Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobry den, potrebovala bych se s nekym poradit, sice jsem vypocitala, ale i kdyz dle vysledku je 9 spravne, nejsem si jista postupem.
Uloha: Vybor ma mene nnez 18 clenu. Dve tretiny clenu vyboru obsadi tri ctvrtiny zidli v mistnosti. Kolik je clenu vyboru?
Moje reseni je : celkem ...18
2/3=12clenu (2/3=dve tretiny)
3/4 z 12=9
Vysledek je tedy 9 a je spravny, jen se potrebuji poradit s postupem.
↑ pavlicek2010:
V zadaní nie je, že výbor má 18 členov, má ich menej.
Ak by to aj bolo dobre, že 12 ľudí tvorí tie 2/3 (čo si osobne myslím, že nie je) , potom aj tak nemáš počítať úlohu 3/4 z 12, ale úlohu, v ktorej 3/4 celku majú hodnotu 12 a Teba zaujíma ten celok.
Riešenie: Od 18 menej znamená napríklad 15, 12, 9, 6, ... čísla deliteľné troma, aby vyšlo pre 2/3 prirodzené číslo (sú to ľudia).
Ale tie 2/3 výboru ešte musia tvoriť 3/4 z množstva stoličiek. 3/4 treba čítať ako tri štvrtinové dieliky, ktoré znova musia mať hodnotu deliteľnú troma (sú to stoličky).
Treba skúšať čísla uvedené vyššie - vyrátať dve tretiny a pozrieť sa, či výsledok je deliteľný troma. Ak áno, to pôvodné číslo je riešením.
↑ Dana1:
Chci se zeptat ty si napsala..
Ale tie 2/3 výboru ešte musia tvoriť 3/4 z množstva stoličiek. 3/4 treba čítať ako tri štvrtinové dieliky, ktoré znova musia mať hodnotu deliteľnú troma (sú to stoličky)
Dělitelnou třema?
KDyž si vezmen třeba číslo 30 (pro lidi) 2/3 jsou 20 a ted z nich může obsadit židličky 3/4 a tedy 1/4 bude stát.Ty 3/4 tedy vypočítame tím,zda je číslo dělitelné 4,což je..
20.....3/4
20:4*3=15
Možná jsem to blbě pochopil,ale proč se to má dělit 3když je to 3/4?
↑ KenyG:
Ty počítaš 3/4 z 20. Tak to ale nie je. Tie 3/4 sú z množstva stoličiek v sále a nie z tej dvadsiatky.
Nie. Tá dvadsiatka sú tie tri dieliky. Tak je postavená úloha. Tých 20 ľudí zaplní 3/4 sály... (ale nemôžu, museli by sa rozkrájať...).
Rovnicou: 20 = (3/4) c, kde c sú všetky stoličky v sále. Vyrieš to a uvidíš.
↑ Dana1:V zadani bylo, ze mene nez 18 clenu, takze to znamena pak volit automaticky cisla delitelna trema, ktera jsou ale mene nez tech 18?
Kdyby tedy bylo v zadani treba tech mene nez 20 clenu, tak potom bych mela cisla delitelna dvema????...z toho mi vyjdou tedy prirozena cisla, pak jen zkusim zda :
15clenu 2/3=10 3/4...nejde delit 3
12clenu 2/3=8 3/4=8:3*4= 10,6
9clenu 2/3=6 3/4=6:3*4= 8
3cleny 2/3=2 3/4=2,6
.........................................a pokud mi z tech vsech cisel vyjde to, ktere je cele, je to spravne???Ale pak nechapu, jak pro devet clenu muze byt jen 8 zidli :-)

↑ pavlicek2010:
Kdyby bylo v zadání, že členů výboru je méně než 20, pak by to mělo 2 řešení:
Označme:
x - počet členů výboru
y - počet židlí v místnosti
Pak podle zadní platí:
- 2/3 členů výboru obsadilo 3/4 židlí
1)
Členů výboru je 9 a žídlí je 8
2)
Členů výboru je 18 a židlí je 16
Máme tedy 2 řešení. (pro zadání, že členů výboru je méně než 20)
PS: Platí pro přirozená čísla, jak členů výboru tak židlí.