Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
V správach dávali, že teplá voda tuhne v zime rýchlejšie ako studená. V záberoch bol človek, ktorý horúcu vodu v šálke vytryskol do vzduchu a tá "okmažite" zmrzla a na sneh dopadol ľad. Chladná voda nezmrzla a dopadla v kvapalnom skupenstve. Tu je video (02:14 - 02:50). V príspevku bolo, že názory odborníkov sa na tento experiment rôznia (rôznia = odlišujú).
Ako by ste to vysvetlili?
↑ lukaszh: já toto považuji za reálné, jde o měrnou tepelnou kapacitu (u nějakého "tělesa" jen tepelnou kapacitu, jako třeba litr vody nebo kbelík nebo tak, abych to nemusel psát), která je závislá na teplotě, to bych okomentoval jakousi setrvačností teplot nebo pohybu molekul, že molekuly které se ochlazovaly z vyšší teploty budou mít nepatrně menší tepelnou kapacitu
klastry (zárodky ledu) se tvoří významně více ve vodě, která měla před podchlazením (jelikož voda většinou nemrzne na 0 ale trochu se podchladí) vyšší teplotu
nebo změna proudění (spekulace, ale asi jako u všeho) teplejší voda jinak a rychleji proudí, čímž dává okolí více tepla
jedná se o tzv. Mpembův jev
toto samozřejmě není z mojí hlavy, na to jsem nepřišel, ale už kdysi jsem se o to zajímal, tak jsem si něco vyhledal
↑ lukaszh: no ono to je jen jedno z možných vysvětlení, zatím se o tomto jevu nepodařilo nic potvrdit, je to taková menší záhada a někdy to nejde udělat (pokud byste chtěl třeba simulovat v mrazáku s horkou vodou, tak ta horká voda majoritně ovlivní teplotní podmínky mrazáku a nebude to nic moc), ale určitě na to má vliv mnoho faktorů, mimo jiné není voda jako voda
↑ lukaszh:
Ja dodam, ze ak Ta to zaujima hlbsie, tak na tuto temu bolo napisanych niekolko (lahko vyhladatelnych) diplomovych prac, kde je pochopitelne tento paradox rozobraty vycerpavajuco.
Jedna je aj tu.
↑ Spybot:
Výborne, keď budem mať viac času, tak si to určite pozriem. Začul som to len tak bokom a celkom ma to zaujalo.