Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ anna:
Zadane hodnoty nezapomeneme prevest do SI.
25 cm je normani vzdalenost pro cteni, oznacime ji jako a_1
a´- vzdalenost, ve ktere se vytvari obraz na sitnici oka.
a_2 = 70 cm - vzdalenost "blizkeho bodu" pri vade oka (dalnozorkost)
- mohutnost cocky oka (mohutnost je velicina obracena k ohniskove vzdalenosti = 1/f)
- mohutnost cocky bryli
Pokud se cte bez bryli, umistujeme knihu do "nepohodlneho" blizkeho bodu - tedy do 70 cm od oka.
(1)
Pokud se pouzije bryli, umistujeme knihu do "pohodlneho" blizkeho bodu - tedy do 25 cm od oka.
Korekce zraku se provede tak, ze k vlastni ocni cocky se prida cocka bryli (mohutnosti se scitaji)
(2)
Resime soustavu rovnic (1), (2) a hledame
OK?
Nic uz nepotrebujeme, pouze vyjadrime neznamou "Mohutnost cocky bryli"
Mame soustavu rovnice:
(1)
(2)
Resime soustavu rovnic (1), (2) - dosazovaci metoda ( :-) lepe se TeXuje :-) (muze byt i scitaci, samozrejme)
po uprave mame
OK?
Mohu na Vas mit jeste jeden dotaz ja? :-)
Vcera jsem o tomto prikladu docela dlouho premyslel, ted mám pár věcí, které mi nejsou jasné.
Z postupu reseni vyplyva, ze v podstate spojku v oku nahrazuji nejakou silnejsi. Jak moc se toto podoba praxi, resp jaky vliv má fakt, že reálně nejde o jednu silnější, ale o dvě které jsou od sebe vzdálené o nějakou malou, presto však nenulovou vzdálenost? A pokud , jak by se postupovalo? Druhou veci pak je, z ceho zjistim, ze opticke mohutnosti one cocky v oku a cocky nove mohu proste secist aby mi vysla vysledna? I mne to prislo celkem logicke, ale stale nevim proc :-(
↑ Ivana:
Ivano, zdravim moc :-)
Ty jsi takovy nas poklad :-) nebot dat tomuto prikladu nejen vizualni podobu, ale hlavne podobu vtipnou - to je umeni, dekuji Ti moc :-)
↑ Almion:
Abych pravdu rekla, tak ja ten postup (ze se to muze pouzit soucet mohutnosti) mam jiz procvicen z nekolika podobnych prikladu - v ceskych zemich to najdes treba u Bartušky ve sbirce resenych uloh.
http://www.opto.cz/cteni/t368.html#TOC9 - tady mas take cesky zdroj.
Dobry zdroj v Cechach je www.opto.cz - jsou tam v elektronicke podobe knihy Kucery (odtud je muj odkazhttp://www.opto.cz/cteni/index.html , IX. kapitola) - jedinou nevyhodou je, ze po par strankach se to zastavi kvuli nejakemu limitu a pak se musi nejakou chvilku pockat.
Je tam i forum, myslim, ze bys mohl poprosit o odborny vyklad, pokud to jeste i po precteni knizky zustane nejasne.
PS. vcera shodou okolnosti jsem nacvicovala s jednim kolegou soustavu zrakovou a vady oko do biologie, tak jsem tomu mohla pridat i fyzikální podstatu :-) Mame jiz za sebou nervovou soustavu a dnes nas jeste ceka soustava sluchova :-) - to pro pripad nejakych dalsich otazek.