Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, opakuju si jednodušší příklady na maturitu a nějak nepochopitelně jsem se zasekl u jednoho, asi docela snadného.
"Dvě malé kuličky o hmotnostech m1 = m2 = 1g, nesoucí stejné náboje Q1=Q2 jsou zavěšeny v témže bodě na nevodivých vláknech délky l=60cm. Vzdálensot rovnivážných poloh kuliček je 5cm. Jak velkými silami se odpuzují, Jak velké jsou náboje na kuličkách?"
Výchazel jsem z Coulombova zákona "Fe = k * lQ1 * Q2l / r * r" a věty "Fe = m * g * tg(alfa)" o výchylce interagujicích bod, nábojů. Poté jsem dal věty do rovnosti a vyjádřil náboj, jakožto "odmocninu z m * g * tg(alfa) * r * r / k". Při zpětné kontrole jsem ale zjistil, že Fe =/= Fe, tudíž je někde buď chyba nebo potupuju úplně špatně.
Díky za nápady
Snažil jsem se udělat zkoušku a vypočítat Fe pomocí obou vzorců a pokaždé mi vyšlo jinak, takže je někde chyba. Tangenta úhlu alfa mi vyšla 0,041 , tudíž úhel 2 stupně a 20 minut. Mám totiž novou kalkulačku a moc s ní ještě neumím. Je chyba tady? Díky
Ať dělám, co dělám, vychází mi 1,118 * 10 na mínus 16 C :/

↑ zdenek1:
Jak se přišlo na ten tangens 0,042 prosím?
↑ Grexx:
Zdravím,
z pravoúhlého trojúhelníku - zde je na obrázku vidět.