Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Potřeboval bych zkontrolovat příklad.
Nalezněte bázi ortogonálního doplňku
podprostoru W, je-li:
W = L(u, v), kde u = (1, 0, 1, 0) a v = (0, 1, 0, 1). (L je lineární obal)
Takže můj postup: Protože jsme tohle moc nestihli procvičit, vycházel jsem z této stránky. Vektory u a v jsou lineárně nezávislé, takže jsem doplnil dva vektory, abych získal bázi vektorového prostoru:
1 0 1 0
0 1 0 1
0 0 1 1
0 0 0 1
Tyto vektory jsem postupně označil
.
Teď jsem aplikoval Gramm-Schmidta:

Tohle jsem ještě upravil na (-1, -1, 1, 1). Na ortogonalitě to nic nezmění, že ne? Takže e_3 = (-1, -1, 1, 1).
To jsem opět upravil na e_4 = (1, -1, -1, 1).
Výsledná matice má tvar:
Báze ortogonálního doplňku jsou tedy vektory e_3 a e_4, tj. (-1, -1, 1, 1) a (1, -1, -1, 1).
Mám to, prosím, správně? :-)

Jen bych doplnil, že Gram-Schmidt je zbytečně složitý, protože nám dává nejen bázi ort. doplňku, ale dokonce ortogonální bázi ortogonálního doplňku.
Hledat ortogonální doplněk k vektorům v1,v2,... znamená řešit soustavu lineárních rovnic, kde složky v1,v2,... jsou koeficienty (plyne přímo z definice skalárního součinu).
Pokud tedy někdo zadá příklad jako "najděte ortogonální doplněk k vektorům (1,0,1,0),(0,1,0,1)", okamžitě lze napsat výsledek
{(a,b,c,d)|a+c=0,b+d=0}. Tím jsem snad zodpověděl otázku obecných rovnic. Přejít k bázi tohoto doplňku znamená soustavu vyřešit.
Pokud najdeme řešení w1,w2,..., je parametrickou rovnicí vektorová rovnice x=t1w1+t2w2+..., kde ti jsou parametry.

Oká, díky. Zkusil jsem to na jiném příkladu. Zadání stejné, vektory:
W = L(u, v, w); u=(1,1,1,1), v=(1,1,1,0), w=(1,1,0,0).
Obecné rovnice podprostoru:
Teď to vyřeším. Jako parametr zvolím
. Dále:

Obecné řešení je (t, –t, 0, 0). Jako bázi ortogonálního doplňku můžeme vzít (1, –1, 0, 0). Tenhle vektor je kolmý na všechny předešlé vektory, takže by to mělo být správně. A parametrická rovnice bude vypadat takto? 

No určitě je ten prostor správně popsán, parametrická rovnice je
X=t(1,-1,0,0)
a obecné rovnice jsou 3, např:
x1+x2=0
x3=0
x4=0
Lukee napsal(a):
Potřeboval bych zkontrolovat příklad.
Nalezněte bázi ortogonálního doplňkupodprostoru W, je-li:
W = L(u, v), kde u = (1, 0, 1, 0) a v = (0, 1, 0, 1). (L je lineární obal)
Takže můj postup: Protože jsme tohle moc nestihli procvičit, vycházel jsem z této stránky. Vektory u a v jsou lineárně nezávislé, takže jsem doplnil dva vektory, abych získal bázi vektorového prostoru:
1 0 1 0
0 1 0 1
0 0 1 1
0 0 0 1
Tyto vektory jsem postupně označil.
Teď jsem aplikoval Gramm-Schmidta:
Tohle jsem ještě upravil na (-1, -1, 1, 1). Na ortogonalitě to nic nezmění, že ne? Takže e_3 = (-1, -1, 1, 1).
To jsem opět upravil na e_4 = (1, -1, -1, 1).
Výsledná matice má tvar:
Báze ortogonálního doplňku jsou tedy vektory e_3 a e_4, tj. (-1, -1, 1, 1) a (1, -1, -1, 1).
Mám to, prosím, správně? :-)
Proč je báze doplňku pouze poslední 2 prvky???
Stránky: 1