Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj.
Mám vypočítať ph v roztoku s požitím logaritmu,ale nemám na kalkulačke (na prijímačkovej) tlačítko "log" .
Dá sa logaritmovať na kalkulačke aj bez tohto tlačítka? Ak áno,akým spôsobom?
Pr. -log 6x10^-5=4,222
Ibaže to neviem spraviť bez použitia tlačítka "log"
Jde to spočítat, když ne líp tak aspoň dost přibližně, ale bude ti takový výpočet jen odpoutávat pozornost od "chemické" interpretace toho, co počítáš.
Když už na té kalkulačce není "log", není tam ani "ln" nebo "lg"? A pokud nic z toho, pak si za pár desetikorun kup kalkulačku novou. To je asi řešení v tvé situaci nejlepší.
O to nejde,ja kalkulačku s logaritmom mám :D
Ibaže kalkulačka,ktorú dostanem na prijímačkách ho nemá a bohužiaľ musím riešiť príklady,kde sa bez výpočtu logaritmu nezaobídem. Preto potrebujem postup,ako ho vypočítať aj s pomocou kalkulačky,ale bez toho tlačítka.
Musixx: myslím, že Inka psala, že se jedná o kalkulačku na příjimačky - tipuji, že nebude tlačítko povoleno.
Logaritmus 6 by šel udělat přes exponenciální vyjádření
Taky mě nenapadá moc ijných způsobů, než zkusit na kalkulačce pár čísel - pokud na ní bude mocninné tlačítko typu
Možná by šla i nějak vyřešit ta exponenciální rovnice, ale nenapadá mě teď způsob.
Uniká mi souvislost mezi uměním výpočtu ph roztoku a s prominutím hraním si s jednoduchou kalkulačkou či tabulkami pro vyčíslení nějakého logaritmu. Termín "přijímačková kalkulačka" slyším poprvé, třeba jsou na některých SŠ či VŠ poněkud nesoudní, případně až příliš horliví a všemi prostředky se snaží zabránit tomu, aby uchazeči psali testy s používáním až příliš sofistikovaného HW.
Tímto konstatováním jsem Ince92 nepomohl a nemyslím si, že má cenu se v tomto tématu pouštět do velkých teorií, jak pomocí plus a krát najít co nejpřesněji log(6). Možná výsledek 5-log(6) je vůbec to nejlepší, co je v takovém případě ještě rozumné udělat.
found : Mocninové tlačítko mám povolené.
Ak by ťa niečo náhodou napadlo,dáš mi vedieť? :) Veľmi by mi to pomohlo.
musixx : Slovíčko "nesoudni" ten systém prijímačiek vystihuje presne. Ibaže ja tam potrebujem vypočítať presnú hodnotu a keďže na tej kalkulačke také tlačítko nemám k dispozícii,jednoducho sa musím pokúsiť nájsť spôsob,akým sa k výsledku dopracovať aj bez neho.
↑ Honzc: Ďakujem veľmi pekne :) S využitím tej paraboly mi to vychádza aj pri ostatných príkladoch dosť presne. Práve si mi zachránil zopár bodov prijímačkového testu :)) To všetko si naozaj vedel z hlavy? Obdiv :)
Stránky: 1