fórum, asi minutu se mi vůbec nešlo dostat na fórum ani na matweb, usoudil jsem, že máme nějaké drobné potíže a přesně dle standardu přepnul jsem na záložní variantu (poslední aktuální verze)"

Věřím, že tečka bude co nejdřív zpět a do technických záležitostí vám mluvít nebudu (alespoň zatím). Zdravím.

Offline

 

#9 24. 11. 2010 12:46

Lukee
Administrátor
Místo: Opava
Příspěvky: 1850
Škola: UPOL, Informatika
Pozice: Roznašeč reklamních bannerů
Web
 

Re: Přesun na virtuální server

Pár nových informací: Jelena se nabídla, že se bude spolupodílet na financování serveru, čímž ji ještě jednou děkuji :-). Budeme tak mít virtuální server a nebude žádná reklama. Ráno mi volali, že přesun bude probíhat dnes odpoledne, takže se psychicky připravte na možné výpadky. Doufám, že se na nic nezapomene a všechno večer poběží jak má. Já jsem se opět dostal do situace, kdy mám omezený přístup k internetu, vlastně se k internetu dostanu víc než na skok asi až v pondělí, takže to ani nebudu moct řešit. Opravdu geniální načasování :-).

Snad se tedy všechno povede.


2+2=4

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson