Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 05. 02. 2011 22:34

Měsíček
Reputace:   

Shodné zobrazení - posunutí (3.35, 3.36)

Všem vám přeji pěkný večer, při opakování na test jsem se tvrdě zasekal u následujících dvou příkladů (všechny jsou z učebnice matematiky 'Planimetrie' od Promethea):

3.35 - Úloha 2.38 řešte užitím posunutí | Úloha 2.38 zní následovně - Jsou dány dvě různé rovnoběžné přímky a, b a přímka c, která rovnoběžky protíná. Sestrojte kružnici, která se dotýká všech daných přímek.
-- zde jsem si vytvořil pomocnou kružnici, která se dotýká a a b a přitom její střed je ve středu pásu a a b. Ovšem přirozeně jsem se zasekl nad tím dotykem s přímkou c.
3.36 - Jsou dány dvě různoběžky a, b a úsečka délky r. Sestrojte všechny kružnice k se středem na přímce a, poloměrem r, které na přímce b vytínají tětivu délky r.
-- zde je mi jasné, že se to neobejde bez nějáké pomocné kružnice; ve výsledcích píší, že se má sestrojit pomocná kružnice k', která má poloměr r a vytíná na přímce b tětivu délky r; ovšem už tady jsem se zasekl - jak sestrojit kružnici, aby ta zpropadená tětiva ležela zrovna na přímce b?

Velice děkuji za jakoukoliv vaši pomoc!

[Neznámý:  Až keď je dostatočná tma, vidno hviezdy...]

• (téma jako vyřešené označil(a) Měsíček)

#2 06. 02. 2011 12:05

Phate
Reputace:   99 

Re: Shodné zobrazení - posunutí (3.35, 3.36)

3.35 - Úloha 2.38 řešte užitím posunutí | Úloha 2.38 zní následovně - Jsou dány dvě různé rovnoběžné přímky a, b a přímka c, která rovnoběžky protíná. Sestrojte kružnici, která se dotýká všech daných přímek.
-- zde jsem si vytvořil pomocnou kružnici, která se dotýká a a b a přitom její střed je ve středu pásu a a b. Ovšem přirozeně jsem se zasekl nad tím dotykem s přímkou c.

Zacatek je dobre, pote musis(snad nevadi, kdyz budu tykat?) sestrojit rovnobezku s primkou c tak, aby se dotykala pomocne kruznice. Tim ziskas bod dotyku s pomocnou kruznici a primka dana bodem dotyku s pomocnou a bodem dotyku s tou, kterou hledame bude rovnobezna s primkami a a b. Pozor na pocet reseni, budou dve!

3.36 - Jsou dány dvě různoběžky a, b a úsečka délky r. Sestrojte všechny kružnice k se středem na přímce a, poloměrem r, které na přímce b vytínají tětivu délky r.

Zde staci podle me uvaha, pokud kruznice ma na nejake primce tetivu velikosti r a polomer ma taky r, pak muzeme lehce najit rovnostranny trojuhelnik o strane velikosti r a snadno vypocitame ejho vysku jako $v=\frac{\sqrt3r}{2}$. Pote staci sestrojit rovnobezky k primce b ve vzdalenosti v a tim najdeme vsechny stredy kruznic na a. Reseni budou dve.

Vykonávat věc, které se bojíme, je první krok k úspěchu.

#3 12. 02. 2011 17:13

Měsíček
Reputace:   

↑ Phate:

Díky za tvou pomoc!

[Neznámý:  Až keď je dostatočná tma, vidno hviezdy...]

#4 06. 01. 2021 19:38

Emišaaa
Zelenáč
Pozice: Student
Reputace:   

↑ Phate: Dobrý večer, nevím, co zda jste zde ještě aktivní, ale ja mam stejný příklad s těmi přímkami. Mám to narýsované, akorát sem se do toho zamotala a teď nevím kolik má úloha řešení v jedné polorovině a kolik má řešení v celé rovině.

#5 06. 01. 2021 20:24 — Editoval misaH (06. 01. 2021 20:25)

misaH

↑ Emišaaa:

Toto nie je úloha o polrovinách.

Koľko máš kružníc, dotýkajúcich sa a,b aj c?

Zápatí