Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 07. 06. 2011 11:25

Inka92
Zelenáč
Reputace:   

Výpočet logaritmu bez použitia kalkulačky

Ahoj.

Mám vypočítať ph v roztoku s požitím logaritmu,ale nemám na kalkulačke (na prijímačkovej) tlačítko "log" .
Dá sa logaritmovať na kalkulačke aj bez tohto tlačítka? Ak áno,akým spôsobom?

Pr. -log 6x10^-5=4,222

Ibaže to neviem spraviť bez použitia tlačítka "log"

• (téma jako vyřešené označil(a) Inka92)

#2 07. 06. 2011 11:54 — Editoval musixx (07. 06. 2011 11:54)

musixx
Místo: Brno
Reputace:   45 

Re: Výpočet logaritmu bez použitia kalkulačky

Jde to spočítat, když ne líp tak aspoň dost přibližně, ale bude ti takový výpočet jen odpoutávat pozornost od "chemické" interpretace toho, co počítáš.

Když už na té kalkulačce není "log", není tam ani "ln" nebo "lg"? A pokud nic z toho, pak si za pár desetikorun kup kalkulačku novou. To je asi řešení v tvé situaci nejlepší.

#3 07. 06. 2011 12:07

Inka92
Zelenáč
Reputace:   

O to nejde,ja kalkulačku s logaritmom mám :D
Ibaže kalkulačka,ktorú dostanem na prijímačkách ho nemá a bohužiaľ musím riešiť príklady,kde sa bez výpočtu logaritmu nezaobídem. Preto potrebujem postup,ako ho vypočítať aj s pomocou kalkulačky,ale bez toho tlačítka.

#4 07. 06. 2011 12:11 — Editoval found (07. 06. 2011 12:12)

found
Místo: Plzeň
Škola: TF MFF UK
Pozice: student
Reputace:   22 
Web

Musixx: myslím, že Inka psala, že se jedná o kalkulačku na příjimačky - tipuji, že nebude tlačítko povoleno.

$
-log {(6 * 10^{-5})} =x
\nl
-( log 6 + log 10^{-5} ) = - log 6 + 5 = x
\nl
$

Logaritmus 6 by šel udělat přes exponenciální vyjádření

$
10^x = 6 
$

Taky mě nenapadá moc ijných způsobů, než zkusit na kalkulačce pár čísel - pokud na ní bude mocninné tlačítko typu $ x^y $ Možná by šla i nějak vyřešit ta exponenciální rovnice, ale nenapadá mě teď způsob.

Což je to možné! Tento stařičký světec ještě ani nezaslechl v svém lese, že bůh je mrtev!

#5 07. 06. 2011 12:25

musixx
Místo: Brno
Reputace:   45 

Uniká mi souvislost mezi uměním výpočtu ph roztoku a s prominutím hraním si s jednoduchou kalkulačkou či tabulkami pro vyčíslení nějakého logaritmu. Termín "přijímačková kalkulačka" slyším poprvé, třeba jsou na některých SŠ či VŠ poněkud nesoudní, případně až příliš horliví a všemi prostředky se snaží zabránit tomu, aby uchazeči psali testy s používáním až příliš sofistikovaného HW.

Tímto konstatováním jsem Ince92 nepomohl a nemyslím si, že má cenu se v tomto tématu pouštět do velkých teorií, jak pomocí plus a krát najít co nejpřesněji log(6). Možná výsledek 5-log(6) je vůbec to nejlepší, co je v takovém případě ještě rozumné udělat.

#6 07. 06. 2011 12:30

Inka92
Zelenáč
Reputace:   

found : Mocninové tlačítko mám povolené.
Ak by ťa niečo náhodou napadlo,dáš mi vedieť? :) Veľmi by mi to pomohlo.

musixx : Slovíčko "nesoudni" ten systém prijímačiek vystihuje presne. Ibaže ja tam potrebujem vypočítať presnú hodnotu a keďže na tej kalkulačke také tlačítko nemám k dispozícii,jednoducho sa musím pokúsiť nájsť spôsob,akým sa k výsledku dopracovať aj bez neho.

#7 07. 06. 2011 12:36 — Editoval Honzc (07. 06. 2011 14:24)

Honzc
Reputace:   248 

↑ Inka92:
Pokud se jedná pouze o test, kde máš vybrat z nějakých výsledků, pak jednoduše zkus nahradit fci log(x)
nějakou jinou
Nabízí se přímka nebo parabola.
Pro přímku (s využitím toho co ti napsal ↑ found:)
$-( log 6 + log 10^{-5} ) = - log 6 + 5 = y$
$ log x  \approx \frac{x-1}{9}$ Pak by ti to vyšlo $ - log 6 + 5  \approx -\frac{6-1}{9} + 5 = -0.5555 + 5 = 4.4444 $
Ovšem lepší je to s tou parabolou
$ log x   \approx \frac{\sqrt{x-1}}{3}$ Pak by ti to vyšlo $ - log 6 + 5  \approx - \frac{\sqrt{6-1}}{3} + 5  \approx - \frac{9}{4\cdot 3} + 5 = 4.25$
To vše z hlavy

#8 07. 06. 2011 14:53

Inka92
Zelenáč
Reputace:   

↑ Honzc: Ďakujem veľmi pekne :) S využitím tej paraboly mi to vychádza aj pri ostatných príkladoch dosť presne. Práve si mi zachránil zopár bodov prijímačkového testu :)) To všetko si naozaj vedel z hlavy? Obdiv :)

Zápatí