Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Mám vyřešit soustavu lineárních rovnic, ve které se vyskytuje parametr p. Jako jediné řešení mě napadlo cramerovo pravidlo, ale dostal jsem se ke zlomkům, se kterými nevím co dál. Mohl by mi prosím někdo poradit? Děkuji
to není špatná metoda. jen zkus jinak vypočítat ten determinant, ne rovnou přes Sarrousovo pravidlo, to ti většinou nic neřekne o kořenech, ale přes rozvoj podle řádku/sloupce, pak x1, x3 je jednoduché a x2 můžeš zase přes rozvoj...
↑ katejohnsson: děkuji :-)
řekla bych, že rozklad
, rozklad
a rozklad
"teoreticky vzato, je schopen řešit žák klasické 9. třídy" (c).
Ovšem použití Cramer. pravidla má řadu omezení, tak nevím, zda jeho použití neměla předchazet diskuse a úprava za účelem diskuse hodnosti matice a rozšířené matice (nebo zda stačí diskutovat již samotné determinanty), snad matematické autority vnesou jasno. Děkuji.

↑ Moonchild: Pokud je D=0, je potřeba dořešit zvlášť (tj. případy p=-2 a p=1). Jinak je to dobře.
Kondr napsal(a):
↑ Moonchild: Pokud je D=0, je potřeba dořešit zvlášť (tj. případy p=-2 a p=1). Jinak je to dobře.
Takže do té složené závorky ještě připsat, že p nesmí být -2 a 1, protože by D vyšlo 0 a tim pádem by x1, x2, x3 nemělo smysl, nebo dořešit znamená něco víc?

↑ Moonchild: Ne. Pro p=-2 a pro p=1 je třeba to vyřešit zvlášť. V prvním případě žádné řešení, ve druhém všechny trojice tvaru (a,b,-a-b).

↑ Moonchild: Ano.
Stránky: 1