Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 28. 07. 2011 15:31

Lukee
Administrátor
Místo: Opava
Příspěvky: 1850
Škola: UPOL, Informatika
Pozice: Roznašeč reklamních bannerů
Web
 

IRC — online chat matematického fóra

Padl návrh na vytvoření IRC kanálu matematického fóra. Byl by o to zájem? IRC je jakýsi online chat, pro představu se můžete podívat na již fungující implementaci u mikeeho. Představa je taková, že by na chatu byli online lidé, kteří by byli ochotni psát si s návštěvníky a odpovídat jim. Výhodou by bylo to, že by vám nikdo neskákal do výkladu a větší plynulost konverzace a větší dohled. Další výhody může sepsat mikee :-). Podobný box, který je vidět na jeho stránkách, by šel vložit i k nám.

Já se bojím, že díky jednoduchosti je to příliš pohodlné pro tázající a časem tak bude daleko více lidí, kteří se budou ptát, než kteří budou odpovídat. Takže než vůbec začneme s implementací — byli byste ochotni takto odpovídat, nebo máte radši komunikace ve formě fóra?

(Mikee psal v emailu další podrobnosti, ale nechci to tady jen tak přetisknout, tak to když tak nechám na něm.)


2+2=4

Offline

 

#2 28. 07. 2011 15:54

((:-))
Dana
Místo: Bratislava
Příspěvky: 6226
Reputace:   285 
 

Re: IRC — online chat matematického fóra

↑ Lukee:

Mne by to vyhovovalo... :-)

Offline

 

#3 28. 07. 2011 16:04

halogan
Ondřej
Místo: UK
Příspěvky: 4528
Škola: IES FSV UK (09-12, Bc.)
Pozice: student
Reputace:   106 
 

Re: IRC — online chat matematického fóra

Jelikož na IRC nejde (pokud vím) vytvořit chat pro více lidí najednou (jakási místnost v rámci kanálu), tak v tom smysl nevidím. Jsou totiž dvě možnosti — 1 on 1 řešení problému s nemožností ostatních participovat, nebo přeřvávání se všech se všemi.

Ani jedno mi nepřijde ideální. Navíc to požírá spoustu času.

Offline

 

#4 28. 07. 2011 16:18

jarrro
Příspěvky: 5465
Škola: UMB BB Matematická analýza
Reputace:   303 
Web
 

Re: IRC — online chat matematického fóra

↑ Lukee:ale je potrebné si stanoviť kto má byť tam OP,teda stále prítomný,lebo IRC funguje tak,že kto tam prvý príde(pripojí sa) tak je automaticky op a kanál zanikne keď odíde posledný užívateľ znovu vznikne keď sa pripojí niekto(pokiaľ je reč o IRC)


MATH IS THE BEST!!!

Offline

 

#5 28. 07. 2011 22:16

jelena
Jelena
Místo: Opava
Příspěvky: 30020
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 
 

Re: IRC — online chat matematického fóra

Technickou stránku neznám, jak to píšete - zda pouze 1 - 1 (tedy musím celý problém dořešit až do konce, nemohu to předat jinému řešiteli, protože celá debata zanikne?) nebo více do místností? Snad to kolega mikee vysvětlí více podrobně, děkuji.

Myslela jsem, že by se dalo případně využívat pro sekci SŠ, kde je:

a) na jednu stranu nejvíce "konfliktů" se ztrátou času a duplicitou stejných reakcí,

b) na druhou stranu poměrně velký výskyt autorů dotazů s problematickým formulováním problému. "Na veřejnosti" to zbytečně provokuje a pobuřuje. Pomocí další možnosti by účel fóra byl splněn a zároveň problémový SŠ kolega by se necítil v takové pozici, jako je vystaven teď

U ostatních sekcí to význam nemá a pokud by se zavádělo, tak by to mělo být uvedeno. Já se chatování určitě nezúčastním, ale na tento názor neberte ohled. Podstatnější je názor kolegů, kdo v sekci SŠ působí a bude přicházet působit. Když se podíváte na rozložení věku, tak aktivní účast SŠ kolegů je poměrně vysoká, ovšem když nebudou mít možnost odpovídat, tak je to nebude bavit a také se nenaučí vysvětlovat.

↑ Lukee:

nestalo by za to doplnit také anketu k tématu? Děkuji, zdravím v tématu a nejen.

