Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den, prosím Vás mohl by mi někdo vyřešit tenhle příklad. Vím že to bude asi jednoduché ale potřeboval bych to ukázat abych se mohl chytnout u dalších příkladů. Děkuji
Napište definici kongruence modulo 3, dokažte že je relací ekvivalence, napište faktorovou množinu podle této ekvivalence.
Začneme definicí: celá čísla x,y jsou v relaci kongruence modulo 3 právě když 3 dělí x-y.
Dál napiš, co ti není v dalších bodech jasné.
definice mi je jasná a b (mod n) = n/a-b = 3/a-b musí se dokázat že je reflexivní symetrická a tranzitivní což složité nené , ale nechápu tu faktorovou množinu. definice je M/R = {[x] = x náleží M} ale potřeboval bych to vidět.
Pod [x] rozumíme všechny prvky (tj. množinu), které jsou v relaci s x. Tedy faktormnožina je "množina množin", zpravidla se však na [x] díváme jako na jeden prvek. V zápisu bys asi neměl mít to =, ale M/R = {[x]; x náleží M}.
↑ check_drummer:
Dobrý den, koukám, že příklady se každý rok opakují, jen jsou lehce obměněny. Mám stejný problém, prostě nevím, jak faktorovou množinu formálně napsat. Ve skriptech je pouze výčtem prvků, nebo výše uvedený všeobecný zápis. Prostě myslím, že vím co to je, ale neumím to napsat pro konkétní relaci 3/a-b. Neví náhodou někdo? Předem moc díky.
Ahoj ↑ marcel58:,
Aby si to dobre pochopil zacneme kreslit.
Nakresli mnozinu Z
↑ vanok: No třeba tohle? Z/R={[x];x=3k x=3k+1 x=3k+2 nebo je to úplně mimo mísu? To M/R znamená množina M na které je relace R? Nebo se to čte jinak? Já prostě neumím matematické zápisy. Něco jako analfabet, který sice umí česky, ale neumí nic napsat. Dík za pomoc.
↑ marcel58:
to si chcel napisat ?
Vidis preco pisem ...
a co si konstatoval na tom vykrese?
Kto tam je ....
Dopln ten nakres a posli ho tu na forum aby sme o tom pohovorili este.
↑ vanok:
Hezké. Už mi to došlo. Ale stejně si myslím, že stačilo napsat něco jako: Faktorová množina se zapisuje výčtem prvků do složených závorek, jejíž prvky tvoří právě ony zbytky po dělení. Ušetřilo by mi to cca 4 hodiny trápení se nad skripty a mohl jsem je věnovat studiu grup. Ale jinak dík aspoň za nakopnutí.
↑ marcel58:,
ano to je dobre ze si dobre pochopil ze Z/3Z je vytvoreny klasamy ekvivalencie v Z.
A co je potrebne je overit ze + a . su stabilne pre prenesene operacie .
↑ Lumiseek:
Muzu k tomu zadani doplnit jeste pokracovani?
Jakou strukturu tvori faktorova skupina spolu s operaci nasobeni a scitani.
Me z toho vyslo komutativni teleso, ale moc to nechapu.
Nasel by se nekdo, kdo je schopen mi to trochu osvetlit?
Diky moc,
Amot
Amot napsal(a):
Me z toho vyslo komutativni teleso, ale moc to nechapu.
Ahoj, napiš proč (jak) ti to tak vyšlo a to by mohlo způsobit, že to začneš chápat...
↑ check_drummer:
struktury pro+ i . jsou pro konguenci komutativni monoidy, z toho by melo plynout, ze jde o komutativni teleso. alespon tak to chapu podle prednasek :o( \ale neumim si pod temi pojmy naprosto nic predstavit. :-(
ty monoidy se daji odvodit z caleyho tabulek pro + a .
A.
Stránky: 1