Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Pěkný den,
prosím o radu, jak vyřešit následující příklad. (stačí nějaké nakopnutí)
Určete velikost úhlu, pod kterým je z bodu
vidět hyperbolu o rovnici 
---
Takhle to vypadá v reálu, bod H je bodem hyperboly.Odkaz na obrázek. (pokud jsem to dobře vykreslil)
Pokud chci najít tečny, najdu jednu v bode H. Potřeboval bych nějakým způsobem vynechat tu levou větev a řešit tečny z bodu H k pravé části hyperboly. (resp. body dotyku, které potřebuji k určení úhlu)
Díky za vaši pomoc.
↑ maroon:
Zdravím,
to se mi nezdá, že bod H je bodem hyperboly, zkus, prosím, dosadit souřadnice bodu H do rovnice hyperboly. Děkuji.
↑ maroon:
Děkuji, omlouvám se, špatně jsem dosazovala.
Potom bych stejně pokračovala sestavením rovnic tečny y=kx+q, za předpokladu, že prochází bodem H (tedy
) - souhlasí? Edit (po 4 letech)" kolega Cheop nesouhlasil, opraveno. Děkuji.
Po dosazení do rovnice hyperboly vychází kvadratická rovnice s parametrem k, hledám takové k, aby D=0.
Potom se použije vztah pro úhel přímek ve směrnicovém tvaru.
Tak to nevychází? Děkuji.
Řešení mi nepřišlo zase až tak těžké, sledujte:
Upravíme si rovnici hyperboly tak, abychom přesně věděli, jak jsou velké velikosti hlavní a vedlejší osy:
Nyní můžeme určit asymptoty hyperboly (vždy délka poloosy rovnoběžná s "y" děleno délka zbylé), tedy:
, kde c je parametr, který nás ale vůbec nezajímá.
Abychom zjistili, pod jakým úhlem vidíme danou hyperbolu z bodu, musíme určit 2 přímky, které prochází tímto bodem (tedy bodem H). Myšlenka je taková, že tyto přímky musí být rovnoběžné s asymptotami, které jsme si již vyjádřili. Jelikož tedy přímka
je rovnoběžná s asymptotou
, jejich vektory jsou lineárně závislé, tedy:
, kde "d" je parametr, který jednoduše vypočítáme dosazením souřadnic bodu H, dostaneme tedy:
, po úpravě na obecnou rovnici přímky:

.
, kde v čitateli je absolutní hodnota skalárního součinu normálových vektorů l1 a l2 a ve jmenovateli je součin velikostí normálových vektorů l1 a l2. Po dosazení:
, a převrácenou hodnotou cos získáme velikost úhlu:
Zdravím,
kolega Cheop před 4 lety napsal(a):
↑ jelena:
Podle mne
děkuji, opravím :-)
↑ pema01: také děkuji. Z čeho ale plyne, že hledané přímky musí být rovnoběžné s asymptotami?
pema01 napsal(a):
Abychom zjistili, pod jakým úhlem vidíme danou hyperbolu z bodu, musíme určit 2 přímky, které prochází tímto bodem (tedy bodem H). Myšlenka je taková, že tyto přímky musí být rovnoběžné s asymptotami, které jsme si již vyjádřili.
Pořád si myslím, že pro nalezení úhlu, pod kterým vidíme hyperbolu, potřebujeme tečny vedené z tohoto bodu k zadané hyperbole. Je tak? Děkuji.