Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
↑ Gooodman:
Napíš si "vzorec" pre obsah lichobežníka.
Spusť výšku z bodov D a C, porozmýšľaj nad časťou spodnej základne, ktorá je odvesnou v pravouhlom trojuholníku...
↑ KoTy182:presne tohle co jste tady napsal tam jsem se,až dostal,ale pro výpočet lichoběžníku potřebuji znát výšku a nevím,jak ji mám zjistit...nebo jestli to mám řešit úplně jinak..a to,jak jsem napsal v zadání úlohy,jako první slovo vypočítej,tak to nebylo myšleno na vás já jsem jenom napsal typ úlohy,který jsem dostal..mohl by jste prosím pomoc?
↑ Gooodman:
Napísala som Ti. Keď spustíš tie výšky, vznikne na ľavej časti pravouhlý trojuholník, v ktorom poznáš uhol alfa. Jedna odvesna je výška lichobežníka, ktorú potrebuješ.
Aby si ju mohol vypočítať, zišla by sa Ti napríklad druhá odvesna. Keďže lichobežník je rovnoramenný, dĺžku tej druhej odvesny môžeš vyrátať.
↑ Gooodman:
Tú hornú základňu treba "posunúť" smerom kolmo dolu. Má 4 cm. Už vieš, koľko merajú odvesny tých dvoch rovnakých pravouhlých trojuholníkov?
↑ Gooodman:
To veru nie. Počítať čo najviac, dávať v škole dobrý pozor, pýtať sa spolužiakov, učiteľa ... Na nete sa dajú nájsť aj riešené úlohy (možno)...
↑ Gooodman:
Myslíš na fóre? Na koľko chceš... Ale po jednej úlohe, nie viacej naraz. :-)

↑ Gooodman:
Dokážeš dle obrázku určit vzdálenost | e | =| f | (je to rovnorammený lichoběžník)
Pokud budeš mít tuto vzdálenost určenu pak použij pro výpočet výšky v funkci tangens úhlu alfa.
Pak pro výpočet obsahu použij známý vzorec
Klasický postup riešenia úlohy:
Stránky: 1