Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Všem vám přeji pěkný večer, při opakování na test jsem se tvrdě zasekal u následujících dvou příkladů (všechny jsou z učebnice matematiky 'Planimetrie' od Promethea):
3.35 - Úloha 2.38 řešte užitím posunutí | Úloha 2.38 zní následovně - Jsou dány dvě různé rovnoběžné přímky a, b a přímka c, která rovnoběžky protíná. Sestrojte kružnici, která se dotýká všech daných přímek.
-- zde jsem si vytvořil pomocnou kružnici, která se dotýká a a b a přitom její střed je ve středu pásu a a b. Ovšem přirozeně jsem se zasekl nad tím dotykem s přímkou c.
3.36 - Jsou dány dvě různoběžky a, b a úsečka délky r. Sestrojte všechny kružnice k se středem na přímce a, poloměrem r, které na přímce b vytínají tětivu délky r.
-- zde je mi jasné, že se to neobejde bez nějáké pomocné kružnice; ve výsledcích píší, že se má sestrojit pomocná kružnice k', která má poloměr r a vytíná na přímce b tětivu délky r; ovšem už tady jsem se zasekl - jak sestrojit kružnici, aby ta zpropadená tětiva ležela zrovna na přímce b?
Velice děkuji za jakoukoliv vaši pomoc!
3.35 - Úloha 2.38 řešte užitím posunutí | Úloha 2.38 zní následovně - Jsou dány dvě různé rovnoběžné přímky a, b a přímka c, která rovnoběžky protíná. Sestrojte kružnici, která se dotýká všech daných přímek.
-- zde jsem si vytvořil pomocnou kružnici, která se dotýká a a b a přitom její střed je ve středu pásu a a b. Ovšem přirozeně jsem se zasekl nad tím dotykem s přímkou c.
Zacatek je dobre, pote musis(snad nevadi, kdyz budu tykat?) sestrojit rovnobezku s primkou c tak, aby se dotykala pomocne kruznice. Tim ziskas bod dotyku s pomocnou kruznici a primka dana bodem dotyku s pomocnou a bodem dotyku s tou, kterou hledame bude rovnobezna s primkami a a b. Pozor na pocet reseni, budou dve!
3.36 - Jsou dány dvě různoběžky a, b a úsečka délky r. Sestrojte všechny kružnice k se středem na přímce a, poloměrem r, které na přímce b vytínají tětivu délky r.
Zde staci podle me uvaha, pokud kruznice ma na nejake primce tetivu velikosti r a polomer ma taky r, pak muzeme lehce najit rovnostranny trojuhelnik o strane velikosti r a snadno vypocitame ejho vysku jako . Pote staci sestrojit rovnobezky k primce b ve vzdalenosti v a tim najdeme vsechny stredy kruznic na a. Reseni budou dve.
↑ Phate: Dobrý večer, nevím, co zda jste zde ještě aktivní, ale ja mam stejný příklad s těmi přímkami. Mám to narýsované, akorát sem se do toho zamotala a teď nevím kolik má úloha řešení v jedné polorovině a kolik má řešení v celé rovině.
↑ Emišaaa:
Toto nie je úloha o polrovinách.
Koľko máš kružníc, dotýkajúcich sa a,b aj c?
Stránky: 1