Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
zde mám nějaké příklady, které bych potřebovala zkontrolovat jestli je mám dobře a když ne, tak případně mi s nimi poradit. Vše to jsou příklady na derivaci funkce. Moc Vám předem děkuji.
1) y = x^2 * (třetí√x^2)
y’= [2*x^(2-1)]*(2/3) * x^(2/3–1)
y'= 2x * [2/(3x^1/3)]
y'= 2x * [2/(3*třetí√x)]
2) y = (x^5) - (4x^3) + (2x) - (3)
y'= 5x^4 - 12x^2 + 2
3) y = (1/4) - (1/3x) + (x^2) - (1/2x^4)
y'= (1/3) + (2x) - (1/2*4x^3)
y'= 1/3 + 2x - 2x^3
4) y = [a/(třetí√x^2)] - [b/(x*třetí√x)]
y'= [a/(x^2/3)] - [b/(x*x^1/3]]
y'= [a/(x^2/3)] - [b/(2x^1/3)]
5) y = (pí/x) + ln2
y'= (pí * 1/x) + (1/2)
y'= [pí * ((-1)*x^-1-1)] + 1/2
y'= -pí * x^-2
y'= pi/(x^2)
6) y = 5sinx + 3cosx
y'= 5*cosx + 3*(-sinx)
y'= 5cosx - 3sinx
7) y = log12 + 9^x
y'= 0 + (9^x ln9)
y'= 9^x ln9
↑ Malirka: zdravim tak v jednotke trojke stvorke a patke je chyba derivovania podielu a sucinu. podiel :
sucin :
dvojka je spravne sestka taktiez. v sedmicke je chyba pri derivovani logaritmu. logaritmus: 
↑ PeetPb:
takže ten 7) bude výsledek: y' = (1/12ln) + (9^x ln9)
ale ten 1., 3., 4., 5. vůbec nevím jak to opravit
Ten 4.: Takže to je: y'= [a' * (třetí√x^2)] - [a * (třetí√x^2)'] / (třetí√x^2)^2 a pak ten druhý zlomek to samé, ale pak jak dál?
↑ Malirka: ano v tej sedmicke bude taky vysledok ale chyba vam za "ln" desiatka , teda z apredpokladu ze je to dekadicky logaritmus.
ta jednotka sa da upravit na jednu odmocninu ktoru potom zderivovat predpokladam zvladnete.
trojka sa derivuje kazdy clen zvlast kedze su oddelene +/- kami derivacia 1/4 je 0 kedze je to konstanta, -1/3x sa da upravit ako (3x)^-1 a tak isto aj posledny clen. 
↑ Malirka: niesom si isty ze chapem vasu upravu toho vyrazu ako ste tam dostali tu odmocninu ?
↑ Malirka: no ja chapem racionalnym exponentom ale nechapem tej vasej uprave pockajte prosim chvilu napisem postup pre 3 4 5 bude to trvat dlhsie lebo v TeXe je to zdlhave.
↑ eminich:
Ok. tohle už chápu. A to a a b tam stále před tím zlomek bude?
y= a * [(x ^2/3)' / x^4/9] - b * [ (x^4/3)' / x^16/9]
OK?
3): 
4) toto je trochu tazsie pevne verim ze som sa nikde nepomylil :
za predpokladu : 
5): 
↑ Malirka: rado sa stalo ja len dufam ze soms a nikde nepomylil.

↑ PeetPb:
Nekontroloval jsem všechno, co je v tomhle tématu, ale jen tak zběžně jsem narazil na chyby:
Logaritmus dvojky je přeci konstanta, její derivace je tedy nulová.
Potom původní výsledek 7) (
) je správně. Vůbec mi není jasné, jak se můžete shodnout na jiném výsledku.
↑ BrozekP:
Já jsme si to právě taky myslela a nahoře jak jsem to zadávala, tak jsme to měla dobře