Offline

 

#6 23. 08. 2011 12:29

mikee
Veterán
Příspěvky: 533
Reputace:   12 
 

Re: IRC — online chat matematického fóra

Zdravim :)
Pisem trosku neskor, lebo som skor nenarazil na tento rozhovor, kym mi Jelena nenapisala.
Myslienku nejakej online pomoci som dostal po niekolkych rokoch pravidelneho aj nepravidelneho prispievania na toto forum, ked som zacal mat pocit, ze v niektorych pripadoch by bola vhodnejsia pomoc online. Niekolko argumentov:
- pomoc na fore vacsinou nie je okamzita, ale cakanie na pomoc moze trvat od niekolkych minut aj po niekolko hodin, pokial niekto riesi ulohu a nevie povedzme iba nejaku malickost, tak moze byt prenho vhodnejsie pytat sa online
- najma v pripade lahsich uloh sa casto stava, ze na jeden problem reaguje viac ludi, no a je dost mozne, ze kazdy ponukne nejake ine riesenie, z coho hlavne mladsi ziaci mozu mat dost zmatok, lebo nevedia, co z toho vlastne maju robit (s tymi multireakciami to uz spomenula aj Jelena)
- online pomoc sa mi zda vhodnejsia aj v pripade skor teoretickych otazok z nejakej temy, cize ked niekto nema konkretny priklad, ale chce sa napriklad uistit, ze nejakej teme dobre rozumie atd, tak si myslim, ze je to vhodnejsie formou rozhovoru ako formou fora
- no a za hlavny argument povazujem to, ze zo strany ziakov bol o online pomoc na mojej stranke pomerne slusny zaujem (cez prazdniny sice iba ojedinely, ale predtym v podstate kazdodenna navstevnost, pred maturitami a deviatackym Monitorom to stuplo az na niekolko desiatok ziakov denne)
Povodna verzia online pomoci, ktora fungovala niekolko mesiacov, nebola pomocou IRC, ale formularom, ktorym kazdy napisal priamo mne, takze samozrejme v pripade niekolkych desiatok ludi denne sa to uz dalo zvladat velmi tazko, resp. nedalo :) Pred prazdninami som to nahradil IRC chatom, takze tento problem by bol vyrieseny - tymto dakujem Dane, ktora sa objavovala na IRC ako pomocnicka. V skutocnosti by som si ale predstavil taku automaticku online pomoc, kde by boli popripajani "pomocnici" a po prihlaseni nejakeho "ziaka" by bol automaticky prepojeny na nejakeho pomocnika, ktory by prave v tej chvili nikomu nepomahal. Ak by bolo ziakov viac ako pomocnikov, tak by sa im napriklad vypisal pocet "cakatelov", ktori su este pred nimi. Dalsia moznost na zlepsenie by este mohla byt, ze sa kazdy z pomocnikov moze profilovat iba na urcite oblasti alebo na urcite stupne (ZS, SS, VS), co by sa zohladnovalo pri tom automatickom pripajani. Toto vsetko je ale iba moja predstava akejsi idealnej online pomoci, nie som ale programator ani ziadny pocitacovy expert, takze neviem do akej miery je to realne :) To IRC si ale myslim, ze je pomerne slusna nahrada, sice pokial viem tak je pravda co pise halogan, ze nie je mozny skupinovy rozhovor v ramci kanalu (cize iba bud 1-1 alebo vsetci), ale neviem ci to je az taka nevyhoda. Vo vacsine pripadoch by mohol stacit 1-1 rozhovor a ak by to bolo nieco problematicke, tak by sa mohol pouzit celokanalovy chat napriklad na najdenie cloveka ktory by vedel online pomoct (napriklad niekto napise "kto by mi vedel pomoct s logaritmickou rovnicou?").
To co pise jarrro si nemyslim, ze je celkom pravda, asi zavisi od konkretneho IRC servera. Viem, ze niektore funguju tak ako pise on, ale napriklad server mibbit.net, pod ktorym funguje IRC na mojej stranke, na takomto principe nefunguje, takze je moznost zaregistrovat (a zabezpecit heslom) kanal, a ten ostane vytvoreny aj po odhlaseni vsetkych, pricom jeho vlastnikom ostane stale ten, ktory si ho zaregistroval. Je mozne, ze po nejakom dlhsom case nepouzivania by sa kanal zrusil, ale to je s akoukolvek registraciou pomerne bezne.
To co pise Jelena, ze sa neda problem prenechat inemu "pomocnikovi", je pravda, ale vyriesit by sa to pripadne dalo skopirovanim rozhovoru niekomu inemu, pripadne napisanim inemu pomocnikovi, ze aky je problem a v com ma pokracovat - nie zrovna idealny sposob, ale asi ani nerealny :)
Inak za vyhodu IRC povazujem aj to, ze ak je niekto ochotny venovat nejaky cas pomoci ziakom, tak by nemusel chodit na ziadnu stranku a sledovat nove otazky, staci ze by si spustil na pocitaci nejaky IM klient s podporou IRC (tych je pomerne vela), kde by si nastavil prislusne prihlasovacie udaje a program by mu mohol bezat na pozadi, pricom keby mu niekto napisal, tak by sa mu otvorilo okno s otazkou.
No a este na zaver zareagujem na Lukeeho obavu, ze coraz viac ludi sa bude pytat ako odpovedat. Myslim, ze urcite by bolo potrebne stanovit aj tam nejake pravidla, tak ako su aj tuto na fore. Napriklad, ze by sa online pomoc nevyuzivala v pripadoch, kde treba rozsiahlejsiu pomoc. Tiez samozrejme v pripadoch, ktore vyzaduju nejaky nacrt alebo vyuzivanie Tex-u, vtedy je urcite vhodnejsie forum.
Takze online pomoc by mohla fungovat ako taky (podla mna vhodny) doplnok k foru a idealne by bolo keby kazdy ziak sam pochopil, v ktorych pripadoch radsej pouzije verejne forum a v ktorom individualnu pomoc :) Pravidla by sa mohli napriklad sprisnovat, ak by pocet pouzivatelov zacal narastat az tak, ze by pomocnici nestihali odpovedat, aby sa nezacala taka online pomoc zneuzivat, resp. ze si niekto bude mysliet, ze sa mu bude jeden pomocnik venovat niekolko hodin :)
Je to asi najdlhsi prispevok ktory som sem napisal, takze uz nebudem pisat dalej :)) Ak by sa chcel so mnou este niekto o tom dalej rozpravat, tak mi kludne napiste online cez stranku onlinepomoc.webnode.sk :)

