Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, mám příklad:
Sestrojte čtyřúhelník ABCD, pro který platí, že je dvojstředový, =60°, =75° a =2,5 cm, kde je poloměr kružnice vepsané.
Udělala jsem:
↑ janca361:
Vyšla by som z toho, že štvoruholník je dvojstredový, to znamená, že sa mu dá opísať aj vpísať kružnica.
Opísanej kružnici je ten štvoruholník tetivový, a tak sa dajú dopočítať všetky uhly.
Zostrojila by som do ľubovoľnej kružnice ľubovoľný pomocný štvoruholník s danými a zistenými uhlami.
Našla by som stred kružnice vpísanej hľadanému štvoruholníku a zostrojila túto kružnicu.
Pomocou dotyčníc k tejto kružnici (rovnobežných s narysovanými stranami pomocného štvoruholníka) by som našla hľadaný štvoruholník.
Zostrojila by som do ľubovoľnej kružnice ľubovoľný pomocný štvoruholník s danými a zistenými uhlami.
Fajn, ale mě se do kružnice ten čtyřúhelník nevleze. V Geogebře se to možná dá obejít tím, že sestrojím kružnici danými body, ale jak to udělal na papíře?
↑ janca361:
:-)
Dovtedy som robila, kým sa to "vliezlo" - musela som AB dať bližšie k stredu...
A možno nakoniec existuje aj jednoduchšie riešenie, neprekvapilo by ma to, aj keď toto zvlášť ťažké nie je...