Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
na fóru jsem našel Saturdayův vzorec
ale nějak se nepochytil důkaz tohoto tvrzení.
Mohl by mi to nekdo osvětlit?
Děkuji
↑ byk7:
Přepíšeš si mocninu () a derivuješ jako složenou funkci.
Když už jsme u Saturdayova vzorce, tak podle mě nespočívá v tomto konkrétním vzorečku, ale v tom, že funkci na funkci derivujeme tak, že to nejprve derivujeme jakoby byl mocněnec konstanta a pak k tomu přičteme derivaci, kterou počítáme tak, jako by byl mocnitel konstantní. Vzorec pak už z této mnemotechnické pomůcky sám vyplyne. Dal by se tedy shrnout:
Dovolil bych si ještě malé zobecnění Saturdayova vzorce, které mě napadlo díky Olinovu příspěvku (asi by se dalo lépe zformulovat):
Složitou funkci , v jejímž vyjádření pomocí jiných funkcí se x vyskytuje na n různých místech, můžeme derivovat následovně:
1. Na všech místech výskytu x ve funkci f(x) kromě prvního nahradíme x konstantou c. Poté funkci zderivujeme podle x a za c dosadíme x.
2. Na všech místech výskytu x ve funkci f(x) kromě druhého nahradíme x konstantou c. Poté funkci zderivujeme podle x a za c dosadíme x.
…
n. Na všech místech výskytu x ve funkci f(x) kromě n-tého nahradíme x konstantou c. Poté funkci zderivujeme podle x a za c dosadíme x.
Výsledky z bodů 1 až n sečteme a dostaneme tak derivaci funkce f(x) podle x.
Jednoduchým důsledkem pro a pak je klasický Saturdayův vzorec.
Důkaz zobecněného Saturdayova vzorce:
Funkci f(x) můžeme přepsat jako funkci n proměnných, kde proměnné jsou funkcemi x (přitom funkce až jsou identické funkce):
Derivujeme jako funkci více proměnných:
Toto však přesně říká dokazovaná věta.
↑ BrozekP:
díky za zobecnění, asi mi bude ještě chvilku trvat než to pochopim, ale děkuji
Edit:
toto by mohla být pro změnu BrozekP-ova věta :-)
nebo už jsi to nějak nazval?
↑ byk7:
To ne, raději bych volil název „Zobecněný Saturdayův vzorec“ :-).
↑ BrozekP:
ale Kosinová věta se taky nenazývá "Zobecněná Pythagorova věta" (určitě bych našel i další případy :-)
takže bych spíš hlasoval pro můj návrh
↑ BrozekP:
Si si istý, že to ešte nebolo takto zovšeobecnené, že to už pomenovávate ?
↑ Stýv:
Je :-)