Offline

 

#7 25. 08. 2011 09:51

jelena
Jelena
Místo: Opava
Příspěvky: 30020
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 
 

Re: IRC — online chat matematického fóra

↑ mikee:

děkuji moc - dočetla jsem :-)

Napsala jsem Tobě PM, jelikož jsem měla pocit, že téma se zaseklo na technice. Na druhou stranu mám pocit, že v tématu ještě nikdo, až na Danu, nereagoval z kolegů, kdo převážně působí v sekci SŠ a kde jsou nejvíce zmíňované "potíže".

Za sebe už bych neměla co přidat. Děkuji za případné další názory.

Offline

 

#8 26. 08. 2011 14:39

teolog
Místo: Praha
Příspěvky: 3497
Škola: MFF + PřF UK
Pozice: Gymnázium Přírodní škola - učitel (M, Z)
Reputace:   167 
 

Re: IRC — online chat matematického fóra

Přiznávám, že nemám sílu číst celý ten příspěvek.
Ale za sebe jen řeknu to, že intuitivně pociťuji méně svobody při takovéto pomoci. Když nemám čas, prostě jdu od toho a hotovo. Někdy jen napíšu radu a tím to pro mne skončí (případně to pak později zkontroluji a můžu napsat něco dál). Takto bych se cítil více zavázán... možná je to chyba mého vnímání, ale takto to cítím a já bych tento způsob určitě nevyužíval.

Offline

 

#9 12. 09. 2011 12:06 — Editoval RUFFRIDE (12. 09. 2011 12:09)

RUFFRIDE
Příspěvky: 69
Reputace:   12 
 

Re: IRC — online chat matematického fóra

Zdravim, irc kanal je velmi dobry napad .
↑ halogan: ak som spravne pochopil prispevok, myslim ze nemas pravdu, na irc moze chatovat viac ludi naraz Priklad
↑ jarrro: kanal sa da registrovat takze op bude mat len ten kto kanal vytvori alebo nastavi op inym registrovanym ludom

napr prikaz na registrovanie kanalu je na vacsine irc serveroch "/cs REGISTER channel password description" konkretne "/cs register #matforum heslo matweb.cz"
k tomu je ale potrebne si registrovat na servery ucet "/ns REGISTER password email" napr. "/ns register ruffride heslo email@email.sk"

dalej potom vlastnik tohoto kanalu moze roznym registrovanym uzivatelom pridelovat prava, adminop, op, halfop atd

na tento irc kanal sa potom da pripojit pomocou web rozrania, alebo priamo pouzitim nejakeho irc klienta, ja pouzivam mIRC

Offline

 

#10 12. 09. 2011 12:29

Phate
Příspěvky: 1740
Reputace:   99 
 

Re: IRC — online chat matematického fóra

↑ RUFFRIDE:
halogan myslel neco trochu jineho, mel na mysli, ze v icq protokolu nejde vytvorit "konference" 3 a vice lidi krome toho, ze by to byl samostatny kanal. Jinak IRC pouzivam kazdodenne pouze na serveru Quakenet, ale tezko rici, jak moc to bude sikovny nastroj pro forum, castecne se ztotoznuji s kolegou teologem, ze vzdy na forum kouknu na chvilku, neco napisu a dal se divam na nejaky serial nebo tak


Vykonávat věc, které se bojíme, je první krok k úspěchu.

Offline

 

#11 14. 09. 2011 18:58

Jan Jícha
Veterán
Místo: Plzeň/Mnichov
Příspěvky: 1801
Škola: ZČU - FST - KMM
Pozice: Safety Engineer
Reputace:   74 
Web
 

Re: IRC — online chat matematického fóra

↑ RUFFRIDE: Jak kde, třeba na IceCHatu se to dělá pomocí /msg nickserv register heslo mail;/msg nickserv identify heslo

↑ jarrro: Pokud vím, šlo by tam dát BOTA, který by tam byl pořád, a ten by uděloval práva na masku uživatele, třeba takto: /msg BOT op heslo

↑ Phate: Spíš v tom vidím výhodu jakýchsi přednášek. Sleze se pár zájemců na "přednášku", napíše /join #Prednaska1 a tam bude někdo vysvětlovat určitě skupince lidi nějaké téma.

Pokud bych mohl doporučit, tak jsem spokojený s IceChat7, jenž používám denně.

Jinak pokud by to mělo být jako online poradna, tak to fungovat nebude. Bude v tom zmatek a raději bych zůstal u fóra. Ale pro ty konverzace a "přednášky" proč ne?

Offline

 

#12 08. 05. 2013 20:13 Příspěvek uživatele Majda1 byl skryt uživatelem jelena. Důvod: OT

#13 08. 05. 2013 20:52 Příspěvek uživatele jelena byl skryt uživatelem jelena. Důvod: reakce na OT

#14 05. 11. 2016 20:19 Příspěvek uživatele Alíček byl skryt uživatelem jelena. Důvod: OT

#15 05. 11. 2016 22:00 Příspěvek uživatele jelena byl skryt uživatelem jelena. Důvod: reakce na OT

#16 19. 10. 2020 09:09 Příspěvek uživatele HonzaJK byl skryt uživatelem jelena. Důvod: OT

#17 19. 10. 2020 09:20 Příspěvek uživatele david_svec byl skryt uživatelem jelena. Důvod: reakce na OT

#18 19. 10. 2020 09:23 — Editoval misaH (19. 10. 2020 09:26) Příspěvek uživatele misaH byl skryt uživatelem jelena. Důvod: reakce na OT

#19 19. 10. 2020 09:24 Příspěvek uživatele misaH byl skryt uživatelem jelena. Důvod: reakce na OT

#20 19. 10. 2020 09:51 Příspěvek uživatele HonzaJK byl skryt uživatelem jelena. Důvod: reakce na OT

#21 19. 10. 2020 10:33 — Editoval david_svec (19. 10. 2020 11:05) Příspěvek uživatele david_svec byl skryt uživatelem jelena. Důvod: reakce na OT

#22 19. 10. 2020 10:57 Příspěvek uživatele HonzaJK byl skryt uživatelem jelena. Důvod: reakce na OT

#23 19. 10. 2020 11:21 Příspěvek uživatele misaH byl skryt uživatelem jelena. Důvod: reakce na OT

#24 19. 10. 2020 11:28 Příspěvek uživatele misaH byl skryt uživatelem jelena. Důvod: reakce na OT

#25 19. 10. 2020 11:36 Příspěvek uživatele david_svec byl skryt uživatelem jelena. Důvod: reakce na OT

Zápatí

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson